by bardoczeva

PURE DESIGN

PURE DESIGN

Egy régi üveg új élete

2016. július 21. - bardoczeva

Az úgy volt, hogy egy nagyon menő születésnapi ajándékra volt szükségünk...és hát mi lehet menőbb, mint valami olyan, amilyen senki másnak nincs? Így gondoltam arra, hogy valami lakberes holmi jó lehet, merthát mi más, ha nem ez...máshoz nem értek, még ennyire sem...ilyenkor pedig az első dolgom a vaterára felnézni, mit találhatnék, amiből készülhetne valami jó.

Akkor találtam erre a már befestett és átfúrt régi üvegre.

A festése baromi egyszerű, az átlátszó üvegbe csak festéket kell önteni és addig döntögetni az üveget, amíg mindenhová el nem ér a festék. Az átfúrása már egy nehezebb történet. Sajnos üzembiztos megoldást még nem tudok rá, a gyémánt fúrófej, a vízzel hűtés és a türelem vált be eddig a legjobban...

_dsc7993.JPG

_dsc7994.JPG

 

Miután megvan az alap, és vagyunk olyan szerencsések, hogy egy régi lámpából van egy menetes csövünk is, kezdődhet a munka!

Kell egy új foglalat és a foglalatra két perem az ernyő rögzítéséhez, valamint egy olyan vezeték, amin kapcsoló és dugalj is van, ez a legegyszerűbb megoldás.
A vezetéket a lyukon keresztül át kell vezetni a lámpán, a nyakán egy drótból hajlított kampóval húztam át, ez a rész kicsit neccesebb, legyetek türelmesek...

A vezetékre ráhúztam a menetes csövet, amit az üveg nyakánál egy parafa dugóba vájt lyukkal rögzítettem. A menetes végére rácsavartam a foglalat alját. 

A foglalat maga három részre szedhető, a sorrendet tekintve az első, hogy az íves alsó elemet át kell húzni a dróton, rögzíteni kell a menetes csőre. Aztán jön a középső elem, amiben van két lyuk, két kis csavarral. Ezekbe kell dugni a vezeték két végét, majd a kis csavarral rögzíteni.

_dsc7996.JPG

_dsc8001.JPG

 

Ezután következik az a rész, amikor a vezetéket vissza kell húzni alul, óvatosan,amíg a középső elem bele nem illeszkedik az alsóba. Van két vájat két oldalt, addig forgassátok az elemeket, amíg egymásba nem süllyednek teljesen.


Ha ez megvan, akkor már csak fel kell tekerni a legfelső elemet, ebbe jön majd az izzó. Arra ügyeljetek, hogy ha ez az elem felkerül, és bekattan a helyére, már nem lehet szétszedni.

_dsc8003.JPG

_dsc8007.JPG

_dsc8009.JPG

_dsc8011.JPG

Akár normál, akár mignon (keskenyebb) izzót vesztek, mindenképp fontos, hogy illeszkedjen a foglalatba, ezt egyeztessétek, hogy ne érjen olyan kellemetlen meglepetés, hogy nem tudjátok kipróbálni a lámpát, ha kész...csak magamból indultam ki, jártam már így.

Az üveg felirata "KECSKEMÉT - SZIKRAI Á.G.". Ez a Kecskemét-Szikrai Állami Gazdaság lehet szerintem, ahol nyilván boros üvegként szolgált...bár a formája inkább konyakosnak tűnik...A vaterán találtam egy eredeti állapotút is ebből.
"Az Állami Gazdaság fő profilja a szőlő-, és gyümölcstermesztés, a faiskola és az élelmiszeripari főágazatok-borászat, gyümölcslé-előállítás voltak. Az élelmiszeripari főágazatból 1984-ben kivált a gyümölcslé előállítő üzem és Olympos Kft-vé alakult, mely név bizonyára sokaknak nem ismeretlen.

Az Állami Gazdaság a rendszerváltást követően 12 Kft-re esett szét, melyek számszerinti többsége azóta eladásra került vagy megszűnt."
(forrás)

Mindenesetre jó érzés, hogy egy régi holmiból, ami amúgy is kényes, hiszen törékeny, valaki egyszer már készített valamit, és most újra újjá született.


Ha érdekelnek az ilyen jellegű átalakítások, gyere és kövesd a facebookos oldalam, ahol sűrűn frissülő tartalmakkal és remek közösséggel várlak!

A bejegyzés trackback címe:

https://bardoczeva.blog.hu/api/trackback/id/tr228905088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
background-repeat: no-repeat; background-attachment: fixed;