by bardoczeva

PURE DESIGN

Karácsonyfadísz jelmezben

...avagy a régi gömb díszek új ruhája

2016. október 22. - bardoczeva

Manapság olyan világot élünk, ahol az, ami régen már-már természetes volt, bár nem feltétlen volt akkor sem olcsó, ma már luxus kategória. Ilyenek az üveg díszek is. Ebben az ötletben az a jó, hogy a nekem nem tetsző színű üveg díszeimen alkalmaztam, de bármilyen műanyag díszt is klasszisokkal magasabb szintre emel - szerintem.

A pinteresten találtam az alap ötletet még évekkel ezelőtt, de azóta se találom azt az eredeti képet, és a leírást se olvastam, úgyhogy megpróbálom leírni, hogyan tűnik a legegyszerűbbnek.
Kell ugye a dísz. Vegyük le a "kupakját"!

Hogy a kezdés ne legyen nehézkes és a folyamat elején ne csúszkáljon mindenhová a fonal, érdemes néhány csík kétoldalú ragasztót felrakni. Ez fixálja majd az első pár szál fonalat, utána már a fonálon nem csúszik el a következő.

_dsc9436.JPG

_dsc9441.JPG

Tekercselgetés kezdődik! Érdemes figyelni már menet közben arra, hogy a lehető legegyenletesebb legyen a borítás, és türelemmel kell lenni,mert elég sok rámegy, mire az alap szín egyáltalán nem látszik majd. De lesz olyan. És meg fogja érni a munka.

_dsc9437.JPG

_dsc9447.JPG

Amikor megvan a megfelelő vastagságú burkolat, akkor a fonalat egy csepp ragasztóval a kupak helyénél fixáljuk, és visszatesszük a kupakot, ezzel is megfogva a ragasztást és eltüntetve a fonal végét.

A kötőtű fogpiszkáló végére ragasztott üveggyöngy. Ezeket egymással átlósan szúrjuk a fonal alá!

Alapvetően ez is egy remek újrahasznosító tipp, mert én például ezekhez a gömökhöz olyan gyapjú fonalat használtam, amit a piacon találtam, gondoltam valakinek jó lesz, aki köt. De rossz helyen tároltam és egy moly kikezdte, ezért bizonyos hosszúságoknál egyszerűen szálakra bomlott vagy elszakadt. Kötni már lehetetlen lett volna belőle, ám egy ilyen megoldáshoz ez is bőven jó volt.

Elő tehát a maradék fonalakkal! Az se baj, ha több színű a gömb, ugye?

_dsc9451.JPG

_dsc9455.JPG

Ha tetszett az ötlet és szívesen olvasnál még ilyeneket, akkor ajánlom figyelmedbe a poszt alatt levő "karácsony" kereső kifejezést és a facebook oldalamat, ahol naponta frissülő tartalommal várlak!

Ha úgy gondolod, másnak is hasznos lehet ez a tipp,nyugodtan osszd meg az ismerőseiddel, barátaiddal és ha Te is elkészíted, mutasd meg az eredményét!
Mindenkinek jó munkát!

Sok semmiségből igazi kincs

...avagy így készültek az én téli jeleneteim...

Rengeteg holmim van, amik mind alapanyagok, bár lehet, hogy ezt még ők maguk sem tudják. Teszem őket innen oda, onnan ide, amíg meg nem találják a helyüket. Egy ideje úgy érzem, túl sok, mindent ellepett, ezért elkezdtem ezeket feldolgozni, és azt hiszem egy élet is kevés lesz rá...de azért megpróbálom.

Most egy-két felül lyukas üvegbúrán gondolkodtam el. Tavaly már készítettem egyet, az kisebb volt, ezért csak két megnyomorodott fenyőt tudtam alá állítani, amiket a piacon találtam valaki díszes dobozában.
Ezzel a nagyobbal még nem tudtam pontosan, mi a cél, de közeledik a karácsony és adta magát...a lakberendezés egyik alapelve, hogy ha a hasonló tárgyakat egymás mellé állítjuk, erősítik egymás hatását.

Hát lássuk, ez valóban így van-e!

_dsc9415.JPG

_dsc9416.JPG

Van egy nagy halom műanyag állatom, szintén a piacról, volt közötte több szarvas is, hát gondoltam, egyet beáldozok a jó ügy érdekében. Móni barátnőm pedig, akinek ezúton is nagyon hálás vagyok, gondolt rám és kaptam tőle két mini fenyőt.

Az első lépés az volt, hogy megfelelő fenék lemezt találjak. Az első gondolatom az volt, hogy simán sörkartonból lesz, mint tavaly, de aztán végiggondoltam, hogy egy egy nagyobb valami, súlyosabb és féltem, hogy ha a súly miatt előbb-utóbb meghajlik, szét fog esni a benne levő kompozíció.
Néztem, nézegettem, mi kerükhetne szóba és végül egy hihetetlen tökéletes mód passzoló lézervágott dísz formát találtam. Miliméterre az a méret volt. Egy sima ollóval levágtam az akasztóját és elkezdtem rajta felépíteni a kompozíciót. 

Nagyon kell ügyelni közben, hogy a tárgyak, amiket rátesz az ember, a kör vonalán ne lógjanak túl!

_dsc9419.JPG

_dsc9417.JPG

Ennek a tájnak a kialakításához is a pentart hópasztáját használtam, művészkéssel hordtam fel a felületekre. Először vékonyan beborítottam a fa lapot, elhelyeztem a fákat és bevontam vele a törzsüket tartó műanyag korongot is. Aztán úgy gondoltam, így unalmas lenne és az egyik kedvenc kéregdarabomból (igen, nekem van olyanom), letörtem egy darabot, hogy az legyen a szikla.

