by bardoczeva

PURE DESIGN

A repülő tigris

avagy nevet változtatott a TIGER

2016. december 02. - bardoczeva

Legutóbbi cikkem  megírása óta nagy változások történtek a TIGER háza táján. A név változása ugyanakkor nem járt együtt a színvonal változásával. Az üzlet új néven, mint "flying tiger copenhagen" fut tovább, mintha mi sem történt volna.

Mivel fél éve nem jártam a boltban, izgatottan indultam útnak, nagyon kíváncsi voltam, hogy ezúttal mire bukkanok. Ez az a hely, ahol soha nem tudom, hogy mi vár, a koncepció alapja, hogy ugyan "vegyesbolt"-ról beszélünk, mégis minden egyes cikkben van valami "gag", valami rejtett (vagy nem is annyira rejtett) csavar. Itt nem számíthatunk hagyományos dolgokra, sosem unalmas, minden hónapnak megvannak a maga újdonságai.

Arra gondoltam, először nézzünk alaposan körül, majd megmutatom, mik voltak a kedvenceim a boltban.

_dsc0238.JPG

_dsc0237.JPG

_dsc0234.JPG

_dsc0233.JPG

_dsc0231.JPG

_dsc0252.JPG

_dsc0249.JPG

_dsc0250.JPG

_dsc0245.JPG

_dsc0276.JPG

_dsc0277.JPG

_dsc0275.JPG

_dsc0274.JPG

_dsc0273.JPG

_dsc0272.JPG

_dsc0269.JPG

_dsc0267.JPG

Az ünnepi asztal megterítéséhez vagy bulikhoz is számos kiegészítőt találtam, amik gyorsan a kedvenceimmé váltak. Vannak például papír szívószálak, arany csíkkal, papír tányérok, fa evőeszközök, ám az elegánsabb terítékek kedvelő is megtalálhatják a maguk kedvenceit. Itt vannak például ezek a gömb dísz formájú ültetőkártya tartók:

_dsc0239.JPG

_dsc0243.JPG

A dekorációs termékek mellett nagyon sok olyan kiegészítő termék is van általában, amikről az ember nem is tudja, hogy kell neki, amíg meg nem látja. Ilyenek a különböző konyhai kütyük, azok között is a sütipecsétek és a mindenféle kiszúrók és formázók...ezek a gyengéim.

_dsc0248.JPG

_dsc0247.JPG

És ha már konyha, akkor lazán kapcsolódik ide, hogy kapni itt kandiscukrot is, amit rég kerestem és a fa kiskanál végén levő csoki forró tejbe kevergetve egyszerűen mennyei...pláne egy kis tejszínhabbal...csajos délutánokhoz szerintem remek kis ajándék...magatoknak persze.

_dsc0280.JPG

_dsc0279.JPG

Persze nem tudok elmenni szó nélkül a csomagolásuk mellett se...annyira édes...különösebben szerintem plusz csomagolást se igényel.

Aztán persze van itt rengeteg minden, ami a lakást otthonná teheti, irdatlan mennyiségű kütyü és a szerelmeim, az irodai cuccok...ha tehetném, papírboltom is lenne, mert egyszerűen meg vagyok őrülve a szép füzetekért és a praktikus holmikért...

Itt akad mindkettő típusból bőven.

_dsc0253.JPG

_dsc0254.JPG

_dsc0244.JPG

Szerintem nem vagyok egyedül azzal a véleményemmel, hogy az ember életében szükség van néha apróságokra...nagyon kis dolgok ezek, de olyan vicces, ha van belőle.

Én például kisgyerekes anyaként iszonyúan megörültem, amikor megláttam az írható textil szalagot, amibe belevasalható a tinta, így a gyerekek ovis cuccait könnyen tudom feliratozni.

