A karácsony tényleg a vásárlók ünnepe?
2018. december 04. írta: bardoczeva

A karácsony tényleg a vásárlók ünnepe?

Ha a vásárlásoddal jó ügyet támogatsz, akkor mindenképp...

Számomra a kézművesség egy olyan fogalom, ami mögött rengeteg munkaóra, alapos odafigyelés, anyagba oltott szeretet, mély szakmai tudás lakozik, az igazi kézműves olyan ember, akit elsősorban nem a pénz mozgat, hanem annál valami sokkal fennköltebb célért küzd. 
A kézműves adni akar, 

Nem megszabadulni szeretne a portékájától, mindenáron, hanem büszke arra, amit létrehozott és hisz benne, hogy ezzel mások életébe is csepészhet egy kis fényt. Az igazi kézműves a tőle telhető legtöbbet és legjobbat igyekszik nyújtani, bármi áron.

Sokakkal beszélgetek kreatív életem során azok közül, akik bátran mennek és kiállnak a portékájukkal az emberek elé. Ez a "fésztufész" megjelenés olyan sok bátorságot és hitet igényel, ami bennem például soha nem volt meg. Én nem árultam a holmijaim piacokon soha és valószínűleg nem is fogom, de ez legyen az én veszteségem, ám kalapom emelem mindenki előtt, aki ezt bevállalja.

Értük, az ő érdekükben szeretnék szólni ebben a posztban.

Szeretném előrebocsátani, hogy a mondandóm szigorúan személyes tapasztalatok alapján íródott, ennek értelmében csak és kizárólag a saját véleményem tükrözi. Szerintem...

Szerintem ez a kreatív világ megérdemelné, hogy nagyobb becsben tartsuk. Megérdemelné, hogy jobban szeressük, hogy higgyünk és bízzunk az alkotókban, a kézművesekben és szeressük őket, erről pedig ne felejtsünk el nekik is beszámolni. Tudom, talán sokaknak magától értetődő, ha szép holmikat lát egy-egy vásáron, de gondoljatok bele, mennyire jól esne a készítőjüknek, ha nem is vásároltok, de legalább jó szóval megfizetitek a fáradozását. 
Az ízlésről vitatkozni nem édemes és nyilván nem azt mondom, hogy olyasmit is meg kell dícsérni, ami nem tetszik, de ha egy picit megváltozik a látószög és megpróbáltok egy-egy tárgy mögé lesni, izgalmas élményekben lehet részetek.

Sokáig az volt a többség véleménye, megint csak az én tapasztalataim szerint, hogy a kézműves holmi soha nem fog a bolti nyomába érni. Sokan gondolják a mai napig is úgy, hogy aki kézműveskedik, alkot, újrahasznosít mondjuk, az használt dolgoból készít "haszontalant". Sokak számára a kifejezett funkció nélküli tárgyak pusztán porfogók, de mi van az érzelmi töltettel?
Mi van akkor, ha kézbe veszel egy tárgyat és megérzed, milyen a kiguárzása?
Próbáltad már?
Aki alkotott életében bármit, pontosan tudja, hogy mire gondolok. Minél több ideig tart kézben valaki egy tárgyat, annál inkább átveszi a rezgését, kisugárzását az a tárgy, annál jobban meg lehet tölteni szeretettel és törődéssel.

Nyilván a kézműves áruk "piaca" is vegyes, ahogyan a minőség is változó. Keresni kell itt is a "tökéletes" tárgyat, de miért nem inkább itt keressük? Miért a boltban?
Miért utasítjuk el a kézműves vásárokat azonnal, utalva arra, hogy túl drágák? Miért a bolti, nagyipari termékek áraival vetjük össze az árakat? 

Én azt szeretném javasolni azok számára, akik erre nyitottak, hogy látogassanak ki a vásárokra, beszélgessenek az árusokkal, főleg azokkal, akik nem alkalmazottak, hanem maguk a készítők! 

Erre most hétvégén is lesz egy remek lehetőség Veszprémben, ahol garantáltan maguktól a készítőktől vásárolhattok, ha erre jártok.

47041022_1940097942770301_7412439225850658816_n.jpgA vásár kiiírását pedig hadd másoljam ide, mert elég sokat mondó:
"Nem kell sem nagy hely, sem nagy tömeg a nagy ötletekhez. Egy kis, lelkes közösség, egy barátságos zöld ház és igazi karácsonyi hangulat vár december 8-án a ZöldLakban a Zsebkendőnyi Karácsonyi Vásáron. 

Mire számíthatsz, ha eljössz? 

Egy emberléptékű rendezvényre, ahol egy pohár teával a kezedben járhatod végig a standokat egyedi, kézzel és lélekkel készült ajándékok után kutatva. 

Helyszín: 
ZöldLak - Veszprém, Diófa utca 3. 

Program: 
9.00 -14.00 Vásár - 12 Veszprém környéki alkotó kínálja szebbnél szebb portékáját az ékszerektől a gyerekjátékokig. 
11.00 Teatér - Búzás Csaba „szőnyegnyi” gyerekkoncertje
12.00 – Kerülj képbe és nyerj! nyereményjáték sorsolása. Infók: https://www.facebook.com/events/258505874809281/

Hogy lehet zöldebb a Karácsony? 
Cipősdoboz ajándékok – Arra gondoltunk adni legalább olyan jó érzés, mint kapni. A vásár ideje alatt cipősdoboz ajándékokat gyűjtünk, amit a veszprémi Családsegítő Szolgálat karácsonyi rendezvényén osztunk szét. Ha van olyan jó minőségű játékod, ruhád, könyved, ami Neked már nem kell, de úgy érzed más még örülne neki, tedd bele egy cipősdobozba és hozd el a ZöldLakba. Kérlek, figyelj rá, hogy csak tiszta, épp, használható ajándékokat tegyél a dobozba. Ha egy kis kártyára felírod, hogy kinek szánod a csomagot (fiú-lány, kor, méret) akkor könnyebben megtaláljuk az új gazdáját. Legyen mindenkinek szebb a Karácsonya! 

Bögre to go – A karácsonyi hangulat mit sem ér a gőzölgő tea illata nélkül. A vásár ideje alatt mindenkit örömmel vendégül látunk egy pohár teára, de bögrével szűken állunk. Ha van olyan bögréd, amit szívesen bedobnál a közösbe, ne habozz megtenni. Tedd a bögréd a „Bögre to go” kosárba, válassz helyette egy másikat, és kortyolj nagyot az illatos teából! Kerüljük együtt a műanyagot!"

Veszprém gyönyörű hely, megérdemel egy hétvégi kirándulást és ha nem épp anyunál lennék aznap, biztosan ott lennék én is, vásárlóként!
Mivel a szervezők alaposan felkészültek, így a vásár oldalán, az eseménynél is részletes bemutatkozást találtok a részt vevő árusokról, akikben egy dolog biztosan közös, a portékájukon kívül szívüket, lelküket kiteszik az asztalokra, hogy minket, vásárlókat elkápráztassanak.
Ne hagyjátok ki! 

Áldott Adventet és békés készülődést kívánok mindenkinek!
alairas_4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://bardoczeva.blog.hu/api/trackback/id/tr4814428876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása