by bardoczeva

PURE DESIGN

PURE DESIGN

Húsvéti girland (+tutorial)

2016. január 17. - bardoczeva

Az úgy volt, hogy a karácsonyi szarvasos girland képénél láttam, hogy ennek a két kulcsnak jól áll, ha valami rájuk akasztok. Következett hát ebből, hogy idény jellegű dekorokat ide biztosan mindig fel fogok tenni, jól szem előtt van. Ez is egy "tradícióvá" válhat majd idővel, megszokott tevékénységgé, amit minden évben minden váltáskor megtehetek.

 

    

 

Karácsony után adott tehát a következő alkalom, amire készülni lehet, a Húsvét. (Valentin napot nem tartok...) Talán az ikrek-ségemből adódóan akkor érzem jól magam, ha mindig van mire készülni. Ha nincsen, akkor csinálok valamit, hogy mégis legyen. Barátokat hívunk el vagy ilyesmi...

 

Szokásomhoz híven nem új anyagokkal dolgoztam most sem. Egy len nadrág és egy régi vászon lepedő egy darabja került felhasználásra.

Szükség lesz továbbá:

 

  •  két oldalas felvasalható ragasztófátyolra (beszerezhető -többek között-  ITT)
  • valamilyen jelölőre, én levegőn illanó filcet szoktam használni (beszerezhető -többek között- ITT)
  • egy jó ollóra
  • puha ceruzára
  • ferde pántra a szükséges hosszban
  • szerelőkarikákra
  • vonalzóra

A nadrág szárát kb 20 cm-re az aljától levágtam, középen szétvágtam, kihajtottam és kivasaltam.

A nyuszi mintáját INNEN töltöttem le, és kicsinyítettem méretre. Nem nyomtattam ki, átrajzoltam a megfelelő méretben a monitorra tett nyomtató papírra.

a két oldalas ragasztófátyolból vágtam egy hasonló méretet és fátyollal lefelé a papíron átvasaltam az anyagra.

 

 

    

 

A nyuszit kivágtam és puha ceruzával körberajzoltam a ragasztófátyol papírjára. Ollóval kivágtam és lehúztam a papírt mindegyik hátuljáról, mint a matricáról.

Ezzel a technikával betűket is könnyű feltenni az anyagokra, de akkor (és egyébként is) érdemes ügyelni rá, hogy a tükörképét rajzoljuk fel, ne az eredeti betűt.

 

    

 

    

 

A zászlók alapjának az elkészítéséhez az alábbi méreteket használtam, de ezek tetszés szerint módosíthatóak:

 

 

Egy kicsit visszamentem a szerkesztgetős matek órák hangulatához, készítés közben és azon gondolkodtam, mennyire nem értettem akkoriban a geometriát...

Ha megvan a zászló alap mintája, felrajzoljuk az anyagra. A körbevarrásnál a felső vízszintes részt kihagyva haladunk, majd körbevágjuk úgy, hogy a csúcsoknál vízszintesen lecsípjük a felesleget. Könnyebb lesz csúcsosra kifordítani.

A kifordítás előtt fontos, hogy a középső tompa szögnél is vágjuk be, ügyelve rá, hogy a cérnát ne vágjuk el. Ha ez megvan, akkor nem fog ráncolódni középen a kifordítás után.

Kifordítás után alaposan le kell vasalni, a helyére illeszteni a nyuszit és újra átvasalni.

 

              

 

 

Ha a zászlók megvannak, készen vannak, levasalva várják az új helyüket, akkor ideje foglalkozni azzal, ami az egészet tartja. Ez a ferdepánt. 

Első lépésként le kell vasalni az egészet, teljes hosszában, félbe hajtva, ez sokat könnyít majd a munkán.

Az egyik végénél elkezdtem levarrni és rátettem a szerelőkarikát.

Ezt a karabíneres megoldást korábban nem láttam, de mivel most kaptam ilyen szereléket, ezt használtam. Nincsen rá szükség, a kis karikánál fogva simán fel lehet kötni masnival is bárhová.

 

A ferdepántot le lehet varrni géppel is, akkor célszerű előtte összetűzni gombostűvel az egészet, hogy ne mozduljon ki a pánt alól a zászló. Én biztosra mentem és kézzel öltögettem végig, hogy tuti minden jól tartson.

Kész is.

 

            

 

Így fest tehát az előtte/utána kép, és ez is csak abban erősített meg, hogy megtaláltam az első állandó pontot a lakásban, ahol lehet és érdemes díszítést használni.

Jó, ha vannak ilyen "állandó" pontok a lakásban.

 

 

 

 

Mindenkinek jó munkát kívánok, ha kérdés van, keressetek bátran a facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://bardoczeva.blog.hu/api/trackback/id/tr168280768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mammka2 2016.01.17. 19:07:09

Húsvét??????? nekem még áll a karácsonyfánk.:)

bardoczeva 2016.01.18. 18:55:21

@mammka2: :D Nálunk már egy ideje nem...a január hatodikát viszonylag szigorúan szoktam tartani...talán azért mondok le róla ennyire könnyen, mert előtte már jóval telítődöm a szeptemberben kezdődő időszak alatt...

mammka2 2016.01.19. 09:59:14

A hétvégén már én is le akartam szedni, de közbejött egy felnőtt gyerek ,felnőtt gond.:)Ma viszont alig várom,hogy hazaérjek és leszedjem a fát. Kész.Ennyi volt és marad a tél.:)
süti beállítások módosítása
background-repeat: no-repeat; background-attachment: fixed;