_dsc0259.JPG

_dsc0257.JPG

_dsc0260.JPG

_dsc0229.JPG

De hasonlóan voltam a jó nagy pakk spatulával is, bár én a festékekhez használom őket...vagy a kis képes kulcstartó alappal, ami nagyiknak remek karácsonyi ajándék lehet, illetve itt találtam viszonylag normális áron olyan szép, mélypiros színű bársonyszalagot, ami az a klasszik...ezüst csengettyűvel az igazi...;)

A füzeteknek, rajzeszközöknek végtelen a kínálata, itt minden pénzem el tudtam volna költeni, de végül a vászonnal kötött, varrott (nem ragasztott), kemény fedeles könyvek között találtam meg a kedvenceimet. Ezeket mindig nagyon szerettem, nem tudom, miért, csak általában ragasztott verziókba futottam egy vagyonért, aminek pedig a sok lapozgatástól egy idő után elkezdtek kihullani a lapjai...ennek nem fognak.


És az indigós sima beírót is nagyon rég kerestem, mert sokszor van, hogy olyasmit jegyzetelek, amire másnak is szüksége van. (Mondjuk szülőin...)

_dsc0262.JPG

_dsc0263.JPG

Ezeken felül néhány apróság, amik még praktikusak és megkönnyíthetik a mindennapokat, a papírcsík, amit szintén feliratozáshoz tudnék elképzelni, és a csipeszek, melyek segítenek felállítani a helyes fontossági sorrendet. Utóbbiak mágnesesek, hűtőre tenném...

_dsc0266.JPG

_dsc0265.JPG

Van itt még pecsételő is, nagyon sok féle, gyerekeknek való is, de engem inkább a "felnőtt" verziók fogtak meg:

_dsc0256.JPG

_dsc0255.JPG

És hát a végére hagytam a nagy kedvenceket, a bádog holmikat...persze ezek mellett kis porcelán házikók is és minden van itt, ami skandináv, tekintve, hogy a cég dán. Ezeket a kis bádog szívecske gyertyatartókat például nagyon jól el tudnám képzelni mohával megtöltve, egy szem szép fehér gyertyával...

A négyes, hosszúkást pedig idénre már ugyan nem, de jövőre adventi alapnak simán...

_dsc0241.JPG

_dsc0242.JPG

Ahogy láthatjátok, igencsak vegyes a kínálat. De én azt mondom, hogy mindenképp érdemes benézni, mert vannak olyan apróságok is, amikkel sokaknak tudunk örömet szerezni. És tényleg, higgyétek el, nem tudjátok egy csomó mindenről, hogy kell Nektek, amíg be nem léptek ide...

További információkat, üzletek címét, nyitvatartást, havi újdonságokat megtaláljátok az üzlethálózat magyar nyelvű honlapján! Nagyon tudom ajánlani a cég facebookos oldalát is, ahol mindig van valami izgi!

Azt hiszem, elsőre elég ennyit is feldolgozni, de a következő részben nem haladunk tovább, külön bejegyzést fogok írni azokról a dolgokról, amiket végül elhoztam haza magammal, mert megérdemlik a figyelmet...

Ha tetszett a bejegyzés, és szívesen olvasnál hasonló ajánlókat, gyere és kövess facebookon, ahol naponta frissülő tartalommal várlak!

 

 

Karácsonyi piac

Az antik karácsonyfadíszek és dekorációk világa

A veszprémi piacról már írtam korábban ITT.

Volt egy időszak az életemben, amikor nagyon sokat jártam ki. Aztán jött egy kis szünet, mert úgy éreztem, besokalltam. Minden szempontból. De a legnagyobb bajom mégis az volt a dologgal, hogy nem akartam újabb dolgokat haza hordani csak azért...olyasmire vágytam. aminek hasznát vehetem, amire szükségem van.

Így kezdtem el szépen visszacsepegtetni a dolgot az életembe, apránként.
A mostani hétvégén is gondolkodtam...nem igazán volt tervben, főleg, hogy István éjszakából jött ki hajnalban, nem tudok hat előtt indulni, akkor meg már minek...
Viszont az lebegett a szemem előtt, hogy hamarosan itt a Karácsony, én meg az elmúlt években annyira csak a fehérben gondolkodtam, hogy az idei kék-piros koncepciómhoz semmilyen díszem nincsen még.

