Volt korábban már egy nagyon nagy sikert aratott vajas keksz recept a blogon, az áfonyás vajas keksz, melyet nagyon szerettetek, ízre, állagra, mindenhogyan. Nos, az a jó hírem van, hogy az egy alaprecept, kedvetek szerint variálhatjátok!
Ezúttal nem akartam ismételni magam és egy kicsit megvariáltam. Az áfonyát elhagytam, a darált mandulát is, sima réteslisztet használtam és két kiskanál fahéjat szórtam bele az íze (és illata) kedvéért.
A recept tehát a következő, a 10-20-30-ról könnyen megjegyezhető:
- 10 dkg porcukor
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 30 dkg liszt
- egy tojás sárgája
Nem bonyolult, ugye?
Elég összegyúrni és már formázható is. Ha a vaj túlságosan megolvadna menet közben és túlságosan ragadna a tészta, akkor folpackban egy kicsit tegyétek vissza a hűtőbe, de nekem pl enélkül is jól működött.
A nyújtáshoz finomlisztet hívtam segítségül a letapadás megakadályozására, a formázáshoz pedig egy egyszerű kör alakú kiszúróra volt szükség, valamint egy fokkal kisebb átmérőjű pohárra, és egy szívószálra.
Kiszaggattam a köröket, a poharat fejjel lefelé a peremével belenyomtam a tésztába és végül a szívószállal (nagyobb lyukú papírszívószál) két lyukat is készítettem.
150 fokon 15-20 perc alatt sült meg alul-felül sütős beállítás mellett.
Ez a tészta híres arról, hogy nagyon jól tartja a formáját, ezért az aprólékosabb sütipecsétekkel is működik, ám amint láthatjátok, nem szükséges hozzá mindig.
A formázás ötletét pinteresten láttam és évek óta tudtam, hogy ezt egyszer megvalósítom, miután pedig sikerült sparban megfelelő méretű kör formát vennem, már nem teketóriáztam.
Ha tetszett az ötlet, készítsétek el a barátaitoknak, egy méretben passzoló hengeres dobozban (akár chipsesben is el tudom képzelni), biztosan nagy örömet szereztek majd vele!
Kellemes időtöltést kívánok és jó étvágyat!
További hasonló kreatív ötletekért pedig kövessetek a facebookon, ahol naponta frissülő ünnepi tartalmakkal várlak Benneteket!
Békés készülődést!