by bardoczeva

PURE DESIGN

A karácsony tényleg a vásárlók ünnepe?

Ha a vásárlásoddal jó ügyet támogatsz, akkor mindenképp...

2018. december 04. - bardoczeva

Számomra a kézművesség egy olyan fogalom, ami mögött rengeteg munkaóra, alapos odafigyelés, anyagba oltott szeretet, mély szakmai tudás lakozik, az igazi kézműves olyan ember, akit elsősorban nem a pénz mozgat, hanem annál valami sokkal fennköltebb célért küzd. 
A kézműves adni akar, 

Nem megszabadulni szeretne a portékájától, mindenáron, hanem büszke arra, amit létrehozott és hisz benne, hogy ezzel mások életébe is csepészhet egy kis fényt. Az igazi kézműves a tőle telhető legtöbbet és legjobbat igyekszik nyújtani, bármi áron.

Sokakkal beszélgetek kreatív életem során azok közül, akik bátran mennek és kiállnak a portékájukkal az emberek elé. Ez a "fésztufész" megjelenés olyan sok bátorságot és hitet igényel, ami bennem például soha nem volt meg. Én nem árultam a holmijaim piacokon soha és valószínűleg nem is fogom, de ez legyen az én veszteségem, ám kalapom emelem mindenki előtt, aki ezt bevállalja.

Értük, az ő érdekükben szeretnék szólni ebben a posztban.

Szeretném előrebocsátani, hogy a mondandóm szigorúan személyes tapasztalatok alapján íródott, ennek értelmében csak és kizárólag a saját véleményem tükrözi. Szerintem...

Szerintem ez a kreatív világ megérdemelné, hogy nagyobb becsben tartsuk. Megérdemelné, hogy jobban szeressük, hogy higgyünk és bízzunk az alkotókban, a kézművesekben és szeressük őket, erről pedig ne felejtsünk el nekik is beszámolni. Tudom, talán sokaknak magától értetődő, ha szép holmikat lát egy-egy vásáron, de gondoljatok bele, mennyire jól esne a készítőjüknek, ha nem is vásároltok, de legalább jó szóval megfizetitek a fáradozását. 
Az ízlésről vitatkozni nem édemes és nyilván nem azt mondom, hogy olyasmit is meg kell dícsérni, ami nem tetszik, de ha egy picit megváltozik a látószög és megpróbáltok egy-egy tárgy mögé lesni, izgalmas élményekben lehet részetek.

Sokáig az volt a többség véleménye, megint csak az én tapasztalataim szerint, hogy a kézműves holmi soha nem fog a bolti nyomába érni. Sokan gondolják a mai napig is úgy, hogy aki kézműveskedik, alkot, újrahasznosít mondjuk, az használt dolgoból készít "haszontalant". Sokak számára a kifejezett funkció nélküli tárgyak pusztán porfogók, de mi van az érzelmi töltettel?
Mi van akkor, ha kézbe veszel egy tárgyat és megérzed, milyen a kiguárzása?
Próbáltad már?
Aki alkotott életében bármit, pontosan tudja, hogy mire gondolok. Minél több ideig tart kézben valaki egy tárgyat, annál inkább átveszi a rezgését, kisugárzását az a tárgy, annál jobban meg lehet tölteni szeretettel és törődéssel.

Nyilván a kézműves áruk "piaca" is vegyes, ahogyan a minőség is változó. Keresni kell itt is a "tökéletes" tárgyat, de miért nem inkább itt keressük? Miért a boltban?
Miért utasítjuk el a kézműves vásárokat azonnal, utalva arra, hogy túl drágák? Miért a bolti, nagyipari termékek áraival vetjük össze az árakat? 

Én azt szeretném javasolni azok számára, akik erre nyitottak, hogy látogassanak ki a vásárokra, beszélgessenek az árusokkal, főleg azokkal, akik nem alkalmazottak, hanem maguk a készítők! 

Erre most hétvégén is lesz egy remek lehetőség Veszprémben, ahol garantáltan maguktól a készítőktől vásárolhattok, ha erre jártok.

47041022_1940097942770301_7412439225850658816_n.jpgA vásár kiiírását pedig hadd másoljam ide, mert elég sokat mondó:
"Nem kell sem nagy hely, sem nagy tömeg a nagy ötletekhez. Egy kis, lelkes közösség, egy barátságos zöld ház és igazi karácsonyi hangulat vár december 8-án a ZöldLakban a Zsebkendőnyi Karácsonyi Vásáron. 

Mire számíthatsz, ha eljössz? 

Egy emberléptékű rendezvényre, ahol egy pohár teával a kezedben járhatod végig a standokat egyedi, kézzel és lélekkel készült ajándékok után kutatva. 

Helyszín: 
ZöldLak - Veszprém, Diófa utca 3. 