Emiatt, ha másért nem, mégis úgy döntöttem, hogy elmegyek reggel.
És cseppet sem bántam meg.

_dsc0071.JPG

_dsc0072.JPG

_dsc0073.JPG

_dsc0078.JPG

Ha végignézek a teljes "kollekción", amit ezúttal sikerült összeraknom, nem tudok nem gondolni arra, hogy mennyire a fehér ualta az életem tavaly ilyenkor. Ehhez képest most itt a kék és a piros, amire azt mondtam egy éve, hogy soha...hiába karácsonyi szín. De valahogy mélyen belül éreztem, hogy hiányzik....ha máskor nem, karácsonykor igen, mert valahol mélyen, belül érzem, hogy kell...

Így a nagy kupacban fel sem tűnik igazán, hogy vannak közöttük valódi ritkaságok, régiségek is. 
Egy ideje nem volt semmi, amiért így tudtam volna lelkesedni, de néhány éve már motoszkál a fejemben, hogy el kellene kezdeni gyűjteni a karácsonnyal kapcsolatos régiségeket. Ez a nap adta meg a végső lökést.
Az eredeti dobozos üveg díszek az igazi kedvenceim...

_dsc0088.JPG

_dsc0089.JPG

_dsc0091.JPG

_dsc0093.JPG

Ami ezeket illleti, itthon általában a szovjet díszek kerülnek elő, amíg ezen a piacon a német és osztrák árunak köszönhetően a minőségi schmuck-ok kerülnek piacra. Eleve Németországban nagyon magas a karácsonyi díszek színvonala, az eredeti, hagyományos készítési módnak, a mívességnek köszönhetően.


Egy ilyen ritka és érdekes darab ez a kb 12 cm magas, drót vázra tekert, festett, felezett kacsatollból készített kis fenyőfa. Az alapanyag és az elkészítési technika jól látszik a jobb alsó ág esetében, ahol a toll letekeredett a drótról.

A tollból készült fák az 1880-as években, a XIX. szd. végén jelentek meg Németországban, a XX. szd. elejére terjedtek el Amerikában.Az első mesterséges fák voltak ezek, melyeket az egyre növekvő erdőirtásokra és egyéb környezetvédelmi aggályokra adott válaszként vezettek be, idővel pedig áruházakban is bárki számára könnyen elérhetővé váltak.

A design alapja, hogy az ágak szándékosan messze esnek egymástól, mert a tollak igen gyúlékonyak, így a gyertyákat viszonylag biztonságosan tudták használni, és bőségesen akadt hely a díszeknek is.

Ehhez a típushoz fejlesztették ki azokat a hihetetlen vékony nyakú csúcsdíszeket, amiket biztos, hogy élő fenyőre soha nem tudnánk felrakni...sokáig nem is értettem, hogy ez vajon hogyan használható?

198d70001.jpg

Aztán sikerült még ennél jóval modernebb darabokhoz is jutni, többek között ehhez a két eredeti dobozos, bontatlan, vintage hangulatú gyertyaangyalhoz.

Ezeket már egy ideje ismerem, talán még kint, Svédországban találkoztam velük, és azóta keresgéltem, de eddig nem akadtam rá. Most azonban a tökéletes verzió jött szembe:

_dsc0074.JPG

_dsc0076.JPG

És végül a fények...a számomra elképzelhetetlen a karácsonyi időszak a fények nélkül. Tele vagyok gyertyákkal és mécsestartókkal, ezekben pedig mindig ég egy-két gyertya.

Ezért örültem meg ezeknek a hangulatfényeknek, a mécsestartó csillagok nagyon hangulatosak meggyújtva, az üveg gömb pedig olyan, mintha mercury üveg lenne, és egy kis led pislákol benne.

_dsc0106.JPG

_dsc0111.JPG

Végül néhány záró gondolat...

