by bardoczeva

PURE DESIGN

PURE DESIGN

A karácsonyi kézműveskedés gazdasági szempontú megközelítése, avagy tényleg olcsóbb-e, ami otthon készült?

1. A tudatosság kialakítása

2020. október 25. - bardoczeva

Van egy kérdés, ami minden évben motoszkál a fejemben, de biztos vagyok benne, hogy nem csak az én fejemben. Úgy gondoltam, ideje utánajárni, hogy ha valaki a karácsony előtti időszakot alkotással szeretné tölteni, mire számíthat, ami az anyagiakat illeti, ezért egy cikksorozatot szeretnék indítani a témában, bejegyzésenként más-más aspektust boncolgatva.
Az itt közöltek csak és kizárólag a saját tapasztalataim alapján kerültek rögzítésre és a személyes véleményemet képviselem, ezért ne kezeljétek egyedüli és kizárólagos tényekként, inkább érdekességként, esetleg inspirációként.

Abban egyetérthetünk, hogy karácsonykor nincsen olyan, hogy "túl sok". Az ember hajlamos -még az is, aki alapvetően nem szokott összevásárolni mindenfélét- ilyenkor kicsit lazábban kezelni ezt és könnyebben elcsábul.
Ami az üzletek készáru kínálatát illeti, halmokban állnak a szebbnél szebb tárgyak, sokszor irreális összegekért, pontosan az előbb említett okból, hiszen ilyenkor mindent megvesznek a vevők.
A minőségi portéka azonban árát tekintve abszolut veri a felső határt, ami egyébként a csillagos ég. Csodálatosan szép mozgó, zenélő dekorokat lehet kapni, akár ember méretűeket is, néhány havi fizetésünkért cserébe, ha ilyesmire adjuk a fejünket. Az elmúlt években gombamód szaporodtak a kifejezetten karácsonyi dekorra szakosodott kisebb-nagyobb üzletek, karácsonyházak, a virágboltosok nagy része is átrendezi az üzletet ebben az időszakban.

Fontosnak tartom hangsúlyozni, amit egyébként is igyekszem észben tartani, hogy sok pénzből könnyű szépet összehozni, ha amúgy van hozzá jó ízlés is, az igazi kihívás, amikor ugyanezt valaki kevés pénzből szeretné megtenni.

Ahogy mondani szokták, nincsen olyan, hogy minőségi, olcsó és gyors valami, mert a három közül az egyiket mindig ki kell húzni. Ha olcsó és gyors, nem minőségi, ha minőségi és gyors, akkor meg nem olcsó. 

"Eredet" szempontjából három kategóriába sorolnám a karácsonyi dekorokat:

  • boltban vásárolt 
  • saját készítésű
  • más alkotótól vásárolt kézműves termék

Ha a három szempont szerint szeretném értékelni, akkor a boltban vásárolt a leggyorsabb, legkevésbé egyedi, az árakat tekintve a teljes spektrum játszik. A saját készítésű a leglassabb, a leginkább egyedi és a tudatosság szintjétől függően a bolti ára körül mozog az eredmény, vagy olcsóbb. A más alkotótól vásárolt dekor néha kis szériás, ezért sok hasonló darab is készülhet, a szó szoros értelmében mind egyedi, nem túl gyors ez sem, főleg, ha személyes megrendelésre készül és biztosan ez a legdrágább.
Kérdés az, hogy a három tényező közül kinek melyik a legfontosabb.

Azt gondolom, hogy a kézműves dekoroknál egyébként nem létezik az a tétel, hogy "túl drága". Ha valaki az idejét, a tudását, a kézügyeségét, a korábbi évtizedek tapasztalatait, a lelkét teszi bele valamibe, akkor az eredmény sosem lehet túl drága. Én se tudok megengedni magamnak nagyon sok mindent, ami kézműves, ezért vagyok nagyon boldog, hogy sok dolgot viszont magam is el tudok készíteni. Sosem úgy gondoltam rá, hogy túl drága, hanem úgy, hogy én perpillanat nem engedhetem meg magamnak, de ha ennyi az ára, annak biztosan van oka.
Ezt a kategóriát azoknak ajánlom, akik hajlandóak áldozni az egyediségre, a másik személyiségének egy szeletére, aki tud azonosulni az adott alkotóval, aki számára egy ilyen tárgy többet jelent puszta tárgynál. Én is vagyok olyan szerencsés, hogy birtokolhatok néhány alkotótársamtól egy-egy kincset és nagy becsben tartom őket.