Program: 
9.00 -14.00 Vásár - 12 Veszprém környéki alkotó kínálja szebbnél szebb portékáját az ékszerektől a gyerekjátékokig. 
11.00 Teatér - Búzás Csaba „szőnyegnyi” gyerekkoncertje
12.00 – Kerülj képbe és nyerj! nyereményjáték sorsolása. Infók: https://www.facebook.com/events/258505874809281/

Hogy lehet zöldebb a Karácsony? 
Cipősdoboz ajándékok – Arra gondoltunk adni legalább olyan jó érzés, mint kapni. A vásár ideje alatt cipősdoboz ajándékokat gyűjtünk, amit a veszprémi Családsegítő Szolgálat karácsonyi rendezvényén osztunk szét. Ha van olyan jó minőségű játékod, ruhád, könyved, ami Neked már nem kell, de úgy érzed más még örülne neki, tedd bele egy cipősdobozba és hozd el a ZöldLakba. Kérlek, figyelj rá, hogy csak tiszta, épp, használható ajándékokat tegyél a dobozba. Ha egy kis kártyára felírod, hogy kinek szánod a csomagot (fiú-lány, kor, méret) akkor könnyebben megtaláljuk az új gazdáját. Legyen mindenkinek szebb a Karácsonya! 

Bögre to go – A karácsonyi hangulat mit sem ér a gőzölgő tea illata nélkül. A vásár ideje alatt mindenkit örömmel vendégül látunk egy pohár teára, de bögrével szűken állunk. Ha van olyan bögréd, amit szívesen bedobnál a közösbe, ne habozz megtenni. Tedd a bögréd a „Bögre to go” kosárba, válassz helyette egy másikat, és kortyolj nagyot az illatos teából! Kerüljük együtt a műanyagot!"

Veszprém gyönyörű hely, megérdemel egy hétvégi kirándulást és ha nem épp anyunál lennék aznap, biztosan ott lennék én is, vásárlóként!
Mivel a szervezők alaposan felkészültek, így a vásár oldalán, az eseménynél is részletes bemutatkozást találtok a részt vevő árusokról, akikben egy dolog biztosan közös, a portékájukon kívül szívüket, lelküket kiteszik az asztalokra, hogy minket, vásárlókat elkápráztassanak.
Ne hagyjátok ki! 

Áldott Adventet és békés készülődést kívánok mindenkinek!
alairas_4.jpg

Flokkolt karácsonyfadíszek

PENTART bársony porok

A bársony por olyan holmi volt eddig, amitől igyekeztem magam a lehető legtávolabb tartani. Nem sok alkalommal találkoztunk eddig, de az mindig emlékezetes maradt. Általában kis komódok fiókjának a belsejére lőve futottam bele, és utálatos volt levakarni, nem is sikerült, átütött a festéken, átszínezte, foltosan ráadásul, egy szóval utáltam.


Azonban az utóbbi időben igyekszem szembenézni a démonjaimmal, és ebbe beletartozott ez az anyag is. A flokkolást korábban csak ipari felhasználásból ismertem, melynek során számtalan felületet vontak be vele, a kocsik műszerfalától kezdve, fiókok belsején, hűtők felületén át a kis cuki Sylvanian families játékfigurákig. A menete hasonló a házi felhasználáshoz, erős ragasztóba magas nyomással "lövik" a kis szálakat, melyek ezt a puha, bársonyos felületet adják.

De lássuk, hogyan használtam én a karácsonyi készülődés során!
Először is jó tudni, hogy ez a por nem mindenbe ragad bele megfelelően, nagyon fontos a megfelelő ragasztóanyag. Ez több minden lehet, ha van otthon pl heavy body géletek, azzal is jól működik, de a kétoldalú ragasztóval is, azonban figyelembe kell venni, hogy utóbbiba például nagyon vékonyan tapad, emiatt áttetszőbb réteget ad.

Én a  biztonság kedvéért első lépésként kerestem a bársonyporom színéhez nagyon jól illő akril festéket és az egész formát lefestettem vele. A gránátvörös bársonyporhoz például a vörösbor színű matt akril kiválóan passzol.
Nem muszáj tökéletesnek lennie a festésnek, a lényege az, hogy ne üssön át a bordó bársony alól a fehér.

_mg_3111.JPG

_mg_3112.JPGAz alap bármi lehet, műanyag, fa, hungarocell, bármi, amin a ragasztó vagy a heavy body gél "megáll". Nem baj, ha csillámos, nem baj, ha festett, repesztett, semmi akadálya annak, hogy bársonyporral elfedjük. Nagy előnye még ennek az anyagnak, hogy az apró tökéletlenségeket is elfedi, mint amilyen például a hungarocell felülete.

Ezt az akrillal való festést ki lehet hagyni, ha az alap színe hasonló a bársonyéhoz, de én azt javaslom, hogy inkább fessetek, szebb lesz, egyenletesebb lesz az eredmény.

Miután megszáradt az akril, öntapadósra száradó ragasztóval kenem be azt a felületet, amit szeretnék bevonni a bársonyporral. Ez a ragasztó fehér és ecsettel jól felhordható, száradás után átlátszóvá válik és nagyon ragadós felületet ad.
Az ecsetet sajnos még soha nem sikerült megtisztítanom tőle rendesen, ezért valami rosszabb minőségűt válasszatok, amit utána nem sajnáltok kidobni. Célszerű egyszerre mindent lekenni azzal az egy ecsettel, amire ragasztó kell.

_mg_3115.JPG

_mg_3118.JPGA száradó elemeket egyébként érdemes saslikpálcára tűzni és egy nagy darab hungarocellbe szúrni, így szépen, és biztonságosan tud száradni, valamint a festése is könnyebb, tisztább.

Kipróbáltam azért azt is, hogy a kétoldalú ragasztószalagon hogyan működik és az is szép eredményt adott, de a díszeken a ragasztóba szórt verzió sokkal mélyebb színű és egyenletesebb is lett. Ahogy az alábbi képen jól látszik, a színek szépen összedolgozhatóak, így akár ombre díszeket is készíthettek vele!

