by bardoczeva

PURE DESIGN

PURE DESIGN

Alakul a gyerekszoba

2016. április 27. - bardoczeva

Mióta anya vagyok, valahogy mindig a kicsik kerülnek előtérbe. Nem feltétlen ezért, vagy nem csak ezért, hanem azért is, mert ez a szoba esik a legtávolabb a bejárati ajtótól és jól esik "belülről kifelé" haladni, itt kezdtünk.
Az első kép szemlélteti, a szoba eredetileg tapétázott volt. A tapéta lehúzása után jónéhány olyan meglepetés várt, amivel eredetileg nem számoltam. Ha nem készültem volna fel lélekben arra, hogy itt bármi jöhet, bizonyosan pánikba esem. Így viszont csak az volt az elsődleges célom, hogy minden laza falszakaszt leverjünk, minden tapétát eltávolítsunk és teljesen az alapokig jussunk vissza.

Nem részletezem, hogy mi volt a fűtőtest mögött, a fal gyakorlatilag eltűnt...a tégláig leesett. Természetesen fűtési szezonban álltunk neki a munkának, így okozott némi fennakadást. hogy le kellett állítani a házközponti kazánt, amíg a fűtőtesteket lekötötte a rendszerről a szakember, hogy mögöttük is rendbe lehessen tenni a falat.

IMG 126712487039 1007335539327388 5670199597156060578 o

Szerencsére az alapvető dolgokban (is) egyetértésben tudtunk együtt dolgozni Istvánnal, és szépen haladtunk, de ahogy mélyedtünk a dologba, úgy lett nyilvánvaló, hogy az eredeti terv, mely szerint mindent meg tudunk csinálni mi magunk, hamvában halt ötlet. Ide szakember kell.
Elnézve a tapéta alatti glett állapotát, a teljes újraglettelés volt az egyetlen megoldás. Ehhez azonban arra volt szükség, hogy mindenhonnan (a mennyezetről is) az utolsó centi glettet is le kell kaparni.

IMG 1268

IMG 1271

IMG 1276

IMG 1334

IMG 1425

IMG 1420

 

Miután mindent lekapartak a festők, akkor került felszínre az eredeti festés és az eredeti megoldás, ami szerint a mennyezet síkját optikailag kissé lejjebb hozták, és ugyanígy volt kifestve az egész lakás, a nappali és az előszoba is. A felső rész valószínűleg fehér volt, alatta pedig ezzel a bézses alapszínnel egy barna hengerelt mintás fal készülhetett.

Ezt a motívumot szerettem volna megtartani, ezért úgy döntöttem, hogy én is kicsit lejjebb hozom a mennyezetet, és mivel a falak és a mennyezet nem derékszögben találkoznak, hanem úgynevezett holkerrel lett megoldva mindenhol, az ív aljáig ragasztottam a maszkoló szalagot. A holker egyébként az a homorú rész, amit anno sörösüveggel húzott el a mester, ezt is most tanultam. (Elképesztő fontos információ.)

IMG 1941

A festékek kiválasztására nem fordítottunk túl sok gondot, egyszerű sima fehér Hérát vettünk, és két féle színezőpasztát. Ezek nagyon jó minőségű paszták, a kiszerelésük fél literes, és nagyjából 3000 Ft az áruk. Trilak aquacolor színezőpaszta néven futnak egyébként. Én a mandula és a chili színt választottam ki.

Gyors fejszámolással:a szoba 20 nm, 310 cm a belmagasság. A végeredményhez elég volt egy 15 literes Héra, ami olyan 5600 Ft, és ez a két színező, 6000 Ft. Összesen 11600 Ft úgy, hogy a fehér Hérából bőven jutott még a nappali mennyezetére is. Bármilyen kevert festékkel drágább lett volna a történet. A készre kevert színeket pedig azért nem szeretem, mert azt ugyanúgy leveheti bárki más is a polcról, semmiféle kreativitást nem igényel a dolog.


Kölcsön kértünk egy fúróba fogható keverőfejet, anélkül ne nagyon álljon neki senki, mert alapos ínhüvelygyulladás lehet a vége, nagyon nehéz ekkora kiszerelésű festéket úgy elkeverni gép nélkül, hogy az egyenletes legyen. A chiliből egy-két csepp is elég volt, a mandulából pedig kb a fél flakont használtam fel ide.Az alap mind a két színhez 5-5 liter fehér volt.Így maradt annyi, hogy el tudjak tenni a későbbi javításokhoz is, mert ennek a magunk keverte árnyalatnak ez a legnagyobb hátránya: viszonylag nehéz reprodukálni, ha megsérül a festés.
Az alább bal oldalon levő keverőfejes képen látszik, hogy a jobb oldali két szín került a gyerekszobába, a bal oldali púderes árnyalat pedig a nappali színe lesz.

IMG 1952

IMG 1953

IMG 1954

IMG 1958

IMG 1959

IMG 1962

IMG 1961

Pannikám nagyon élvezte a végeredményt, hiszen neki alapvető fontosságú volt, hogy az ő részén a fal mindenképpen, feltétlenül rózsaszín legyen. Így ezzel a két színnel osztottam ketté optikailag a teret, elfelezve ezzel a szobát.

Egyéb nyalánkság is jön még, az apró részletek kijavítása, az élek letisztázása...
De íme két kép a koncepcióról, ami egy lányos és egy fiús rész összehangolását kívánja meg, ám én szeretem a kihívásokat.

IMG 1965

IMG 1967

Miután elkészült a fal, az ajtók és ajtókeretek, ablakkeret kerülnek majd sorra, aztán a szintén házi készítésű padló szegély és a padlóra még két réteg lakk...
Ezekkel majd külön posztban írok.

Mivel az események nem mindig történnek logikus sorrendben, ha érdekel a felújítás további menete és nem szeretnél lemaradni semmiről, akkor gyere és kövess a facebookon!

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bardoczeva.blog.hu/api/trackback/id/tr248668050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
background-repeat: no-repeat; background-attachment: fixed;