Szeretem a tortákat, de a nagyon krémes, túl édes ízeket nem. Ezért örültem meg nagyon ennek a receptnek, amit azt hiszem, a nosaltyn találtam. Kicsit átvariáltam a saját kedvem szerint, mmmm…nagyon finom!
A saját tapasztalataim szerint érdemes minél kisebb lyukú reszelőn lereszelni a répát és a mazsolát is minél kisebb darabokra vagdalni, mert úgy sokkal jobban eloszlik a masszában és jobban összeolvadnak az ízek.
Mivel viszonylag lassan sül, nem lesz olyan egyenetlen a teteje, és nem is lesz túl magas, levegős, amikor elkészül. Ha valakit zavar, nyugodtan vágja le egyenesre.
A cukor legyen barna cukor, ha egy mód van rá, de a fehérrel is tökéletes, illetve a liszt teljes kiőrlésű, de ha nem az, hát istenem…:)
Hozzávalók:
- 4 egész tojás
- 25 dkg cukor
- 2 dl étolaj
- 28 dkg finomliszt
- 10 dkg mandula
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 cs sütőpor
- 1 kk őrölt fahéj
- 50 dkg reszelt sárgarépa
- 5 dkg mazsola
- késhegynyi só
- 10 dkg mascarpone sajt
- 12 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 5 dkg lágy vaj, margarin (szobahőmérsékletű)
A cukrot az olajjal jól elkeverjük, majd a tojásokat egyesével beledolgozzuk. A lisztbe belekeverjük a fahéjat, a sütőport és a sót, ezt az előzőekhez adjuk.
Az apróra vágott mandulát, mazsolát és a lereszelt répát is beleforgatjuk, kivajazott, kilisztezett formába öntjük és 165 fokon kb 60 perc alatt készre sütjük.
Ha kihűlt(!!!), a mázhoz a hozzávalókat habverővel simára keverjük, rákenjük, a hűtőben hagyjuk megdermedni.