Nagyon hálás vagyok a szüleimnek, hogy -ahogy visszaemlékszem-, mindig csodálatosak voltak a karácsonyaink. Ugyan nem éltek együtt, de mégis olyan példás módon tudták és tudják a mai napig is kezelni ezt a dolgot, ami példamutató.
Anyu hagyományőrző óvónő, mindig kitalált valamit, sokat készülődtünk, kézműveskedtünk, megvannak a magunk hagyományai, szokásai, amiket igyekszem én is tartani.

Nem nagyon tudok jobb érzést ezen a világon, mint amikor az amúgy ezer felé szakadt családunk ilyenkor össze tud gyűlni, a gyerekek izgatottak, az illatok finomak, a gondok elszállnak...
Remélem, az én kicsinyeim is így gondolnak majd a gyermekkoruk karácsonyaira...

Ha tetszett a bejegyzés és nézegetnél még hasonló lomis piacos cikkeket, kattints IDE, ha pedig a karácsony-függők körét gyarapítod, akárcsak jómagam, akkor kattints a felső menüben a KARÁCSONY menüpontra! 
Naponta frissülő tartalmakkal pedig a facebookos oldalamon várlak!
Jó böngészést!Életérzés

Egy kedves kis bolt Szentendrén

Aki ellátogat a városba, minden bizonnyal szeretne ismerni olyan kis boltokat, helyeket, amik talán nem olyan ismertek. Arra gondoltam, indítok egy "rovatot" a kedvenceimről.Mégis itt éltem le az életem nagy részét...

Eredetileg a Hubay házba mentem, de visszafelé megfogott a Fő téren ennek a boltnak a kirakata. Tavaly is láttam már, de valamiért nem mentem be, de most biztos voltam benne, hogy nem hagyom ki.
Bent kicsit beszélgettem és kaptam kóstolót az üzlet által árult Valaha Tanyás termékekből.
Minden elfogultság nélkül -hiszen eddig azt sem tudtam, hogy létezik a világon ilyen- azt kell mondanom, hogy valami fenomenális a szörpjük, de erről majd mindjárt...

Előbb nézzünk körül a boltban, úgyis mindenki erre kíváncsi:

_dsc9897.JPG

_dsc9895.JPG

_dsc9894.JPG

_dsc9896.JPG

_dsc9898.JPG

_dsc9899.JPG

_dsc9901.JPG

_dsc9902.JPG

_dsc9903.JPG

_dsc9904.JPG

_dsc9906.JPG

_dsc9907.JPG

_dsc9908.JPG

_dsc9909.JPG

_dsc9910.JPG

_dsc9911.JPG

_dsc9912.JPG

_dsc9913.JPG

_dsc9916.JPG

_dsc9915.JPG

_dsc9914.JPG

Hangulatos, szeretnivaló, ugyan a helye miatt (is) exkluzív, de ha nem szeretnétek vásárolni, akkor is érdemes betérni a már említett szörpök miatt. Annyira finom a gyömbéres almás, hogy vettem is belőle egy üveggel. Nagyon fontos, hogy forró vízzel öntsétek fel, így olyasmi íze lesz, mint egy alkoholmentes puncsnak...

Egyszerűen mennyei.

De tényleg felesleges többet írnom róla, a boltban kapható sok ízben, szilvás is, és társai...kóstolót is kaphattok vásárlás előtt...

A boltot pedig a Fő téren találjátok meg a Levendula kézműves fagyizó mellett, a könyvesbolttal szemben.
Az Életérzés facebookos oldala minden fontosabb információt tartalmaz, úgy, mint nyitvatartás és elérhetőségek! Érdemes ránézni!

Ha tetszett a bejegyzés, ha tetszik a stílus, ami alapján posztolok és a témáimat választom, gyere, és kövess facebookon is, ahol naponta frissülő tartalommal várlak!

Mikulás zokni-mentő projekt

Ráncfelvarrás helyett kockásítás...