Ahogy látjátok, a szarvas vízszintes terepen áll meg üzembiztosan, de én azt szerettem volna, hogy úgy nézzen ki, mint aki épp fellép egy sziklára, ugyanis a szája picit nyitva van. Miért ne bőghetne?

Fogtam és öngyújtóval kicsit megolvasztgattam és a kívánt szögbe állítottam a lábait. Ez nem mindenhol sikerült tökéletesre, mert nyúlós ez a műanyag, na...de egy fél térdre ereszkedő, bőgő szarvast se formáztam még meg életemben, valahol el kell kezdeni...

A szarvast ugyanúgy két komponensű ragasztóval tettem a sziklára, a hátsó lábait beledolgoztam a hóba.

A búra tetején levő lyukat felhasználtam arra. hogy akasztót kombináljak rá, ehhez két nagy kagyló gomb kellett. A hurkos volt a hurokkal felfelé a búrában, az üvegre kívülről pedig a másikon fűztem át a zsinórt. Ezeket a kagylókat is kétkomponensűvel rögzítettem.

_dsc9424.JPG

_dsc9420.JPG

Miután a hópaszta nagyjából megszáradt, bekentem a búra peremét körben a víztisztára száradó kétkomponensűvel és a helyére illesztettem.

Úgy gondolom, igazán olyan lett, amilyennek elképzeltem és különösen az tesz boldoggá, hogy sok olyasmi került benne felhasználásra, amit mások már kidobtak.
Kicsit úgy érzem, így talán módom nyílik kárpótolni őket...

Ha tetszett a bejegyzés és szívesen olvasnál még ilyesmiket, akkor itt a bejegyzés alatt is megtalálod a "karácsony" keresőszót, illetve a facebookon is megosztom mindig a bejegyzéseket! Gyere, és tarts velem ott is!

Hurkatöltőből hangulatlámpa

...egy majdnem Ikea-hack...

Nagyon szerencsés vagyok, mert abban, amit csinálok, az egész család támogat. Főként a férjemnek lehetek hálás, mert minden alkalmat megragad, hogy segítsen, azzal, hogy elviszi sétálni a kicsiket, vagy hoz-visz nekem mindent...

Egyik nap István egy jó kis hurkatöltővel jött haza, azt mondta, nekem hozta...ajándék. Én meg úgy örültem neki, mintha egy Tiffany nyakláncot hozott volna, mert már akkor teljesen belehabarodtam a felületébe.

Azonnal az jutott eszembe, hogy remek lámpatest lenne belőle.

_dsc9368.JPG

_dsc9369.JPG

_dsc9370.JPG

_dsc9371.JPG


A fát kivettem belőle, az most nem kell, de ki fogom találni, hogy azt hol tudnám még jól hasznosítani.
A fém hengert alaposan lemostam, szárazra töröltem. Semmiféle felületkezelést nem adtam neki, ez így tökéletes nekem, ilyen patinásan.

Szétszedtem egy IKEA lámpatestet, amit pont ezért vettem, hogy majd valamikor egy komolyabb darab alapja legyen. Kivettem a foglalatot, a vezetéket, de mivel szét kellett vágnom ehhez, azokat már nem tudtam használni, hoztam helyettük újakat.

A hurkatöltő elejét használtam a lápatest tetejének, de mivel a lyuk túl nagy volt rajta, sörkartonból vágtam egy megfelelő méretű kört, lefestettem pentartos matt akrillal földbarna színben. Amikor megszáradt, két komponensű ragasztóval beragasztottam a helyére.

Az alapra is ragasztottam az egészet, fémet a fémhez remekül ragasztja ez a két komponensű keverék. Tulajdonképpen még nem találkoztam erősebb holmival. 
Olyat vettem, ami kristálytiszta és átlátszóra szárad, ezt elsősorban ékszerek készítésénél használják.

_dsc9372.JPG

_dsc9373.JPG

_dsc9374.JPG

_dsc9375.JPG

 A sorrendre érdemes ügyelni, először áthúztam a vezetéket a csövön, utána leragasztottam a fém hengert, eztán tettem a helyére a tetejét, és végül jött a foglalat összerakása.

Itt kezdtem el gondolkodni, hogy vajon milyen ernyőt kéne rátennem. 
Azt tudtam, hogy valami új, nagyon fehér, nagyon makulátlan menne hozzá, ellenpontként és lehet, hogy majd lecserélem egyszer egy henger alakúra, de addig is eszembe jutott, hogy van egy bádog dézsám.
Kaspóként soha nem használtam.

Ennek is meglehetősen patinás volt a felülete. Alaposan megtisztítottam, a talpán levő korongokat sniccerrel lekapartam.

_dsc9376.JPG

_dsc9377.JPG

_dsc9378.JPG

_dsc9379.JPG

Egy korábbról megmaradt lámpaernyő vázát ragasztottam bele a két komponensű ragasztóval szintén, ami méretben éppen jól passzolt.

Mivel ez a dézsa ilyen helyzetben felül is zárt, így ügyelve arra, hogy nehogy túlhevüljön a foglalat és úgy az egész, ledes izzót szereztem be hozzá. Az a típus nem melegszik fel.

Amikor megkötött a ragasztó, nem volt más dolgom, mint az egészet összeilleszteni.
Tudatában annak, hogy ez egy át nem látszó ernyő, és az izzó sem erős benne, eleve olyan helyre szántam, ahol hangulatfényként remekül fog szolgálni.