A stamperia csillámporai közül igyekeztem kiválasztani párat, amik szintén passzolnak színben, a bordóhoz egy lilás, a piroshoz a vörös csillám illik, így a harangok dekorja is összeállt a fejemben.

_mg_3117.JPG

_mg_3120.JPG

_mg_3121.JPG

_mg_3122.JPGAmikor az öntapadós ragasztó átlátszóra száradt, akkor először a harang alsó síkját szórtam be a bársony porral, csak annyira, hogy ne tapadjon a papírhoz, aztán letettem egy nagyobb papírra az egész harangot, amiről utána könnyű összegyűjteni a lehullott port és visszatenni a tubusba. A penta oktató videóján az szerepel, hogy a könnyű és pontos adagolás érdekében a csőrből le kell vágni és úgy adagolni, de én egyszerűbbnek láttam, ha leveszem az egész csőrös részt és úgy szórom. 

A harang tetejére került a több, és úgy haladtam lefelé. A rászórt port körkörös mozdulatokkal, az ujjammal dolgoztam bele a ragasztóba. Az első réteg nem biztos, hogy tökéletesen fog fedni, de arra jó lesz, hogy ne ragadjon rá minden más is a poron kívül.
Amikor körbeértem, megnéztem az egészet egyben és ahol vékonyabbnak láttam a réteget, ott újra szórtam, dörzsöltem, szórtam, dörzsöltem, így tovább addig,amíg egységesnek nem látszott a felület.
(Hozzátenném, a bársony soha nem lesz egységes felületű, mert a szálak mindig máshogy álnak, és ezzel meg kell barátkozni, az anyag sajátja.)

Amikor a külseje már nem ragadt, a belsejét újra átfestettem az akrillal és a száradás előtt beszórtam a csillámporral. Így kapott egy kis csillogást, ami nem túl feltűnő, nem giccses.

_mg_3123.JPG

_mg_3125.JPG(Ha mégis úgy látjuk, hogy foltokban nem igazán tapadt meg a bársony,utólag is javíthatunk rajta, csak még egy kis ragasztót kell tunkolni a foltra, megvárni, hogy megragadjon és újra szórni, dörzsölni.)

A végén a ragasztópisztollyal beragasztottam a milton kapcsot és kész is! 

Tulajdonképpen sokkal bonyolultabb leírni, mint megcsinálni. Nem kell hozzá nagy tudomány vagy gyakorlat, inkább csak türelem. 

_mg_3130.JPG

_mg_3141.JPG

_mg_3148.JPGAzok számára, akik szeretnék kipróbálni, a megfelelő alapanyagokat félkövérrel kiemeltem, rájuk kattintva beszerzési forrásokhoz juttok, és a hellodiy webshopjának hála mindent egy helyről tudtok beszerezni.

Semmiféle anyagi érdekem nem kötődik ahhoz, hogy Klaudia boltját ajánljam Nektek, egyedül az, hogy miután nagyon rég keresek olyan webshopot, ahol egy helyen minden hozzávalót megkaptok, amivel foglalkozom, ráadásul a szállítás se horror, nagyon megörültem neki!

Kiadósságát tekintve, én három tubus bársonyporból bevontam három nagyobb, bonyolultabb formájú függő díszt, két nagy hungarocell harangot kívülről, valamint három kisebb műanyag gömböt. Nagyjából tehát 2-3 közepes méretre elég egy tubus. 

_mg_3094.JPG

_mg_3100.JPG

_mg_3105.JPG

_mg_3106.JPG

Igyekeztem mindent leírni ezzel az alapanyaggal kapcsolatban, de ha maradt volna kérdésetek, írjatok bátran a facebookos oldalon vagy itt, kommentben, ha tudok, válaszolni fogok rá!

UPGRADE: Kipróbáltam a fekete és a bézs és a zöld színeket is:

_mg_3171.JPG

_mg_3166.JPG_mg_3187.JPG

Ha pedig tetszett az ötlet, és szívesen olvasnál még hasonlóakról, tedd könyvjelzőbe a blogot, vagy kövesd a Pure design oldalt, ahol naponta frissülő anyagokkal várlak!
alairas_4.jpg

Rozsdázás LVL 2

Az örökké változó anyag

Írtam már korábban a pentartos rozsdázó szettről.

Akkor a cél az volt, hogy hungarocell alapon érjek el öntöttvas hatást. Az, meglátásom szerint tökéletesen sikerült.
Ezúttal a "túlságosan makulátlan", túl szép, túl új fém elemeket szerettem volna az idei koncepcióba illeszteni. Ehhez pedig újra ezt a vegyszert hívtam segítségül.

_mg_2662.JPG

_mg_2661.JPG

_mg_2682.JPG

_mg_2684.JPGAz csengettyűket és a csillagokat olcsón szereztem a pepcoból, ott minden évben kitűnő, átalakításra való alapokat találok, idén is így volt.
Első lépésként lekentem őket egy vastag rétegben földbarna matt akrillal, és száradás előtt beleszórtam a festékbe a vasport (rust effect powder).