Tudjátok, milyen fontos nekem az újrahasznosítás. Ezért is, de nem csak ezért, imádom a turkálókat! Ott mindig találok valami "finomságot", amit boltban nem, vagy nem ilyen formában és pláne nem ilyen olcsón.

Persze most is betévedtem a Háda budakalászi outletjébe és nem jöttem ki üres kézzel...
Tervben van egy közös kép karácsony napjára, amikor mind a négyen kockás gatyában ülünk és összedugjuk a lábunkat, ám eddig hiányos volt  készlet. Istvánnak és Pistinek megvolt a kockás pizsama nadrág, nekünk, lányoknak még nem. 
Ezzel a körrel ez is megoldódott.

Annának találtam egy cuki, rózsaszín mintás giga zoknit, amit tudom, hogy imádni fog, hiszen néhány lila flitter is van rajta, ami a kedvenc kombó...

Pistinek egy fokkal kisebb jutott, de ezzel terveim voltak.
Nagyon gagyi volt rajta a fehér szőr és az aranyra fújt műanyag golyók.

_dsc9977.JPG

_dsc9981.JPG

Azt azonnal tudtam, hogy a szőrmét levágom és kicserélem valami másra. Eleinte bézses-barnás, hosszú szálú szőrmét terveztem, de aztán rájöttem, hogy ahhoz vásárolni kéne. Úgyhogy elővettem a flanelt, ami itthon volt és úgy döntöttem, abból szabok bélést ahelyett, ami már igencsak tönkrement benne.

_dsc9982.JPG

_dsc9983.JPG

Az arany gömbök helyére pont jól passzoltak azok a patinázott csengettyűk, amikre a Lidl-ben bukkantam pár hete.

Fogtam a flanelt, ráfektettem a zoknit, szorosan körberajzoltam és kivágtam, mindezt kétszer. A szárát jóval hosszabbra hagytam, hogy abból készülhessen el a visszahajtás is.

Kb egy centire a szélétől körrbevarrtam és belevarrtam a csizmába. Ez nem olyan könnyű lépés, van egy Tilda csizma leírás valamelyik könyvben, azt alkalmaztam.
Levasaltam a visszahajtást és felvarrtam a csengettyűket.

Úgy gondolom, sokkal jobb lett így...jobban megy az én ízlésemhez, meglátjuk, mit szól majd hozzá a fiatal úr...

_dsc9986.JPG

_dsc9984.JPG

Ha tetszett az ötlet és szeretnél még hasonlókat látni, gyere és kövess a facebookon, ahol naponta frissülő tartalommal várlak, illetve nézz körül itt a bolgban, a felső menüsor KARÁCSONY menüpontjára kattintva!

 

 

Nosztalgikus hangulatú fa doboz szett

Pentart dekor paint és cracking paint system, avagy a repedő festék

Idén elragadott a nosztalgikus hangulat, ezért a már említett burgundi vörös és indigó kék párosításnál maradtam ennél a festésnél is. Annyival megtekertem a dolgot, hogy a három doboz közül az egyiket nem sima dekor painttel festettem le, hanem ugyanennek a festéknek a repedő verziójával.

Ez azt jelenti, hogy nem kell külön repeszteni, hanem az alap réteg felvitele után, vagyis két lépésben kerül fel a szín, ami száradás közben szépen megreped magától.

_dsc9953.JPG

_dsc9955.JPG

Ezt a szettet választottam ki alapnak, ami három, ugyanolyan kialakítású, de különböző méretű dobozt tartalmaz.

A legkisebbet festettem a repedő vörössel, a középső indigó, a legnagyobb sima vörös dekor paint.
A munka során érdemes egy adott technológiai sorrendet követni a legkönnyebb és leggyorsabb haladás érdekében. A repedő festéknél minden esetben az 1-es komponens, vagyis az alap felvitele az első. 
A rendszer lényege az, hogy az alap rétegnek tökéletesen kell fednie mindenhol, mert ezen "csúszik meg" a második, repedő réteg. Ahol ez az alap nem megfelelő, egyszerűen nem fog repedni a festék. Nem kell megijedni, hogy ez a réteg fényes, a végén nem fog látszódni.