_dsc9386.JPG

_dsc9384.JPG

_dsc9383.JPG

_dsc9380.JPG

Hát ilyen lett...és mint említettem, lehet, hogy ez egy átmeneti állapot, egyelőre így fogom hagyni, amíg meg nem találom a tökéletes méretű és arányú fehér textil ernyőt hozzá. Aztán azt is el tudom képzelni, hogy annyira megszeretem így, hogy nem is változtatok többet.

Nagyon szeretem az ilyen újrahasznosításokat, amikor már másra nem használt vagy nem használható alapanyagok születnek új funkcióban újra. Mindig ilyesmire törekszem és emiatt gyűjtök össze mindenféle patinás lomot...mert minden megtalálja előbb-utóbb a helyét.

Ha tetszett az ötlet és szívesen olvasnál még ilyesmikről, gyere és kövess a faceboookon, ahol naponta frissülő tartalommal várlak!

Üvegpasztillás karácsonyfadíszek

Elkészítésük után az ékszerek is menni fognak!

Szeretném az idei karácsonyt olyan különlegessé tenni, amilyenné csak tudom. A legújabb becsípődésem az, hogy szeretném, ha kék-piros lenne a fő irány, de közben rengeteg természetes kiegészítőt látok a lelki szemeim előtt, a fő motívumok pedig az erdő lakói lennének, ún. woodland-stílusban.

Ehhez azt találtam ki, hogy a plüss macik karakterét is felhasználnám, lágyítandó a vadságot, ezért kerestem olyan scrapbook kartont, amin a nekem tetsző motívumok szerepelnek.
Korábban is láttam már az óriási fém medál alapokat a nagy üveg pasztillákkal, de eddig elképzelhetetlennek tartottam, hogy valaha is viselném őket eredeti funkciójukban.

Most azonban arra gondoltam, hogy rendhagyó karácsonyfadísznek remek lesz!

_dsc9360.JPG

_dsc9361.JPGAz elkészítése nem túl bonyolult, a végeredmény pedig nagyon mutatós. Családi képeket is tehettek bele, nem csak grafikákat. Sőt, anyagdarabokat is. A lehetőségeknek itt is csak a képzelet szab határt!

Az a lényeg a ragasztó kiválasztásánál, hogy a végén átlátszóra száradjon, emiatt és a többi nagyon jó tulajdonsága miatt használom ezt a pentartos expressz ragasztót. 

Én úgy készítem el a függőt, hogy először a kiszemelt motívum közepére teszek egy kis ragasztót, ráillesztem a pasztillát és alaposan lenyomom, hogy minden levegőbuborék kimenjen alóla. Nem baj, ha a peremén megáll a ragasztó, mert ha teljesen átlátszóra száradt, a körbevágásnál egyszerűen leesik majd.

_dsc9362.JPG

_dsc9363.JPGHa körbevágtuk a pasztillát, akkor már csak a foglalatba kell egy kis ragasztó, pasztilla bele, jól megnyomkodjuk, hogy biztosan a helyére kerüljön. A tetejére tettem egy kis szerelőkarikát, amit kúpos fogóval könnyű nyitni és csukni, ebbe fűztem a bársony szalagot.

_dsc9365.JPG

_dsc9367.JPGegész kollekció készülhet így, és szerintem ajándéknak is remek, úgyhogy gyerünk, munkára fel!

Ha tetszett az ötlet és kíváncsi vagy a többire is, gyere és kövess a facebookon, ahol minden friss bejegyzésről értesítést kapsz!

A kis asztalka is megért a változásra

Néhány éve mindent fehérre festettem, ha kellett, ha nem. Így éreztem jól magam, vágytam rá, hogy minden fehér legyen és rengeteg minden vegyen körül. Így utólag lehet, hogy igazat adok azoknak, aki azt mondták, hogy valamitől próbáltam magam védeni, valamit próbáltam pótolni ezekkel a dolgokkal, mert ma már kicsit máshogy látom a világot.

asztalka1.jpg

A veszprémi piac volt már akkor is a fő beszerzési forrásom, és az egyik alkalommal egy helyes formájú asztalka akadt az utamba. Csak a színe nem tetszett...
asztalka0.jpg

Először átfestettem teljesen fehérre OBI 2 in 1 alapozó és zománc festékkel selyemfényűre, és így éldegélt velem úgy 2-3 évig. Aztán eljött az ideje a változásnak és elgondolkodtam azon, milyennek kéne lennie...

asztalka2.jpg

Nem sokkal azelőtt próbáltam ki a Lignocolor krétafestékeket és az első próbacsomagban három szín érkezett, a shades, a tabernas és a madrid green. A madrid green árnyalatot ellőttem a hokedlikre, de maradt még, a tabernassal pedig egy kis komódot kentem le és abból is maradt még. Így adta magát, hogy akkor keverem a kettőt.

Egy kis palettát készítettem a színekből, hogy lássam, mire számíthatok. Az egyik kedvenc képkeretem színét tűztem ki elérendő célként. 

Biztos voltam benne, hogy antikoló pasztát fogok használni és azt is tudtam, hogy sokkal hidegebb színt kell kevernem, mint a végső cél, hogy a barnás árnyalattal pont jó legyen.

Így is tettem. Kikervertem egy jó kis hideg szürkét tabernas és madrid green színekből.asztalka5.jpg

Nagyon izgalmas dolog ez, mert igazából soha nem tudhatod, hogy milyen lesz a végső árnyalat, amikor felkerül a viasz, pláne nem, ha magad  keverte színt használsz. Én is így voltam vele... a gyomrom a torkomban dobogott, amikor felkentem az első adag antik pasztát és nagy kő esett le a szívemről, amikor megláttam az eredményt, ami pont úgy festett, mint ahogy elképzeltem.

asztalka6.jpg

asztalka4.jpg

Jól látszik a fent jobb oldali képen, ahol az asztallapot már lekezeltem, hogy mi a különbség a natúr festék és az antik paszta által elérhető végső hatás között. 

