by bardoczeva

PURE DESIGN

PURE DESIGN

Műanyag kávékapszulából égősor

PENTART galaxy flakes (galaxy pelyhek) + bonding primer + matt akril

2020. október 28. - bardoczeva

Régen volt már "tutorial" a blogon, ideje volt egy hosszabb munkaleírásnak. Ez pont egy olyan macerás holmi, amivel sokáig kell bíbelődni, így próbáltam időben közzé tenni, hogy ha belevágnátok, ne kelljen összecsapni.
Műanyag kávékapszulák kapnak ezúttal új életet, karácsonyi égősor formájában. Felkerülhet a fára is, maradhat hangulatvilágítás is, abszolut tőletek függ, milyen módon használjátok fel, ahogyan az is, hány izzós égősorra teszitek fel ezeket a kis kalapokat.

Ami az alapanyagokat illeti, én 10-es vagy max 20-as LED-es izzósort ajánlok, 20 db elkészítése is bőven elég kihívás, higgyétek el.
Szükség lesz ezen felül alapozóra, mert a lágy műanyagon nehezen tapad meg bármilyen festék, kell matt akril, vagy fényes, ha azt szeretitek jobban.
Ragasztóra is szükség van a belső oldalra a galaxy pelyhekhez, és a hatást én sima fehér csillámporral is finomítottam. Bármilyen ragasztó alkalmas, ami folyékony, az express is, az öntapadóra száradó is. 

muanyag_kavekapszula_ujrahasznositasa_01.JPGAz első lépés az ,hogy a kapszulákat alaposan el kell mosni, zsírtalanítani, ha van mosogatógép otthon, akkor egy magas hőfokú mosásba bele lehet forgatni, hogy garantáltan zsírmentes legyen.
Ha az alján, a peremén maradtak fólia darabok, azokat meg kell próbálni teljesen eltávolítani.

A belső oldalakkal kezdem a munkát, ecsettel bekenem vastagon a ragasztóval, ha sima folyékony ragasztó, akkor mielőtt megszáradna, bele szórom a galaxy pelyheket, és a csillámot, ha öntapadóra száradó a ragasztó, akkor ugyanez a menet, csak száradás után.

muanyag_kavekapszulak_ujrahasznositasa_02.JPG

muanyag_kavekapszulak_ujrahasznositasa_03.JPG

A további munkával várjuk meg, hogy ez a belső oldal megszáradjon, elkészüljön, aztán szórjuk ki egy lapra a felesleget, hogy fel tudjuk használni a többi belsejéhez, így spórolhatunk. Kezdődhet a festés. Én saslik pálcákra tűztem őket, hogy könnyebb legyen velük bánni, ezt tudom javasolni. Hungarocellbe, vagy egy műanyag dobozba szórt homokba szépen bele lehet őket állítani. A mosókapszulák doboza erre pl hibátlanul megfelel.
Első lépésként az alapozó kell majd, ezen az alábbi képen látszik, hogy még így is szétfutott kicsit a barna műanyagon, ezért a biztonság kedvéért az első réteg száradása után egy második réteget is feltettem, erre jött az akril két rétegben.

muanyag_kapszulak_ujrahasznositasa_04.JPG

muanyag_kapszulak_ujrahasznositasa_05.JPG

Nagyon sok türelemre lesz szükség, ezen nincsen mit tagadni, mert a jó munkához, mint általában, itt is idő kell.
muanyag_kavekapszulak_ujrahasznositasa_06.JPGNagyon fontos, hogy a száradási időket betartsuk! Tudom, hogy sokszor az ember haladna, de bosszantó hibák csúszhatnak be, ha türelmetlenek vagyunk, megindulhatnak, elválhatnak rétegek és akkor kárba vész az addigi munka.
Foglaljuk össze még egyszer:
Teljes zsírtalanítás,
Ragasztó belülre ecsettel bőségesen, folyékony ragasztónál (express, technokol, sulifix, nemtom mi van még, bármi...) rögtön a felvitel után szórjuk bele a galaxy pelyhet (és a csillámot), öntapadóra száradónál száradás után.
2 réteg alapozó a rétegek között száradási idő betartása, erre két réteg akril, a rétegek között szintén a száradási idő betartása. Akinek van még türelme, idegrendszere, kapacitása, lakkozhatja is, én nem tettem. Biztosan meg fogom bánni, mert lakk nélkül azért sérülékenyebb, a tárolás megviselheti.

muanyag_kavekapszulak_ujrahasznositasa_10.JPG

muanyag_kavekapszulak_ujrahasznositasa_11.JPG

Ha elkészültek a kis "ernyők", akkor nincs más hátra, mint a rögzítés. Ehhez a tetejükön levő lyukat, amit a gép nyomott rá, kicsit ki kell bővíteni. Ennek a módja pedig nem más, mint hogy egy X formát, egy keresztet vágunk kisollóval a lyukból átlós irányban. Leírni bonyolultabb, mint megcsinálni, az a lényeg, hogy négy átlót vágunk a lyukból kifelé, hogy ne legyen nagyobb a rés.

Hogy teljesen érthető legyen, megmutatom menet közben, hiszen korábban már foglalkoztam a témával EBBEN A VIDEÓBAN a 18. perc környékén (katt a linkre):
https://www.facebook.com/pentartofficial/videos/310044110364157/

muanyag_kavekapszulak_ujrahasznositasa_09.JPG

muanyag_kavekapszulak_ujrahasznositasa_09-laptop-mjpmj7nm.JPG

muanyag_kavekapszulak_ujrahasznositasa_08.JPG

muanyag_kavekapszulak_ujrahasznositasa_07.JPG

 

Mint olyan sokszor, most sem a munka bonyolultsága az, ami miatt inkább haladó szintűként aposztrofálnám ezt a projektet, sokkal inkább amiatt, mert kitartást, türelmet igényel és nem ígérhetek villámgyors sikerélményt sem. Mégis olyan különleges az eredmény, ami miatt szerintem megéri, akár ajándékba is mesés.

muanyag_kavekapszulak_ujrahasznositasa_12.JPG

muanyag_kavekapszulak_ujrahasznositasa_13.JPGAmi a színeket illeti, teljesen szabad a kombinációs lehetőségeket tekintve a pálya. A külseje lehet akár fekete is, a belseje pedig réz, az is egy nagyon modern, bár inkább halloween-i hangulat, de rózsaszínnel, pinkkel, csajos, akár szülinapi dekor is lehet belőle, nyárestéken teraszfény, stbstb...
Engedjétek szabadon a fantáziátokat!

Jó munkát kívánok, ha kérdésetek adódna, várom itt vagy a faceboook oldalamon is, ha tudok, örömmel segítek!
alairas_3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://bardoczeva.blog.hu/api/trackback/id/tr3016261990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
background-repeat: no-repeat; background-attachment: fixed;