Nagyon fontos még megemlítenem így, a munka megkezdése előtt, hogy ha olyan dobozt vagy bármi mást festetek, aminek a teteje így záródik, hogy összecsúszik, ezeket az illeszkedő felületeket ne nagyon fessétek le, csak ha nagyon muszáj. A festék felhordva nem tűnik vastagnak, de ha két ilyen rétegnek kell összecsúsznia, akkor az két oldalon már négy réteg és az már okozhat problémákat. Nem biztos, hogy be fogjátok tudni csukni, vagy nagyon fog szorulni.

_dsc9958.JPG

_dsc9957.JPG
Ha ez megvan, akkor pedig célszerű a világosabb színektől a sötétebbek felé haladni, mert a sötétebbek ráfednek a világosabbra, de fordítva már nem biztos.
Ezért először ugye felvittem a legkisebb dobozra az egyes komponenst és utána minden dobozon kifestettem a szalagozást krémfehér dekor painttel.
A repedős doboznál különöse érdemes figyelni rá, hogy az alapozást ne fessük át, ne szaladjon rá a fehér, mert akkor szintén nem fog repedni a második réteg.

_dsc9954.JPG

_dsc9956.JPG

Az antikolás nagyon fontos. A paszta, amit használok, az tényleg PASZTA! Nagyon figyeljetek oda, amikor keresitek a boltban, ez nem folyékony patina, az teljesen más! Ez paszta állag!

Ha megvannak a masnik, akkor jöhetnek a színek.
Nagyobb ecsettel festettem a nagy részét, ám babra munka a masnik alá benyúkálni az ecsettel, ehhez mindenképp kisebb kell majd. Vigyázzatok, hogy az elálló masnikat nehogy letörjétek festés közben, én majdnem így jártam!

_dsc9959.JPG

_dsc9960.JPG

_dsc9961.JPG

_dsc9962.JPG

Amikor megvan a nagyja, akkor még mindig tudtok javítani a krémfehérrel, én is így tettem.

Amikor pedig úgy láttam, hogy nagyjából mindenhol stimmel a szín, elővettem a sűrű szálú körecsetem az antik paszta felviteléhez. Ebben az esetben szerintem ronggyal esélytelen felvinni a pasztát a sok ki-be ugró felület miatt. Nagyon megkönnyíti a munkát egy ilyen ecset. Akár egy stencilező verzió is beválik a célra. Körkörös mozdulatokkal vigyétek fel a pasztát, dörzsölve inkább, mint kenve, így lesz a legegyenletesebb.

Arra vigyázzatok, hogy hamar elkezd felkeményedni, ezért viszonylag gyorsan vissza kell törölni a felesleget. Ha mégsem jön vissza elég, túl sötétnek tartjátok az eredményt, színtelen viasszal még vissza lehet szedni belőle később is.

_dsc9965.JPG

_dsc9966.JPG

_dsc9973.JPG

_dsc9974.JPG

Az antik paszta igazán mesés árnyalatot ad végül. A "koszosság" annyira jól áll ezeknek a dobozoknak!

Ahogy látjátok, a legkisebb doboz közeli képén, a repedések egészen kis finomak, diszkrétek, mégis nagyon különlegessé teszik a felületet. A repedések akkor lesznek a legszebbek, ha az alapozó és a fedő réteg ugyanolyan irányú ecsetvonásokkal került fel. Az alap vastagsága nem olyan fontos, inkább az, hogy mindenhol fedjen, a fedő vastagságát pedig úgy válasszuk meg, hogy a vékonyabb réteg finomabb repedéseket ad, a vastagabb rusztikusabb eredményt.

Ha tetszett az ötlet és szeretnél még hasonlókat látni, gyere és kövess a facebookon, ahol naponta frissülő tartalommal várlak, illetve nézz körül itt a bolgban, a felső menüsor KARÁCSONY menüpontjára kattintva!