Miután láttam, hogy jó lesz így, már nem volt más dolgom, mint lekenni a pasztával és visszatörölni a felesleget, mielőbb még a paszta felkeményedne. Ha túl sok ment rá, akkor színtelen viasszal gond nélkül vissza lehet szedni akár az egészet is (olyan 95%-ig).
Az utolsó simítás a visszacsiszolás volt, ahol előkerült az egykori fehér réteg is, mementóként...cseppet sem bántam. Vállalom bármikor, hogy volt fehér "korszakom".

asztalka10.jpg

asztalka7.jpg

asztalka9.jpg

Ha tetszett a bejegyzés és érdekel a téma, gyere és kövess a facebookos oldalamon is, ahol naponta frissülő tartalommal várlak!

 

Csipkés lámpa mese...

...avagy életem első csipke ernyője, amivel minden kezdődött

A kiindulási állapot:

Az úgy volt, hogy ez a lámpa nagyon megtetszett nekem a vaterán és mivel nagyon olcsó volt, 1600 Ft mindennel együtt, működőképes állapotban, lecsaptam rá. Bár eleinte csak a lámpatestben láttam fantáziát, mivel esztergált, festhető kedvem szerint, később jött a megvilágosodás, hogy tulajdonképpen az ernyő formája pedig teljesen alkalmas a kerek csipkéim újrahasznosításához.

A képeken látszik, hogy az eredeti ernyő vállalhatatlan állapotban volt, le is vágtam a vázról, vigyázva, hogy az alapozás sértetlen maradjon. Az ilyen ernyőknél a keretre végig pamut szalag van tekerve, amihez hozzá van varrva az ernyő, hogy ilyen szépen kifeszüljön.


Ezt mindenképpen javasolt megtartani, és ha tönkre van menve, egy ragasztópisztoly segítségével rögzíteni egy jó hosszú szalag egyik végét és újra tekerni. Nagy segítség.

Az ernyő alja hullámos, és a méret adta magát, hogy onnan kezdjem a munkát, így szépen odaillesztettem az első kis terítőt és mivel teljesen jól passzolt, fel is varrtam először az alsó vázhoz, ami be van tekerve, és utána végig az oldalsóhoz is odaöltöttem.
Könnyebb lehet, ha az ember az első terítőnél a keretre hajtja a túl lógó részeket és azokat ölti össze a kifeszülővel. Később a terítők mintája alapján lehet dönteni, hogy hajtsunk vagy ne, és ha nem,melyik minta kerüljön “felülre”, melyik kapjon hangsúlyt.

A terítőket érdemes kikeményíteni a munka megkezdése előtt, mert sokkal könnyebb látni, valójában mekkora és mennyire lehet nyújtani, húzni deformálódás nélkül.

NE kezdjünk bele, ha nincsen türelmünk, ha rossz a kedvünk és sorolhatnám, mert nagyon bogarászós, lassú, aprólékos munka, több napba is telhet, az ernyő méretétől függően, de mint egy nagyibb hímzésnél, a végeredmény majd bőségesen kárpótol.

A körök értelemszerűen  fognak lyukakat is hagyni egymás között, hiába törekszik az ember a maximális fedésre, ezeket darabokra vágott vagy kisebb csipkékkel fedhetjük le.

Teljesen kifeszíteni akkor érdemes, amikor a felső peremnél rögzítjük, ott célszerű jól meghúzni az egészet, mert elvileg a függőleges drótokon tud mozogni az anyag.
Felül ugyanúgy be van tekerve a keret, áthajtjuk rajta a csipkék szélét és levarrjuk a kifeszített részhez a felső peremen áthajtva.

Ha elkészült, fújjunk egy nagyot. Veregessük meg a vállunkat, mert az egészben ez volt a legnehezebb munka, innen kezdve jöhet a szórakozás.

Én természetesen nem tudtam kivárni a teljes elkészülést, mert muszáj volt beüzemelnem, hogy lássam, milyen a látvány.
Először egy kis teljesítményű takarékos izzót tettem bele, ami ráadásul tejüveg körte is volt, egyáltalán nem vetett árnyékot az ernyő.
Ám amint kicseréltem egy víztiszta körtére, nagyobb teljesítménnyel, varázslatos árnyékokat kaptam az egész szobában.

Jöhet hát a lámpatest kezelésbe vétele.
Az első dolog, hogy szét kell szedni az elektromos részt, hogy csak a nyers fa maradjon a festéshez.
Ennek az első lépése, hogy a lámpa alján levő rögzítő csavart, ami a vezetéket szorosan fogja, kicsavarjuk egy lapos csavarhúzóval.

Ez az elem lehet műanyag is, amint látjuk, bár megmondom őszintén, eddig még csak fémből láttam. Ha műanyag van rajta, nagyon óvatosan a csavarhúzóval, mert olyan puha anyag ez, hogy azonnal tönkremegy és nem tudjuk visszazárni többet az életben soha.

A kapcsoló felett célszerű elvágni a vezetéket.
Ha ez megvan, akkor már csak ki kell tekerni a foglalat nyakánál levő menetes csavart és felfelé ki lehet húzni az egészet.

Lusta nő lévén nem szeretek csiszolni és a lakásban pláne nem, télvíz idején pedig ide szorulok az ilyen munkákkal (is). Ezért festek alapozóval.
Így nem kell csiszolni és a festék megtapad rendesen, míg alapozó nélkül az előző festék és lakk rétegeken előbb-utóbb elcsúszna az egész.
Dupla réteg alapozót használok, festéket nem is.
A TRILAK Trinát univerzális MATT fehér alapozó vált be a legjobban, aminek egy doboza 9 nm-re elég és olyan 2000 Ft körül van.

