by bardoczeva

PURE DESIGN

PURE DESIGN

Amerikai almás pite

2023. október 29. - bardoczeva

1000013318-02.jpeg

Hozzávalók:

Tészta:

350 g liszt
1 késhegynyi sütőpor
1 tasak vaníliás cukor
1 csapott teáskanál só
175 g lágyvaj vagy margarin
1 tojásfehérje (közepes tojásból)
50 ml (kb. 4-5 evőkanál) hideg víz

Töltelék:
1 kg alma
100 g porcukor
1 mokkáskanál fahéj
50 g búzadara

Ezenkívül:

1 tojássárgája (közepes tojásból)
1 evőkanál tej

 

 

 

Elkészítés:

A lisztben elvegyítjük a sütőport, majd egy keverőedénybe szitáljuk, és a többi hozzávalót is belehelyezzük. Kézi robotgéppel (dagasztó spirál) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton addig verjük, amíg egynemű tésztát nem kapunk. Egy enyhén belisztezett munkalapon a tésztát még egyszer átgyúrjuk, és fóliába csavarva legalább 30 percig hideg helyen tároljuk. Utána a tészta 1/3 részét egy enyhén belisztezett munkalapon kör alakúra (átmérő: 28 cm) nyújtjuk, és gyümölcstorta formába helyezzük. Egy villával többször megszúrkáljuk, és elősütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve, a sütő alsó harmadában)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 15 perc

Sütés után a tésztát kicsit hagyjuk kihűlni. Közben a maradék tészta 1/3 részét kinyújtjuk úgy, hogy kb. 3 cm széles legyen. A tésztacsíkot körbe az alsó lapra helyezzük, és a forma oldalához nyomkodjuk. A töltelékhez meghámozzuk az almát, lereszeljük, a porcukorral és a fahéjjal jól elkeverjük. Egy edényben a levében megpároljuk. Amikor elég puha, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a búzadarát. Így töltjük a tésztába. A maradék tésztát enyhén belisztezett munkalapon kör alakúra nyújtjuk. Kis figurákat szaggatunk ki belőle, pl. almaformát. Majd feltekerjük a nyújtófára, óvatosan beborítjuk vele az almatölteléket, és kicsit rányomkodjuk. Ha szükséges, levágjuk a túlnyúló részt. A tojássárgáját elkeverjük a tejjel, bekenjük vele a pite felszínét, ráfektetjük a kivágott formákat, és azokat is bekenjük.

Sütési hőmérséklet: mint az előbb
Sütési idő: kb. 45 perc


A tészta elősütése után, amikor az oldalát tesszük fel, gondosan össze kell dolgozni az alsó, elősütött lappal, mint régen az agyagot, ujjal összehúzva, ugyanígy az oldalát a tetejével is, mert ha nem csípitek össze, szét fog nyílni sütés közben. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bardoczeva.blog.hu/api/trackback/id/tr318246057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
background-repeat: no-repeat; background-attachment: fixed;