 

Karácsony gyűjtemény itthon

Hubay Éva álma immár valóság

"2010 óta Szentendre sétálóutcájának sárga színű sarokháza titkot rejt.
Olyan ez, mint a forgó-fénylő csodák háza, ahol felcsillan a régmúlt karácsonyok bája.
Az elmúlt négy évben tízezernél is több fajta dísz fordult meg kínálatában, jelenleg is több mint négyezerféle közül választhatnak a látogatók. A díszek a világ minden tájáról érkeznek, a német diótörők mellett jól megférnek a fülöp-szigeteki manók, miközben a cseh és lengyel üveggömbökön megcsillan az orosz faragott Mikulások arca.
Karácsony elteltével, mikor kigyúlnak a fények, a balerinák táncához megszólal az angyali ének. Havazó gömbök és cukorkás díszek, zenélő makettek adják a karácsonyi képet.
Nagyszüleink díszei felejthetetlen hangulatot csalogatnak elő a lelkünkből.
Vannak itt medvék, szarvasok, rókák és mókusok, füstölő vadászok, gombadíszek, erdei hangulat. A vendég lépteit fenyőillat lengi be."

Így köszönti látogatóit a Hubay Ház weboldala.

_dsc9832.JPG

A házba belépve azonnal fantasztikus látvány fogad minket. Az előtér is csurig töltve szépségekkel, csodás kockás fotelek csábítanak klassz kis selfiek készítésére, szerintem komplett családi fotózáshoz is mennyei háttér.

Jobbra fordulva egy csordultig töltött üzlet minden egyes szeglete hívogat, az ember valahogy év közben is úgy érzi, ide be kell mennie.

A terület két fő részre oszlik. Az ajtón belépve jobb kézre esik a múzeum rész, egyenesen pedig az árusító terület.
A jobb kéz felé eső múzeum tárgyai Hubay Éva magángyűjtő munkáját dícsérik, a gyűjtemény az elmúlt 200 év díszeit öleli fel. 
Az előző posztomban, Hrncirik gyűjteményét nézegetve azt éreztem, hogy ez hihetetlen, ámultam, hogy ilyen van? Ennél a gyűjteménynél az a helyzet, hogy csupa olyan díszt sorakoztat fel, amik valami hihetetlen nosztalgiával töltenek el, hiszen nagyon sokunk szüleinél, nagyszüleinél voltak hasonló díszek.

_dsc9825.JPG

_dsc9824.JPG

_dsc9847.JPG

_dsc9845.JPG

_dsc9841.JPG

_dsc9840.JPG

_dsc9839.JPG

_dsc9887.JPG

_dsc9886.JPG

Számos régi dísz van eladó sorban, ezek megvásárlására is van lehetőség, természetesen az exkluzivitásukból adódóan az áruk magasabb az átlagos darabok árainál.

Ha a több, mint 200 képeslapot is végigböngésztük és úgy érezzük, hogy készen állunk belevetni maguknat napjaink dekorációiba, indulás a boltba!

Az alapanyagokat tekintve szinte végtelen a kínálat, üveg, papír, fém, műanyag...ám nagy mértékben megkönnyíti a vásárlók dolgát, hogy "tematikus" rendben találjuk ezeket a díszeket.

 

 

Hatalmas a kínálat például a híres diótörőkből és ballerinákból:

_dsc9882.JPG

_dsc9837.JPG

 Rengeteg féle csillár forma is várja a barokkosabb formák kedvelőit:

_dsc9888.JPG

_dsc9864.JPG

_dsc9865.JPG

_dsc9835.JPG

Az édesszájúaknak is külön szekció áll a rendelkezésére, csupa ínycsiklandó dísszel mindenféle anyagból:

_dsc9853.JPG

_dsc9852.JPG

_dsc9851.JPG

_dsc9848.JPG

A karácsonyi falukhoz is rengeteg házikó és komplett jelenet vár, kiegészítőkkel, fenyőkkel, ahogy kell...ezeken felül pedig az angyalok szerelmeseinek mutatnám, miket láttam...(és ez csak nagyon apró ízelítő):