Száradás után P60-as csiszolópapírral kicsit leszedtem az élek mentén, hogy kopottas hatása legyen, de mégse annyira…ezt a lépést lehetetlen elrontani.

Villamossági üzletben  vettem egy vezetéket, amin már rajta volt a villás dugó és a kapcsoló, valamint egy foglalatot, amin volt egy db ernyő rögzítő tárcsa. Sosem értettem, miért csak egyet adnak hozzá, ha egy másik is kéne nekem, mondjuk,amivel rászorítom az ernyő peremét erre az elsőre, akkor ahhoz vennem kell egy másik komplett foglalatot is, 500 Ft-ért.
Inkább fogtam magam és itthon levettem egy nem használt lámpáról.
A szerelék ára kompletten 1200 Ft volt.

A “villanyszerelés kezdőknek” című lecke következik:)
A vezetéket behúzzuk a testbe. A végén van két ága a vezetéknek, a foglaltban pedig van egy kis belső elem, amiben két lyuk, két pici csavarral.

Az első lépés a foglalat rögzítése lesz a lámpatestre, amit én a másik, régi foglalat menetes csövével oldottam meg, ami egy apró kis csavarral volt az előző foglalthoz fogva (l. feljebb, a szétrobbantott régi szerelékek képénél).

A menetes csövet betekerjük a lámpatestbe, és rátekerjük a foglalat alját, azt a kis félgömb alakú részt. Ezt a fekete elemet ki kell venni belőle előtte.

A vezeték végén levő két drótot a kis csavarok segítségével rögzíteni kell a két lyukba, teljesen mindegy, hogy melyiket melyikbe.utána pedig az egész vezetéket alulról vissza kell húzni, amíg lehet, és alul a korábban említett csavarral rögzíteni.
Ezután lehet a foglalatra tekerni a hengeres részt, ami majd az izzót fogja, kattogni fog kicsit és nem lehet letekerni, ha már egyszer felkerül, mert ilyen racsnis megoldás jellemzően.

A hengeres részre jön a perem, erre ül majd ár az ernyő, és ha lehet kapni, vegyen mindenki egy másodikat is, amivel rá lehet majd szorítani.
A körte be és voilá, kész!

Nem egy elkészíthetetlen ördöngősség, de olyan ízt, színt és érzést ad, amit nem lehet elmondani. Olyan öröm nézni a fényjátékot a falon, olyan szép látvány.
Az egész munka bőven megéri, mindenkinek azt javaslom, hogy végjon bele és ha kérdése van, keressen nyugodtan!

Jó munkát Nektek! Remélem, megmutatjátok majd a saját verziótokat is! Ha tetszett, gyertek és kövessétek a munkáimat a facebookon is!

Fast fashion, a türelmetlenség és a telhetetlenség árnyékában?

use-what-you-got_ninachristensen_1920x1200_1.jpgA sok lakberendezési cikk és elkészítési útmutató sorában helyet kapnak nálam a környezettudatossággal foglalkozó témák is, ám ezekkel eddig nem foglalkoztam olyan mértékben, mint kellett volna. A napokban azonban elém került egy ELLE cikk (2016.szeptemberi szám), ami megerősített abban, hogy írjak róla.

Idéznék az adott cikkből, a legfontosabb néhány bekezdést, az egész írás egyébként a divatipar jelenlegi állapotában való fenntarthatatlanságával foglalkozik:

"Az eladás ösztönzésére folyton újabb és újabb ajánlatokkal, fazonokkal bombázzák a vásárlót, (...) az olyan mammutvállaltok, mint a ZARA, akár 11-12 minikollekciót is piacra dobnak évente. A fogyasztó többet akar, többet vásárol, de hamarabb is dobja el a szerzeményt, ami sokkal rövidebb időre teszi boldoggá, elégedetté, mert hetente van valahol újabb, érdekesebb. Az anyagok ezzel arányosan silányodnak."

"A ruhaipar ráadásul az olajipar után a legtöbb szemetet és szennyezést termelő ágazat a világon. Sokszor a környezettudatosnak vélt ruhákkal is csak ártunk a Földnek: az organikus pamut előállításához sokkal több víz kell, a poliészter újrahasznosítása rengeteg káros anyagot juttat a légkörbe. Az amerikai Textil Újrahasznosítási Tanács szerint csak az USA-ban 12 és fél tonna (csak???-saját megjegyz.) textilhulladék keletkezik évente, ám a hatalmas mennyiségnek csupán 15%-a kerül újrahasznosításra."

Mi lehet a megoldás?

A textilek újrahasznosítását nem lenne rossz komolyabban venni. Nem lenne rossz addig hordani egy ruhát,amíg az hordásra alkalmas, bár ha elfeslik, akkor is újra kéne tudni hasznosítani. Ám addig nem venne újat a vásárló és nem lenne igény ilyen mérvű folyamatos gyártásra.

Nem turkálós propaganda cikknek szántam ezt, de mégis, nem mehetek el szó nélkül amellett, hogy többek között ezért öltözöm lassan tíz éve turikból. Egy mai turkáló tényleg sokszor hozza a butikok színvonalát, főleg azokhoz képest, akik a kínai holmit árulják a plázák földszintjén. Már nem azok a büdös lyukak, mint régen...

Aki rutinosabb használt ruha vásárló, annak szerintem tény, hogy a legjobb kínálata a Háda turiknak van, és a lánchoz tartozó különböző típusú üzletek is lehetőséget adnak rá, hogy széles közönség számára legyen elérhető az áru.