_mg_2677.JPG

_mg_2678.JPG

_mg_2681.JPG

_mg_2689.JPG


Miután megszáradt az egész, fogtam a három reagens folyadékot és teljesen véletlenszerűen rácsepegtettem mindenhol. Hagytam egy éjszakán át hatni  és másnap reggel erre ébredtem:

_mg_2695.JPG

_mg_2699.JPGMivel a kialakult rozsdás felület nekem egy kicsit "túl sok" volt, így szerettem volna tompítani rajta, ezért elővettem a viaszokat. 
A barna és a fehér befejező viaszokkal bűvészkedtem egy kicsit, egységesebbé, visszafogottabbá váltak a tónusok.

_mg_2703.JPG

_mg_2721.JPG

_mg_2727.JPG

_mg_2731.JPG

Olyanok lettek ezek a holmik, amilyennek én szerettem volna őket, de ez nem azt jelenti, hogy ez az egyetlen lefogadható és járható út ezügyben. Azt fontos tudni, hogy ez a szett és ezek a szerek önálló életet élnek. Ez azt jelenti, hogy kétszer közvetlen egymás után se lehet ugyanazt az eredményt elérni vele, így ha a cél az, hogy sok hasonló holmi legyen, inkább a rozsda  festékszettet ajánlom.

Ez az anyag folyamatosan változik, hogy Lakbear barátomat idézzem, van a kis cuki festékszett és van a nagy, gonosz t-rex, a vegyszeres rozsda effekt.

Függően a páratartalomtól, napfénytől, időtől, hőmérséklettől, gyakorlatilag kis túlzással a hold állásától is, mindig alakul, változik majd a felület. Ennek tudatában választottam ezt, mert véleményem szerint ez a legélethűbb eredmény, amit mesterségesen el lehet érni.


Ha tetszett az ötlet és szívesen olvasnál hasonlóakat, akkor kérlek, hogy tedd könyvjelzőbe a blogom, kattints a blogposzt alatti KARÁCSONY címkére, vagy a felső menüben a KARÁCSONY menüpontra, illetve gyere és kövess facebookon, ahol naponta frissülő kreatív anyagokkal várlak!

alairas_3.jpg

Fagyos/jeges hatás

Pentart ice effect + snow pen + snow paste

A dob díszek készítése során az utolsó lépés az, amikor a felrakott dekorációkat havas/jeges hatással dolgozom össze. Sokszor van olyan, hogy igazából csak hasonlóak az elemek, ahogy például az is előfordulhat, hogy nem sikerül két ugyanolyan formájú fa gyöngyöt találni. Ezeknél az eseteknél festek is, végül pedig a pasztákat használom.

Az alábbi képen látszik, hogy festenek a dobok, mielőtt az utolsó simítás rájuk kerülne ahhoz képest, hogy milyenek készen:

_mg_2208.JPGA jeges hatás eléréséhez a három legfontosabb anyag, amit használok, a pentart hópaszta, aminek a szemcsemérete élethű havas felületet ad, a hó toll, aminek valamivel kisebb a szemcsemérete, diszkrétebb, finomabb felületet ad, és remekül ki lehet vele tölteni a lyukakat, valamint a jég effekt, ami opál színű pasztának tűnik, ám száradás után jól látszik, hogy irizáló csillám, és opálos kis gömbök vannak benne az igazi, fagyos hatás kedvéért.
_mg_2211.JPG

_mg_2214.JPG

_mg_2216.JPG

A jég effekt pasztával nagyjából egy időben jött ki a szivárvány paszta is. A két anyag közötti különbség szemléltetésére mutatnám az alábbi képeket:

_mg_2217.JPGA "Merry Christmas" feliratos kártyán a szivárvány pasztát látjátok felrakva, surló fényben is, hogy látszódjon, ennek az anyagnak nincsen különösebben textúrája, átlátszóra szárad, csillámok és irizáló fólia darabok vannak benne.

A koszorús képre pedig a jég effektet tettem fel, ugyanolyan vastagon, mint a szivárvány pasztát. Ez egy szemcsés, textúrált felület, opálosan áttetszó, kis golyók adják a jég lényegét és ugyanúgy van benne irizáló csillám, valamint egy kis fólia.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy ezek sima, egyszerű, mintás scrapbook kartonok, semmi mást nem csináltam velük, mint lekentem az anyagokkal. 

_mg_2219.JPG

_mg_2221.JPG

Mindkét anyag strapabíró zárást ad, további lakkozást nem igényel, és ha engem kérdeztek, a koszorús kép láttán azonnal kedvencemmé vált az ice effekt.

Most pedig megyek és behavazom a tegnap éjjel készült dobokat is!:)
Remélem, sikerült valamivel közelebb hoznom Hozzátok ezt a néhány alapanyagot, úgy hiszem, hogy a karácsonyi készülődés során nagy hasznotokra lesznek. 
Kiadós kiszerelések, szerintem egy-egy tégely egy szezonra elég.

Ha tetszett az ötlet és szívesen olvasnál hasonlóakat, akkor kérlek, hogy tedd könyvjelzőbe a blogom, kattints a blogposzt alatti KARÁCSONY címkére, vagy a felső menüben a KARÁCSONY menüpontra, illetve gyere és kövess facebookon, ahol naponta frissülő kreatív anyagokkal várlak!

alairas_4.jpg

Karácsonyfadísz fa tojásból

PENTART matt akril + fehér befejező viasz + hópaszta + csillám

Az utóbbi időben nagyon sokszor jutott eszembe, hogy nem csináltam meg őszre a makk díszeket a hungarocell tojásokból, ahogy szerettem volna. Úgy voltam vele, hogy már mindegy is, mert az ősznek igencsak a derekán járunk, így inkább előre nézek és téliesítem őket.
Menet közben azonban előkerültek a húsvétkor vásárolt fa tojásaim, így végül azok mellett döntöttem.
Könnyebb velük dolgozni és mivel súlyosabbak is, szebben lógnak, hangozzon ez bármennyire is idétlenül.