Ebben a bejegyzés-sorozatban -a fentiek miatt- most elsősorban a bolti és az otthon készült dekorokat szeretném összehasonlítani.

A saját tapasztalataimon felül a  Kézzel készített karácsony nevű csoportomban tapasztaltakat is átgondolva arra jutottam, hogy az emberek nagy része egyáltalán nem tudatos, mikor dekort vagy dekorhoz alapanyagot vásárol. Míg a ruha vagy cipő vételénél legalább egy tényező van (a méret), ami szűrőként működik, a dekoroknál semmi ilyen nincs. Impulzusvásárlások történnek, meglátom, akarom, mindegy, hogy illik-e a többihez, kell. Ezek a beszerzések okozzák a legnagyobb "bajt", mert ilyenkor sok olyasmi becsúszik, ami lehet, hogy simán beszerezhető olcsóbban vagy elkészíthető otthon, sőt, lehet, hogy soha elő se lesz véve, mert otthon kiderül, hogy nem passzol.

Ezt elkerülendő, első lépésként azt javaslom, hogy még most, advent előtt fogja magát mindenki és nézze át, hogy milyen alapanyagai, dekorjai vannak otthon.

Tudom, hogy nagyon nagy meló, de egyszer érdemes megcsinálni. Szelektálni, válogatni, és külön tenni azokat a dekorokat, amik úgy, ahogyan vannak, tökéletesek, külön azokat, amik egy kis átalakítással lehetnek tökéletesek. 
Érdemes csoportosítani őket színek szerint, ha több stílus is van, stílus szerint.

Nekem van egy viszonylag nagy alap szettem fehér és mercury/ezüst üveg díszekkel, és ezt használom alapként, de ha valaki szereti a pirosat, kialakíthat egy piros bázist is, a lényeg, hogy tudatában legyünk, mink van.
Sokan vagyunk, akik szeretünk minden évben variálni egy kicsit, és sokan vannak, akik viszont ragaszkodnak minden évben a meglevő készlethez. Nyilván a változtatókat fenyegeti inkább a túlvásárlás, nekünk kell jobban észnél lenni.
Épp emiatt nem javaslom és nem támogatom az évről-évre való teljes cserét, én is mindig csak apránként variálok az amúgy meglevő "basic" készletekhez.

Ha a rendszerezés megvolt, a második lépés az, hogy érdemes megtervezni, milyen hangulatra vágyunk az adott évben. Elfogadom, hogy ez esetleg "értelmetlennek" tűnhet, de ha van egy irányvonal, egy fogódzó, ami végigvezet minket az advent során, akkor kisebb eséllyel kalandozunk el a boltban is.
Ehhez segítséget nyújthat, ha nézegetünk kész dekorokat, feldíszített fákat, tökéletes terep hozzá a pinterest. HA van kedvetek, nyissatok egy kis noteszt is, jegyzeteljétek le, melyik képben mi tetszik és az alapján térjetek vissza a meglevő holmikhoz, így egyszerűen eldönthető, hogy mi az ,amire még szükség van ahhoz, hogy az álmotok valósággá válhasson.

Ha el tudjátok választani egymástól a színt és a formát, akkor sokkal könnyebben meglátjátok a lehetőséget egyes tárgyakban, hiszen szerencsére manapság már nagyon könnyen elérhetőek a különféle hobbi vegyszerek, festékek, ragasztók , amik segítségével egészen könnyen átalakíthattok gyakorlatilag bármilyen anyagot.

A  másik nagyon fontos tapasztalatom, hogy ha mindent boltban szeretnétek megvenni egy adott tárgyhoz, mondjuk egy koszorúhoz, akkor egyértelműen drágábban fogtok kijönni, mint ha megveszitek készen valahol. Számtalan esetben olvasom, hogy a kézzel készített dolgok esetében az egyik nagyon fontos tényező az idő, ezt kell megfizetni, ezért mindig drágább a kézzel készített, mint a bolti. Ez nem feltétlenül igaz. Mindig drágább, ha más idejét kell megfizetni, de ha Te szánsz rá időt, hogy elkészítsd, ez korántsem annyira egyértelmű már. 
Egy egyszerű példa mondjuk egy keresztszemes hímzés, ahol gyakorlatilag a vászon, a hímzőfonal, a tű meg a keret -és néha a minta- a költség. Ezt egy kézműves jó eséllyel megkapja nagykeráron, hiszen nagyobb mennyiségben vásárol, viszont meg kell fizetni az idejét, ami a felmerülő költség legnagyobb hányada. Te megveszed ezeket az eszközöket kiskeráron, valamivel (30-50%-kal) drágábban viszont nem kell megfizetned a ráfordított időt, csak rá kell szánnod, ráadásul a lelkednek is jót tesz.
Ez ugyanígy működik az átfestett műanyag díszekkel, a filcből, textilből készített díszekkel, gyakorlatilag bármivel.