Itt egy cikk Háda Józseffel, tulajdonképpen nagyon tanulságos,

De ezzel kapcsolatban is vannak ellenérzéseim, mert a Háda turkálók árai is verik lassan a fast fashion árakat. Értem én, hogy divatos márka mondjuk az Abercombie, de nonszensz dolognak tartom, hogy egy használt mellényért ennyit kérjenek el, mint amennyit elkérnek a Háda üzletekben. 
Hosszú távon sokkal kifizetődőbb lenne, ha tényleg úgy lenne, ahogy Háda mondja, nem emelnének drasztikusan, akár népnevelő feladatot is vállalhatnának magukra, mondhatnám úgy is, hogy meglenne a jótétemény, ám ez is kőkemény biznisz. Nincsenek illúzióim, hogy ez megoldás lehet a problémára, mert itt is, mint mindenhol, a pénz az úr.

Mit tehetek én?

Megpróbálok nem venni semmi újat. Persze vannak olyan kategóriák, amikből muszáj (l. fehérnemű, cipő), de ha már veszek, akkor megpróbálom a lehetőségeimhez képest a legjobb minőséget választani és addig hordani, amíg tudom. Cipőből inkább megveszek egy jó állapotú használt bőr darabot, mint egy új műbőrt és teszek bele egy talpbetétet.
De tulajdonképpen ezért veszek mindenből használtat, ezért van a komplett lakás használtcikk piacokról berendezve, mert így próbálom megnyugtatni a lelkiismeretem.

Nem tudom, hogy emiatt van-e, de ha manapság betérek egy fast fashion üzletbe (l. pl. H&M), nem érzek semmit. Nem érzem az égető vágyat, hogy most azonnal megvegyek valamit, hiába van leértékelve, ha nem tetszik...tagadhatatlan, hogy pl épp ebben a láncban a gyerekruhák tündériek, de ha átnézek a felnőtt kollekcióra, az árak ugyanazok és ez elgondolkodtat.

És átmegyek egy turiba.


Ez a gondolatsor pedig éppen az előző bejegyzés, a rongyos takaró kapcsán mélyült el bennem, mert az például egy remek felhasználási lehetőség a textilhulladékok számára. 

Tulajdonképpen nagy újdonságot nem írtam most le senki számára, hiszen aki egy ideje követ már, az tudja, hogy az általam készített lakástextilek és dekorációk is használt textilekből készülnek, amiket piacokról vagy használt ruhásoktól szerzek be. De talán ideje, hogy ezt még tudatosabban átgondoljam és szigorúbban vegyem, magammal kapcsolatban is.

Szeretném a jövőben még inkább erre helyezni a hangsúlyt, a megmentésekre, átalakításokra, a kincses tárak felkutatására, a felhasználási módok tökéletesítésére, tanulásra, fejlődésra, a színvonal folyamatos emelésére.
Hogy talán másoknak is kedvet csinálhassak ezzel ahhoz, hogy átgondolva, tudatosan tervezze meg a beszerzéseit. Az idei év egyik nagy elhatározása az volt, hogy a rengeteg textilt és varrós holmit, amit hosszú évek alatt szereztem be, elkezdjem felhasználni, és bedolgozni olyan tárgyakba, amiket nap mint nap használunk, mert attól, hogy a szekrényben áll, senkinek nem lesz jobb. Pedig továbbra is úgy gondolom, hogy a tárgyak vannak értünk és nem fordítva, nem azért vannak a kis lakásokban helyek, hogy olyan dolgokat raktározzunk bennük, amikhez soha nem nyúlunk hozzá, miközben a napi használati cikkeket nem tudjuk hova tenni.

Én is azt vallom, hogy nincsen túl kevés hely, csak túl sok holmi...de ez már egy másik történet.
Az igazi újrahasznosítás, avagy a rag quilt

Türelemjáték erős idegezetűeknek.

Van ez a patchwork-dolog, ami eddig nagyon érdekelt, de két dolog miatt nem vágtam bele. Először is, ismerem magam, tudom, nem vagyok elég pontos, és ha az illesztések nem tökéletesek az rosszul mutat. Másodszor pedig úgy képzeltem, hónapokig tart egy ilyen munka elkészítése, amihez nincsen türelmem. 

Aztán találkoztam a rag quilt nevű technikával, ami megváltoztatta ezt az én begyöpösödött előítéletes hozzáállásomat a témához.
Olyan vagyok, hogy ha valamit kitalálok, akkor nekem az azonnal kell...Türelem nulla, kitartás kicsit több, de csak ha látom az értelmét. Ebben az esetben úgy kezdődött a dolog, hogy rájöttem, rengeteg az anyagfecnim és jön a tél, a legideálisabb munka egy takaró elkészítése lenne. Mindig néztem a piacon is a patchwork takarókat, de valahogy sohasem az én színvilágom volt...

Aztán jött hozzá az is, hogy a nyári felújítási munkák idején leszedett radiátorok még nem voltak visszakötve a rendszerbe, ezért jó hideg volt már idehaza, és vágytam a melegre. Közben pedig a nagyon elfoglalt vízszerelő nem tudta megmondani, mikor jön, úgyhogy egész héten szobafogság volt, mert bármikor hívhatott, hogy most tud jönni.
Mivel nem léphettem ki itthonról, úgy döntöttem, teljesen ideális most belevágni.