Első lépésként a natúr fa tojásokat lefestettem földbarna matt akrilfestékkel. Ehhez célszerű saslikpálcára szúrni őket, a könnyebb kezelhetőség érdekében.

_mg_2102.JPG

_mg_2103.JPGAz akrilból elég egy réteg, jól fed, mert sötét, és nem is kell túlságosan alaposnak lenni, a tetején levő lyuk környékét például jó, ha nem is festjük. Jobban ragad a ragasztó a nyers fához, mint a festetthez.

_mg_2104.JPG

_mg_2106.JPGAz akasztót ez után illesztjük be, ehhez egy nem túl hosszú zsinórt kell ragasztópisztoly segítségével a lyukba ragasztani, a saslikpálca hegyes végével kicsit rá is segíthetünk, hogy fixen megfogja a ragasztó. Az akasztó egy vékonyabb zsinór, hogy duplán beférjen a lyukba.

Ez után a vastagabb zsinórral elkezdjük körbetekerni a tojás szélesebb felét, az akasztótól indulva, kezdésként pedig először áthajtjuk a végét az akasztón, hogy az garantáltan fixen bent maradjon a helyén.
A munkához végig ragasztópisztolyt használjunk, jól és gyorsan ragaszt.

_mg_2108.JPG

_mg_2109.JPG

Miután a vastagabbat elkezdtük körben feltekerni, érdemes kis szakaszonként megragasztani menet közben is.

_mg_2112.JPG

_mg_2113.JPGHa ezzel készen vagyunk, a zsinórral kialakítottuk a makk kalapját, akkor ideje kimaszkolni a sötétbarna részt és az akasztót, majd jöhet a szürke akril, amivel a kalapot festettem be jó alaposan.

Amikor ez megszáradt, levettem alulról a maszkoló szalagot, és a fehér befejező viaszt egy rongy segítségével beledolgoztam a két -egyébként nagyon különböző textúrájú- felületbe.
Ez után egy tiszta ronggyal visszatöröltem a felesleget és az akasztóról is levettem a maszkoló szalagot.

_mg_2115.JPG

_mg_2116.JPGTulajdonképpen így is jól nézett ki a makk, más színekkel akár így is hagyhattam volna, de én mindenképpen szerettem volna tovább téliesíteni, ezért a kupakját kicsit kidíszítettem.

Egy kis (2 cm és másfél cm) bársony szalag, három papír magyal levél, és egy rózsaszín csengettyű...ezek adják az egész dísz ékét.

_mg_2118.JPG

_mg_2121.JPG

Amikor ezeket felragasztottam, már nagyjából kész a makk, ám van néhány apró részlet, amitől még kedvesebb lesz az eredmény. 
Az egyik ilyen trükk a hópaszta, a másik a csillám.
Az alábbi képen jól látszik a különbség. A bal oldal a nyers állapot, a jobb oldali a pasztás, csillámos.

_mg_2123.JPG

_mg_2125.JPG

Kezdetnek a makkot festettem meg kicsit a hópasztával. Ehhez keveset tettem az ecsetre, amit odaillesztettem a kupak aljához és a csúcsa felé finoman végigsimítottam. (Nem könnyű ezt így elmesélni, ezért az alább levő képen megpróbáltam bemutatni, mi lenne a lényeg..)
Hasonló módon, óvatosan és kevés anyaggal átsimítottam a zöld leveleket is. Kicsit olyan a módszer, mint a szárazecset technika!

_mg_2134.JPG

_mg_2126.JPGMiután az alját finoman megszíneztük, fagyossá tettük, a kupakját kicsit megtunkoltam a hópasztával és a végén, mint a fűsszerrel, egy picit meghintettem fehér/irizáló csillámporral.

_mg_2101.JPG

_mg_2137.JPG

Az eredmény egy nagyon kedves szett, ami látványra is gyönyörű, súlya is van, igényes, minőségi munkát készítettünk el, és biztos, hogy hosszú évekig lesz a kedvencek között az ilyen módon dekorált dísz. Abban is biztos vagyok, hogy ajándékként is remekül megállja a helyét, mert ki ne örülne ilyesminek?

Ha tetszett az ötlet és szívesen olvasnál hasonlóakat, akkor kérlek, hogy tedd könyvjelzőbe a blogom, kattints a blogposzt alatti KARÁCSONY címkére, vagy a felső menüben a KARÁCSONY menüpontra, illetve gyere és kövess facebookon, ahol naponta frissülő kreatív anyagokkal várlak!

alairas_4.jpg

 

Karácsonyi kalapdoboz szett

PENTART "VÖRÖSBOR", "FEHÉR", "FÖLDBARNA" matt akril, valamint barna és transzparens befejező viaszok

A tegnap előtt mutatott csíkos díszek tárolásához stílusos dobozok kellenek és nehezen tudnék elképzelni klasszikusabbat ehhez, mint a kerek kalapdobozok. azonban mivel a díszeken is volt már némi antik hatás a kőpaszta alap miatt, arra gondoltam, hogy a dobozokat is megdolgozom kicsit.

