by bardoczeva

PURE DESIGN

PURE DESIGN

Joseph G. Hrncirik és az ő mesés gyűjteménye

Antik karácsonyfadíszek kalapács alatt

2016. november 12. - bardoczeva

Vannak emberek, akik megszállott gyűjtögetők, ilyen lennék én...és ebből a kategóriából lehet kinőni, utána lesz az emberből gyűjtő. Igazi nagy gyűjtő pedig nem túl sok van, aki ide eljut, annak általában sokfelé híre megy.
Egy ilyen gyűjtő Joseph G. Hrncirik, akinek valami elképesztő karácsonyi dekoráció és karácsonyfadísz-gyűjteménye van.

Számos tematikus könyvet és tájékoztató anyagot köszönhetünk neki, hihetetlen mennyiségű tárgyat őriz.
2015. októberében kalapács alá került a gyűjteményének egy része, ebből hoztam most egy kis szemelvényt. Az aukción egyébként 1880. körüli díszek is helyet kaptak, és összesen 795 tétel szerepel a listán. Van olyan tétel, ami tíznél is több darabból áll, egyik-másik 3-4 ezer euróért kelt el végül.

Nem csak függő díszekről beszélhetőnk, a fa alá berakható jászlak is mesések, itt a két kedvencem például, az első egy 27 cm-es viasz kisded, a második pedig így, kompletten 35 cm.
Ez szintén viasz, kék, üveg szemei vannak,  teste textil, és a végtagjai készültek csak viaszból.

2726.jpg

2708.jpg

A  hagyományosabb ,de hagyományosnak egyáltalán nem mondható üveg díszek is megérnek néhány szót...a gyűjteményben igen sok darab származik az orosz cári udvartól is. Ezek jellemzően a formájukról, díszítésükről is felismerhetőek:

2966.jpg

2806.jpg

Az itthon is elterjedt gomba forma temérdek változatban lelhető fel az aukción:2783.jpg

Szép formájú, vékony falú, belül foncsorozott üveg díszek, melyek kívülről kézzel festettek:

2782.jpg

2964.jpg

2860.jpg

3000.jpg

A papírmasé figurák is nagy számban vannak jelen, ezek lehetnek teljes mértékben csak papírból készültek, vannak, amik a papírmasé testre viasz borítást is kaptak. A ruhájuk vatta, mohair vagy krepp, ez a baba pl. egy 19 cm magas szépség, aprólékos kidolgozottsággal:

2826.jpgEzek után nem feledkezhetünk meg a hihetetlen aprólékos gyertyacsipeszekről sem, melyek végtelen formában és színben vannak/voltak jelen, a sokból néhány kedvenc:

2973.jpg

Az egyik legnagyobb értékű például ez a szamáron érkező Mikulás. 48 cm magas, a kis kocsi kerekei öntött alumíniumból készültek, a Mikulás papírmasé, a ruhája krepp. Ez a darab végül 2000 euróért kelt el:

2752.jpg

Nagyon sok olyan dísz van, melyek inspirálóak és hangulatuk akár DIY dekorként is visszahozható. Ilyennek gondolom például ezeket a vatta jégcsapokat vagy papír csillagokat, gömböket.

2886.jpg

Aki szívesen böngészne az aukció online katalógusában, amit egyébként melegen ajánlok, mert az tuti, hogy lesz olyan, amin ledöbbentek, az kattintson IDE!

Hihetetlen motiváló a munka eredményét látni, amit ez az ember abba fektetett, hogy ezeket az igazi relikviákat katalogizálja és megőrizze megfelelő módon.
A tárgyaiból egy második aukció is volt idén februárban, ám sajnos annak nem leltem meg a katalógusát.
Ha valaki nálam ügyesebb igen, sikítson!

Ez a téma nálam kimeríthetetlen...
Úgyhogy holnap érkezem a karácsonyfadíszek gyűjtőinek számomra legnagyobb hazai alakjával!
Nemsokára találkozunk!
Addig is kattints a felső menü KARÁCSONY pontjára a további ünnepi tartalmakért vagy gyere és kövess facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://bardoczeva.blog.hu/api/trackback/id/tr5611956509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
background-repeat: no-repeat; background-attachment: fixed;