Az alap méreteket a Tilda könyvből  vettem, 16x16 cm-es négyzetekkel dolgoztam, a bélés anyag mérete 13x13 cm. (Hogy miért, az később kiderül.)
Tényleg lehetek őszinte és mondhatom, hogy ész nélkül vágtam bele, ennek megfelelően nem is lett mindenhol tökéletes, de nem baj, elsőnek nagyon jó. Sokat tanultam belőle. Igaz, hogy evés közben jön meg az étvágy, már most agyalok a következő anyagain...

Lássuk, milyen anyagokat használtam fel:
Építettem bele házi szőtteseket, keresztszemessel hímzett falvédőt/abroszt, függönyöket, ágyneműket, és pizsamagatyákat, ingeket, konyharuhákat...magyarul mindent, ami nem műszálas és nem nyúlik.

Érdemes nagyon ügyelni rá, hogy csupa beavatott és garantáltan a színét nem eresztő anyag legyen benne. Így nem fordulhat elő, hogy máshogy megy össze mosás közben egy-egy kocka és nem egy halvány rózsaszín masszát húzunk elő a mosógépből az első mosás után...dühítő lehet ez két nap megfeszített munka után.
Figyeljetek rá oda!

_dsc9146.JPG

_dsc9150.JPG

_dsc9151.JPG

_dsc9163.jpg

Az elsődleges célom az volt, hogy a régóta hányódó anyagaim egy helyen legyenek, méltó körülmények között felhasználva. Több olyan anyag is van benne, amit barátoktól kaptam további használatra, így ezek miatt is külön kedves nekem a végeredmény.

Néhány batiszt vékony felső anyaga is bele került. Nem hátrány, ha az anyagok nagyjából egyforma vastagok, mert bár a hátlap és a bélés anyag a merevebb, egyöntetűbb lesz az egész. A nagyon vékony anyagokra vasaltam felvasalható közbélést, vagy ragasztófátyollal egy másik vékonyabb anyagot. 
A hátlaphoz a nagynénémtől kapott lepedő darabkákat használtam, ám ez nem volt elég az egészhez, így a két végét két másmilyen, passzoló sorral oldottam meg.
Alapvetés volt, hogy a bélésanyagon kívül nem veszek hozzá semmit. Sikerült is így megoldanom.

De akkor most a sok beszéd után lássuk a konkrét munkamenetet:

Egy kb 120x180 cm-es darabhoz 13x9db négyzet kell, ez azt jelenti, hogy szükség lesz 117 db négyzetre a hátoldalhoz, 117 db négyzetre a bélésből és 117 db négyzetre az elejéhez. Ez 351 db összesen, de ne ijedjetek meg! Nem kell mindent azonnal levágni.

Egy blokk 16x16 cm, a bélés 13x13 cm.

Az anyagok kiválasztása nagy feladat, de a fent leírtakat figyelmbe véve nagyjából azonos vastagságú és árnyalatú anyagokat érdemes használni. 

Az még fontos tudnivaló, hogy mivel a hátlap anyaga és színe az előlapon is látszani fog a rojtok miatt, így át kell gondolni, hogy mi a cél... ha szeretnénk a blokkokat viszonylag határozottan elválasztani, akkor egy sötétebb, határozottabb színű hátlap jó, ha inkább visszafogottabb hatás a cél, akkor az előlapok színével harmonizáló anyag kell. 
Én is gondolkodtam azon, hogy ezeket a kékes árnyalatúakat egy kék csíkossal oldom meg hátulról, de aztán mégis úgy döntöttem, legyen fehér a hátlap.

Az előlapon szereplő anyagok mindegyike nagyon kedves a számomra, mindről tudom, hogy került hozzám. A hátlaphoz egy régi, ropogós vászon paplanhuzatot vettem elő. Ezt a piacon vettem korábban, de a vége annyira elkopott, hogy a gyerekek kicsit vehemensebb játéka során elhasadt. így most tökéletes alap lett.

_dsc9175.JPG

_dsc9171.JPGHa megvannak az ideális anyagok, akkor érdemes kivágni néhány blokkhoz való négyzetet. Magamból kiindulva ha egyszerre vágnám le a 117-et, akkor megőszülnék a végére és talán a kedvem is elmenne kicsit. így én blokkokat csinálok, és mivel ennek a technikának megvan az az előnye, hogy a kész blokkokból lehet építkezni, mint a legoban, élvezetesebb a munka.

_dsc9173.JPG

_dsc9176.JPGAz alap 16x16 centis négyzetkhez csináltam egy karton sablont. Az anyagokat a tuti párhuzamos szálirány miatt hasítottam csíkokra, nem pedig vágtam. A szálirány fontos, mert ha nem stimmel, csálé lehet az eredmény mosás után.
Ha a csíkokat hasítjuk, ez elkerülhető, viszont a csíkok darabolását már ollóval folytattam, mert ha merőlegesen is tépem, esetleg túl szélesen foszlik szét a széle.

A felső képen jól látszik, hogy a bélés 2 cm vastag vatelin. Ezt én két méter széles kivitelben találtam a méteráruban, kb 1 méter kellett belőle. Kevesebb volt, mint 2000 Ft.

_dsc9177.JPG

_dsc9178.JPGJöhet a szendvicsek elkészítése. MInden szendvics három lapból áll, hátlap, bélés, előlap. Ezeket össze is lehet tűzni egy gombostűvel, hogy ne csússzanak szét varrás közben, de a fixáló ragasztóspray is segíthet. Egy idő után már menni fog anélkül is, mert ráéeztek, hogy hol tartsátok meg, amikor az első átlót levarrjátok.

