by bardoczeva

PURE DESIGN

PURE DESIGN

Befőttesüvegek új ruhában

2016. január 14. - bardoczeva

Nem feltétlen kell méregdrága tárolókat megvenni ahhoz, hogy olyan módon állítsuk ki a gyűjteményünk darabjait, hogy ne csak maga a tárgy legyen szép, hanem az is, amiben van.
Én egyébként is megrögzötten szeretem újrahasznosítani azt, ami a háztartásokban amúgy általában a szemetesben végzi. Jobb esetben a szelektív hulladékok között.

Én odáig vagyok a mandulával töltött olajbogyóért, amit a Lidlben nagyon baráti áron lehet megvenni, de temérdek üvegem van már, ami visszamaradt mementóként.

    


Első lépésként alaposan ki kell mosni az üvegeket, a fedőt is, kívül-belül, zsírtalanítani, amennyire lehet. Utána következik a fehér akril alapozó. Sima fehér akril festék is jó lehet, de az alapozó jobban megtapad, könnyebb bánni vele ilyen felületen.

    


Ebből igény szerint érdemes feltenni és utána akármilyen színnel le lehet festeni, tartósabb lesz, pláne, ha lakkot is kap. Azonban én úgy döntöttem, hogy inkább dekupázsolom a fedőket.

    
A dekupázsoláshoz kerestem valamit, ami nagyjából 2 cm-rel nagyobb átmérőjű, mint a tetők, azt használva sablonnak kivágtam a dekupázs papírból a megfelelő méretű köröket.
Hogy teljesen egyenletesen kerüljön fel rá a ragasztó és tutira középen legyen a fedő a feliratot "arccal előre" a papírra fektettem, a hátoldalát alaposan lekentem és úgy illesztettem rá a kupakot. Aztán az egészet megfordítottam, a papír színéről is átkentem a dekupázs ragasztóval, a szélén túl lógó papírt pedig bevagdostam és behajtogattam a perem alá.

Amikor ez megszáradt, akkor fogtam az opál repesztőt, amiről már írtam ITT, és annak is mind a két rétegével lekentem. Figyeljetek rá, hogy megfelelően száradjon meg minden réteg, különben nem fog működni a dolog.
Miután megszáradt és megrepedt, antik pasztával kentem be.

Ugyanígy antik pasztával kentem be a papírt is, amire a címkének szánt motívumokat nyomtattam, úgy nézett ki, mint a régi, megbarnult papír.

 

    
Címkének nyomtathatsz is, bármit, de használhatsz régi cérnák, jellemzően stoppoló fonalak felcsévéléséhez használt papír bobinokat is, ahogy én tettem jobbról a második üvegcse esetében.

 

    
Hogy mit teszel bele az teljesen rajtad áll. Alapvetően minden jól néz ki bennük, én elsősorban a természetes anyagok és színek használatát részesítem előnyben, ezért natúr fa dobozokat és kosarakat használok, valamint nagy kedvencem a régi kábeldob is, a zuzmó zöld csipkével.

 

    


Ha kedvet kaptál, csak dekupázs ragasztóra és papírra van szükséged, minden más már csak "extra", és nem is szeretném én megmondani szóról-szóra, hogy mit hogyan csinálj...próbáld maximálisan szabadon engedni a fantáziád és azokat a kis kütyüket használni, amik amúgy csak tengenek-lengenek a lakásban, mert így, új szerepet kapva ki fognak virulni.

Ha pedig bármi kérdésed lenne, keress bátran itt, vagy a facebookon!
Jó munkát!j

A bejegyzés trackback címe:

https://bardoczeva.blog.hu/api/trackback/id/tr58272860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mammka2 2016.01.14. 22:24:13

Szuperek!!!! Nagyon tetszenek!!! Régen én is annyit ügyködtem,most már nem vagyok ilyen aktív.Előnyben részesítem a fotelben való xszemezést a pattogó cserépkákyha tűz mellett.:)

bardoczeva 2016.01.14. 22:51:34

@mammka2: teljesen megértem, ha lenne pattogó cserépkályhám, mást sem tennék magam is, csak ott ücsörögnék és hallgatóznék mellette egy kis xszemmel:)))
süti beállítások módosítása
background-repeat: no-repeat; background-attachment: fixed;