Összefoglalva tehát az első és legfontosabb a tudatosság. 
Tudd, hogy mi áll rendelkezésdre és mire van még szükséged és ismerd a célt, amit el szeretnél érni, így a legkisebb az esély rá, hogy letévedj az útról, hogy elcsábulj. Nem attól lesz szép az eredmény, hogy minden is van benne!

A következő részben arról szeretnék írni, hogy mi az az alap készlet, amire szerintem szükséged van otthon az alkotáshoz, különös tekintettel az eszközöre és a hobbi vegyszerekre.
Ha úgy érzed, hogy hasznos volt a számodra ez a bejegyzés, akkor kövesd a facebookos oldalam, ahol minden további részt is belinkelek majd, így biztosan nem maradsz le egyikről sem! 
Folyt. köv.!
alairas_4.jpg


A bejegyzés trackback címe:

https://bardoczeva.blog.hu/api/trackback/id/tr4016256968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.10.25. 11:24:13

Hát annál nincsen drágább, amit más csinál az tuti.

2020.10.25. 11:47:38

Lehetetlen előre tervezni, mindig menet közben jönnek az újabb ötletetek, szineket felesleges előre egybe rendezni ezért is.

2020.10.25. 12:55:59

És akkor ami ruha van kopott, nem jó semmire, abból a szebb részeket, gombokat meg lehet menteni (egyébként is mindenből a dirib- darabokat meg lehet tartani)
Fonalakból is a legolcsóbb, mert úgysem tart 3 generáción át, mert az alkotón kívül lehet senkit se érdekel, de elég hosszan tart, hogy ne legyen kidobott pénz. Alkut kötöttem magammal és úgy vagyok vele, hogy nem konditerembe megyek riszálni a valagam (aminek az összegéből havonta simán kapni annyi alapanyagot, ami akár évekig is elég, mert mindig mindenből marad valami), hanem lefoglalom magam máshogy. Énszerintem 1 m szalag ára simán kevesebb, mint egy fél literes cukros lötty.
Dekorboltban láttam kis filcfigurát (egyszínű, sík) ugyanannyiért, amennyiért egy egész filclapot kapni.
Még nem próbáltam, de színes kanva helyett megnézem hogy fogja az ételfesték (80 Ft).
Szalagok nincsenek horrorárban.
Toboz ingyen van nem is értem.
Az ilyen dekupázs meg egyéb hülyeségeket ki lehet pótolni rajzzal, hímzéssel.
A rendezgetés azért is felesleges, mert a legtöbben nem egy egész varrodát tartanak otthon (képtelenség egész palettákat felhalmozni) és a legtöbben örülnek, ha valaminek neki tudnak állni és normálisan haladni vele.
Meg kell csinálni normálisan és nem lesz elpocsékolt alapanyag és idő.

Nem akarom magam fényezni, de hobbiboltban is az vesz egy rakás dolgot, akiben csak pislákol alkotásvágy. Szóval nem kell halálba sajnálni a kézimunkázó nőktől, mert amit vesznek az évekig megvan. Egyszer vettem dísztasakot, aztán az ugyanolyan színű cipősdobozra ráragasztottam a csinibb részeit ahol takarni kell azt csá, nem úgy néz ki, mint egy cipősdoboz.

2020.10.25. 13:20:58

Mondjuk olyan háztartásban vagyok, ahol Karira nem miattam kell költeni, és ha úgy döntenék, hogy díszt csinálok, akkor nagyobb giccset összehozok a bolti ár töredékéért.
De am nem tudom elképzelni, hogy aki vásárokra készít mindenféle varrott dolgokat, az hogy él meg belőle.

Nagyon sok mindent le lehet utánozni más alapanyaggal, vagy technikával, amivel azért lehet spórolni ahelyett, hogy valaki orral esne be a hobbiboltba.

bardoczeva 2020.10.25. 17:04:15

@Dulifuli ikszdé: állati jók a tippek, remélem, minél többen olvassák!:) Köszi!
süti beállítások módosítása
background-repeat: no-repeat; background-attachment: fixed;