_dsc9180.JPG

_dsc9181.JPG

Én úgy haladtam, hogy az első átló után középről két irányba két ütemben varrtam meg az átlókat a másik irányba. Ez azért volt jó, mert nem gyűrődött meg az anyag középen még véletlen se. 
Amikor kész a panel, akkor a két átló tartja össze, az oldalak nyitottak. Ezek mentén fognak egymáshoz kapcsolódni az elemek, még pedig úgy, hogy csak az anyagokat kell összevarrni, a bélések méretüknél fogva nem esnek a varrásba. Azokat az átló tartja a helyén és az oldalsó lezárások.

_dsc9183.JPG

_dsc9184.JPG

A szendvicseket szépen egymás mellé fogjuk sorolni, a sorokat készítjük el először, aztán a folyamat a sorok összevarrásával folytatódik. 

_dsc9187.JPG

_dsc9188.JPGAz összevarrásnál ügyelni kell rá, hogy a megszokott módhoz képest pont fordítva kell illeszteni, visszáját a visszájához, hogy az összevarrás után a szélek a színére kerüljenek. A két elemet a négyzetek szélétől nagyjából egy centire kell levarrni.

Kiterítve így fog festeni, ha minden jól sikerült, az előlap és a hátlap:

_dsc9190.JPG

_dsc9189.JPG

Ha ez így világos, akkor az egész világos, mert ezután már nincsen más tennivaló, csak ezeket a lépéseket ismételni,amíg a kívánt méretet el nem érjük. 
A sorok összevarrásánál szintén a hátlapokat kell egymáshoz illeszteni és varrás közben érdemes figyelni rá, hogy a blokkok nagyjából stimmeljenek. Jártam úgy, hogy a sor végére derült ki, hogy az egyik rész centikkel hosszabb lett a másiknál, mert el is csúsztam a varrással, meg nem is egyformán feszítettem őket varrás közben. 

A befejező lépés az, hogy az egész takarót körbe kell varrni, szintén kb egy centire a szélétől. Ez a megoldás lehetőséget ad rá, hogy ha mégis van némi egyenetlenség, fél centivel túl lógó (magamból indulok ki megint) sorok vagy ilyesmik, azokat szépen le lehet vágni az elvarrás után.

Miután kész az egész takaró, jön a dolog legérdekesebb része, Ezeket a kb 1 cm-es szegélyeket, amik kilógnak a színére, mind be kell vagdosni kb centinként. Én sorban mentem, de így is órákig tartott, ehhez is rengeteg türelem kell, mert közben eltisztázgattam, levágtam a cérnákat és a túl lógó anyagrészeket is. 

Ha kész, akkor mehet a mosógépbe, 30 fokra. Kaptam egy nagyon jó tippet, amit ezúton is köszönök, az első mosáshoz egy pánahuzatba érdemes begombolni az egész paplant, mert szörnyen fog  szöszölni. Ez egy pár mosásig még így marad, de utána már, amikor eléggé kikoptak a rojtok, megáll és annál szebb lesz, minél egyeneletesebben szétmállanak a szélek.

Összességében ez egy nagyon jó, haladós patchwork, a többi módszerhez képest és viszonylag gyorsan okoz nagyon nagy sikerélményt, ezért mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki, ha nem is egy komplett takaró, de legalább egy párna méretében!

_dsc9166.JPG

_dsc9167.JPGA fenti képen is látszik, hogy nekem sem lett tökéletes mindenhol az illesztés, de ebből nem szabad problémát csinálni. Csak az nem hibázik, aki meg sem próbálja, ez a gyakorlással egyre jobb lesz!
_dsc9164.JPG

_dsc9168.JPG

Néhány tipp még, ami megkönnyíti a munkát:
Rengeteg szösz fog lehullani már a varrás és szabás közben is, célszerű nem szőnyegen nekiállni, inkább parkettán, mert halál összeszedni utána...egyszerűbb, ha csak össze kell húzni. 
Viszonylag nagy tér kell a munkához, ezért bevetettem a vasalódeszkát szabó asztalnak, ami amúgy is jó, ha kéznél van. 
Kell egy szemetes is, hogy a szálak nagyját kapásból oda tudd dobni, bár jó érzés lesz, hogy az anyaghalom nagy részét nem kidobod, hanem bedolgozod.
Ha nem elég egy fecni a négyzethez, akkor több kis darabból is összeállíthatod, még izgalmasabb lesz az eredmény.

Ezúton kívánok mindenkinek nagyon jó munkát, erre a hűvös időre elképzelni sem tudok jobb esti elfoglaltságot. Mondanám, hogy az igazán elvetemültek kézzel tűzik le ezt a technikát is, de nem akarom elvenni senki kedvét:)))

Ha maradt még kérdés, szeretettel várom vagy itt, vagy a facebookos oldalamon!

Sütőtökös muffin

sutotokos_muffin.jpgÉn nem szeretem magában a sütőtököt, feldolgozva viszont annál inkább, krémlevesként, vagy a verhetetlen favoritként...most íme az utóbbi receptje, ha megsütöttétek és bevált (amit garantálok), osszátok meg a barátaitokkal!

A sütőtökös muffin receptje a következő:
Alaptészta hozzávalók 12 db-hoz:
25 dkg liszt
2 tk sütőpor
2 tojás
2.5 dl joghurt vagy tejföl
10 dkg cukor
0.75 dl olaj
Ehhez adható tetszés szerint 25 dkg gyümölcs, esetemben a sütőtök volt ez, amit előre megsütöttem és csak belekapartam a héjából a nyers tésztába. Átkevertem az egészet és formákba téve ment is a sütőbe.
180 fokos sütőn, légkeveréssel 160 fokon 25 perc nagyjából, mire kész.A tetején porcukorral kevert mascarpone sajt, a "keményebb" fajtából.Isteni jól passzol ízben.

 

 
background-repeat: no-repeat; background-attachment: fixed;