Ehhez először is lefestettem mind a három kalapdobozt fehér akril alapozóval, ezen sokkal jobban fednek és sokkal élénkebbek a színek. Utána jött két réteg fehér akril, és a maszkoló szalag, ami esetemben 15 mm széles volt.

Ha nem valami speciális, nagyon jó minőségű szalaggal dolgozol, különösen ügyelned kell arra, hogy ne folyjon alá a festék. az a jó, ha kvázi stencilként használod a szalagot és kevés festékkel, inkább több rétegben alakítod ki a mintát. Természetesen így is előfordul majd, hogy aláfolyik, ahogy nekem is aláfolyt, de mivel nem modern, makulátlan hatás a célom, nem foglalkoztam vele. Kontúr ecsettel, aminek alig van pár szála, ki lehetett volna javítani és ki is lehet, ha Téged nagyon zavar az ilyesmi.

_mg_1946.JPG

_mg_1949.JPG

A távolságot a szalag szélessége adta, a doboz illesztésénél kezdtem, mert az tuti függőleges, és szorosan egymás mellé illesztgettem a csíkokat. A távolságot is a szalag adta a vörös csíkok között, így nagyon nem is kellett méregetni. A végére úgy adta ki, hogy kicsit több helyem maradt a legnagyobb és legkisebb doboznál, úgyhogy ott a vörös csíkok szélességével csaltam. 

Ezek után az egész AKRILLAL FESTETT dobozt átkentem barna befejező viasszal, pusztán A HATÁS KEDVÉÉRT. FONTOS, hogy az akril festék egyébként nem igényelné a viaszolást és ha nem akarjátok "amortizálni" a koszos hatással, akkor el is hagyható a lépés. Mivel úgy túl maszatos lett, színtelen viasszal visszatöröltem a nagyját.

Itt-ott még kicsit meg is gyűrögettem, hogy tényleg réginek tűnjön és ezt a ráncot remekül ki is emelte a barna viasz.
A visszatörlés után épp annyira lett csak antikolt, amennyire szerettem volna, a felette levő, "kezeletlen" dobozhoz képest azért jól látszik a különbség.

_mg_1965.JPG

_mg_1970.JPG

A tetejét nem szerettem volna fehéren hagyni, mert úgy olyan semmilyennek éreztem volna, ezért az autós dobozból kiindulva, ami az egész koncepcióm alapja is egyébként, a megmaradt kis fehérbe földbarna akrilt kevertem, és egy remek barnásszürkét kaptam alapnak, ami cseppet hidegebb volt, mint az a szín, amit el szerettem volna érni.

Nem szabad elfelejteni, hogy a barna viasz minden színnek ad egy kis "melegséget", ezért célszerű ezzel előre kalkulálni, így lesz a végeredmény a tökéletes árnyalat. Ha például bézses szín a cél, akkor egy hidegebb szürkét érdemes a barna viasz alá tenni.

Máris mutatom, mire gondoltam:

_mg_1967.JPG

_mg_1974.JPG

_mg_1977.JPG

_mg_1978.JPGA dobozoknak nem csak a palástját, hanem a tetejét is megkínoztam egyébként kicsit, mert bár az akril nem csiszolható, az alatta levő papír könnyen feljön, és a régies, ütött-kopott hatás eléréséhez nem is kellett mást csinálnom, mint egy kicsit megrongálnom az éleket 80-as vászonnal.

Arra figyeljetek, hogy a tetőknél a felső élet ne nagyon koptassátok meg, mert ott csak egy vékony papír ragasztás tartja össze a tető fedőlapját a palásttal, ezért inkább az oldalát nyúzzátok! A barna viaszt remekül be fogja szívni a megsérült papír, szépen be fog sötétedni mindenhol. Épp ez a cél!

Ahogy pedig a palástnál, itt is először felkerült a barna viasz, majd a színtelennel vissza is töröltem, mielőtt még nagyon megszáradt volna.
Azért azt el kell mondanom, mire a három doboz ilyen módon elkészül, az egy teljes nap munka legalább és izzasztóan kemény fizikai munka, de ez senkit ne riasszon el! 

ANNYIRA MEGÉRI AZ EREDMÉNY!

_mg_1973.JPG

_mg_1989.JPG

Mivel a karácsony minden imádatom ellenére az évnek csak igen kis szakát tölti ki és a holmikat egyébként szem elől eltéve tárolom, valószínűleg nem fogom a szekrény mélyére süllyeszteni ezeket.

Direkt úgy alakítottam a külsejüket, hogy az ünnepi időszakon kívül is remekül passzolnak majd a fiam szobájába.
Így egész évben szem előtt lehetnek. Megérdemlik.

_mg_1991.JPG

_mg_1997.JPG

_mg_1985.JPG

_mg_1989.JPG

Az összhatás nem kifejezetten romantikus, sokkal inkább rusztikus, de ezt egy cseppet sem bánom, mert így teljesen jól fog passzolni azokkal a meglevő dekorjaimmal, amiket szintén nagyon szeretek!

_mg_1993.JPG

_mg_1984.JPG

Ami a kalapdobozok beszerzési helyét illeti, webshopokban elég sok helyen kapni a natúr kraft karton változatokat, de én azt mondom -minekutána amúgy is átfestjük őket-, hogy a kínai áruházakban is érdemes körülnézni!
Okozott már meglepetést egyik-másik kínai üzlet lakberendezés-témában! 

Ha tetszett az ötlet és szívesen olvasnál hasonlóakat, akkor kérlek, hogy tedd könyvjelzőbe a blogom, kattints a blogposzt alatti KARÁCSONY címkére, vagy a felső menüben a KARÁCSONY menüpontra, illetve gyere és kövess facebookon, ahol naponta frissülő kreatív anyagokkal várlak!alairas_4.jpg

Turkálós pólóból óriás párna karácsonyra...

...avagy járj mindig, mindenhol nyitott szemmel!

Sokszor járok turkálókban, rengeteg alapanyagot szerzek onnan, a műszőrméktől kezdve a kötött anyagokon át a vásznakig, ágyneműkig, lassan már viselésre alkalmas ruhát nem is nagyon hozok haza...
Egy ilyen alkalommal akadt a kezembe egy gyönyörű, mély piros, flitteres felnőtt pizsama póló is, amit egyszerűen nem hagyhattam ott, azonnal tudtam, hogy mit szeretnék vele kezdeni. 

Párnahuzatként képzeltem el, ráadásul, mivel kemény fa fejtámlánk van a hálószobában, így nagyobb, méretesebb darabra gondoltam. A kanapét kizártam, mert nem férnék el mellette, az biztos...

Hogy a póló anyag könnyen kezelhető legyen a sima, egyszerű varrógéppel és ne kelljen lock hozzá, a hátoldalára felvasalható merevítő bélést vasaltam. Ebből elég a legvékonyabb is, hiszen csak az a lényeg, hogy a rugalmasságát megfékezzük, ne legyen hullámos a varrás után.

(Volt "teljes alakos" előtte-képem, de sajnos véletlen kitöröltem, és már nem tudtam összeilleszteni a pólót, de egy tök egyszerű piros pólót képzeljetek el, az elején a SANTA IS REAL- avagy a Mikulás létezik- felirattal, csupa flitterből.)

Körbe vágtam a feliratot olyan szélesen,amennyire csak a varrások engedték, hogy minél nagyobb négyzetet kapjak. Véleményem szerint az néz ki jól, ha legalább 3-4 cm "kerete" van. Miután körülvágtam, a flitterezett rész hátoldalára felvasaltam a közbélést.

img_1035.JPG

img_1034.JPG

Tudtam, hogy így, magában nem lesz elég nagy és elég strapabíró sem, ezért érdekes kontraszként nyers, vastag szőttessel kereteztem, ehhez pedig levágtam csíkokat és először az alsó, majd a felső éléhez varrtam a piros szakasszal egyező hosszú, 10 cm széles csíkokat, majd a két oldalára, immár a teljes hosszban.

img_1037.JPG

_mg_1933.JPGA hátulját nem bonyolítottam túl, boríték fazon, simán bebújtatom a méretre készített párnabelsőt is, amit pedig egy régi, elhasadt lepedőből varrtam méretre, majd a lakásban fellelhető jópár rozoga kispárna bélését tépkedtem fel és azzal töltöttem meg.

Hatalmas lett és kényelmes és szerintem baromi jól néz ki ez a nagy meleg, piros folt a szürke hálószobában. Alig várom, hogy ezt a szobát is kidekorálhassam!

_mg_1937.JPG

_mg_1934.JPG
Természetesen egyáltalán nem biztos, hogy ilyentájt fog szembe jönni az ideális alap a munkához, könnyen lehet, hogy nyár derekán fogtok belefutni, ahogy velem is történt, de elfér a szekrényben és megéri foglalkozni vele! Ahogy a kötött anyagokat és a műszőrméket is érdemes elhozni, főleg a kilósból vagy az esőáras diszkont üzletekből. Erre a típusú beszerzésre abszolut áll, mint ami az ócskapiacra is, hogy nem akkor kell megvenni, amikor szükségünk van rá, hanem amikor van.

Ha tetszett ez az újrahasznosítós ötlet és szívesen olvasnál hasonlóakat, akkor kérlek, hogy tedd könyvjelzőbe a blogom, kattints a blogposzt alatti KARÁCSONY címkére, vagy a felső menüben a KARÁCSONY menüpontra, illetve gyere és kövess facebookon, ahol naponta frissülő kreatív anyagokkal várlak!
Mindenkinek jó szerencsét kívánok a kincskereséshez!
alairas_4.jpg

Ha nem passzolnak a tavalyi díszek az idei koncepciódba...

PENTART "VÖRÖSBOR" matt akril + csillámpor + antik milton kapocs

Talán emlékeztek a tavalyi kő hatású díszekre, amik nagyon minimál hangulatúak voltak, de a tavalyi hangulatomhoz maximálisan passzoltak. Idén teljesen másra vágyom, meleg, klasszikus hangulatra, némi kézműves csavarral, ezért úgy döntöttem, hogy tovább fejlesztem ezeket a kő hatású díszeket.

Az egész "munka" azzal kezdődött, hogy meg kellett találnom az elképzeléseimhez tökéletesen passzoló piros színt. Ez mindig nagy kihívás, mert ahány piros, annyi féle és ha a szín nem a tökéletes árnyalat, nagyon el tudja vinni az egész kompozíciót nem kívánatos irányba. Egy KIK-ben vásárolt doboz és egy mécsestartó pirosa volt az, amit kerestem és amit végül a pentart "VÖRÖSBOR" színű matt akril festékében találtam meg.

_mg_1886.JPG

_mg_1887_1.JPGÚgy gondoltam, hogy a kőpasztán levő umbra, vagy barna viasz miatt kicsit koszos hatás jó kontrasztban lesz a csillámmal.

_mg_1888.JPG

_mg_1889.JPGA bordákat szabad kézzel, egy kis ecsettel kifestettem a vörösbor színnel, majd mielőtt megszáradt volna az akril, beleszórtam a csillámot. Ezt célszerű egy nagy lap felett csinálni, amit utána félbehajtva visszaszórhatjuk a lepotyogott csillámot a tartályba.

_mg_1890.JPG

_mg_1892.JPGA hungarocell formákon általában van egy kis dudor a kupak helyénél, én ezt sniccerrel levágtam, mert az akasztást antik fém milton kapcsokkal szerettem volna megoldani. Ettől olyan "profi", befejezett hatása lesz.

Mivel nem csak gomb alakjaim voltak ilyen bordás kivitelben, hanem úgynevezett búgócsiga alakú hungarocellek is, azoknál is hasonlóan jártam el, azoknak a nyakából is levágtam, egy centit kb, hogy elég felület legyen a milton kapocs beragasztásához.

Arra érdemes figyelni, hogy a formákon mindig van valahol egy öntési nyom, én ezzel kezdtem általában a festést, ez mindenképp csillámos borítást kapott. A bordák száma pedig szerencsés módon passzol, mert pont kijön a felváltva színezésnél a "minta".

_mg_1893.JPG

_mg_1891.JPG

Sokkal könnyebb kezelni a formákat, ha a festéshez saslik pálcát szúrtok bele ott, ahol a kapoccsal majd lezárjátok, arról nem is beszélve, hogy a saslik pálca helyére könnyebben megy be a kapocs két szára is. Egyszerű expressz hobbiragasztót használtam a rögzítésükhoz.

_mg_1895.JPG

_mg_1898.JPG

_mg_1908.JPG

_mg_1909.JPG

_mg_1910.JPG

_mg_1911.JPG

Ezzel a módszerrel egy korábban, eleve sok munkával ekészített dísz véleményem szerint osztályt lépett, és még különlegesebb lett. A csillámpor pedig az alatta levő mély vörös színtől gyönyörű árnyalatot kapott.

Ezt a trükköt egyébként minden csillámozásnál érdemes bevetni, ha a csillámmal nagyjából egyező színű festékbe szórjuk, egyeneletesebb hatást kapunk!

Ha tetszett a bejegyzés és szívesen olvasnál további karácsonyi dekorációs ötletekről, akkor tedd könyvjelzőbe a blogom, vagy/és gyere a facebookra, ahol gyakran frissülő anyagokkal várlak!

alairas_4.jpg

Üveg antikolása tükörpermettel

PENTART mirror mist

Ma a KIK-ben megláttam egy átlátszó üveg talpas tálat, aminek megtetszett a formája, de a sima üveg számomra teljesen szimpla, túlságosan egyszerű.
830 Ft-ért így sem volt drága, ezért elhoztam, mert már ott tudtam, hogy mit szeretnék kezdeni vele.
Megszórom tükörpermettel!

_mg_1864.JPG

_mg_1865.JPG

A tükörpermettel volt némi rossz tapasztalatom korábban, pontosabban nem is magával a permettel, hanem a csomagolásával, ugyanis ha sokáig állni hagytam, egyszerűen elillant belőle az anyag. 
Egy ideje már új csomagolásban gyártják, a szórófej csak a használat idejére kerül fel rá, egyébként egy műanyag kupakkal alaposan le lehet zárni az üvegben.

Így is ajánlott használat után "elmosni" a szórófejet, vagyis tiszta vizet pumpálni vele, amíg át nem mossa a csövet.

_mg_1866.JPG

_mg_1867.JPGMielőtt használnánk, az üvegfelületet célszerű zsírtalanítani, vagyis elmosogatni, áttörölni. A szórófejet nagyjából 30 cm-re tartani és egyenletesen teríteni az anyagot, bár lehet koncepció a fröcskölés is.

A mirror mist néhány másodperc után veszi majd fel a "színét", és miután ez megtörtént, ajánlott lefújni a lakk spray-vel.
Én szeretném ezt a tálat használni, ezért a vegyszert alulról fújtam rá, mécseseknél is ezt szoktam ajánlani, hogy belülről fújjuk. Itt azonban szintén nagyon kell ügyelni rá, hogy ne gyújtsunk meg benne mécsest, mielőtt teljesen elillanna, aminek el kell, különben könnyen belobban az egész gőz.

_mg_1871.JPG

_mg_1873.JPG

_mg_1874.JPG

Használtam már ezt a tükörpermetet korábban mécsestartóknál is, a kapcsolódó posztot ITT olvashatjátok el. Nem bonyolult a használata, és ebben az új kiszerelésben valahogy kiadósabb is.

Ha tetszett az ötlet és szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket, tedd a blogot könyvjelzőbe, vagy kövess facebookon, ahol számtalan érdekes poszttal várlak!

alairas_4.jpg

background-repeat: no-repeat; background-attachment: fixed;