_dsc9879.JPG

_dsc9856.JPG

_dsc9836.JPG

_dsc9884.JPG

Természetesen nem maradhatnak ki a szarvasok, a kedvencem a gyertyatartó formájú trófea volt:

_dsc9880.JPG

_dsc9881.JPG

_dsc9883.JPG

_dsc9877.JPG

Ha a klasszikus és megszokott figurák már unalmasak, hihetetlen formájú és tematikájú függőket is kínál az üzlet. A star strekes, a pink ruhás tehenes és egyéb extrém díszek mellett a luxus kategóriás szettek is csodálatra méltóak. Az egyes nagyvárosokra jellemző szettek készletben kaphatóak, de vásárolhatunk tematikus brossokat is, amik szerintem remek ajándékok lehetnek karácsony imádó Hölgyeknek:

_dsc9868.JPG

_dsc9875.JPG

_dsc9871.JPG

_dsc9872.JPG

Természetesen nem maradhatnak el a mikulások, manók, hóemberek sem:

_dsc9873.JPG

_dsc9869.JPG

_dsc9870.JPG

_dsc9863.JPG

_dsc9874.JPG

_dsc9866.JPG

A rengeteg dísz között volt néhány kedvencem, haza is jött velem kettő, de az a helyzet, hogy sokkal több mindent tudtam volna választani. Betlehemek, erdei jelenetek, fa házikók, koronák, keresztek... és végtelen a sor. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy ha van rá módja, keresse fel a helyet és maga győződjön meg róla, hogy nem kell külföldre utaznia, ha különlegességekre vágyik. 

_dsc9878.JPG

_dsc9889.JPG

_dsc9885.JPG

_dsc9890.JPG

_dsc9893.JPG

_dsc9876.JPG

_dsc9858.JPG

_dsc9859.JPG

_dsc9860.JPG

_dsc9862.JPG

_dsc9854.JPG

_dsc9849.JPG

_dsc9846.JPG

Összességében azt gondolom, hogy igazán remek program ez a hely, ha a nagymamám élne, biztosan elvinném magammal a múzeum részbe és kifaggatnám...kíváncsi lennké a családi "dísztár" minden egyes apró momentumára, hogy került hozzájuk, hol vették, milyeneket lehetett kapni...csak sajnos már nem él...így maradnak az albumok és a szakirodalom...

Miért érdemes többször benézni? 
Én a nyár közepén is képes vagyok betérni, ha arra járok. A díszek folyamatosan cserélődnek, változnak. Könnyen előfordulhat, hogy egy korábban kinézett dísz néhány hónap múlva már nem lesz elérhető. Így vettem néhány hónapja a kis fehér tobozt és a mókust is, többek között már azokat sem kapni most.

A Hubay házról már készített a divany.hu is egy remek fotógalériát, érdemes azt is megnézni!

Ha beértek Szentendrére, akkor irány a Fő tér, onnan pedig a Bogdányi utca elején lesz jobb kézre a  Karácsony ház.Ami a nyitvatartást illeti, könnyen megjegyezhető, minden nap 10:00-18:00-ig tart nyitva. Bővebb információkért ajánlom Nektek a honlapot!

Joseph G. Hrncirik és az ő mesés gyűjteménye

Antik karácsonyfadíszek kalapács alatt

Vannak emberek, akik megszállott gyűjtögetők, ilyen lennék én...és ebből a kategóriából lehet kinőni, utána lesz az emberből gyűjtő. Igazi nagy gyűjtő pedig nem túl sok van, aki ide eljut, annak általában sokfelé híre megy.
Egy ilyen gyűjtő Joseph G. Hrncirik, akinek valami elképesztő karácsonyi dekoráció és karácsonyfadísz-gyűjteménye van.

Számos tematikus könyvet és tájékoztató anyagot köszönhetünk neki, hihetetlen mennyiségű tárgyat őriz.
2015. októberében kalapács alá került a gyűjteményének egy része, ebből hoztam most egy kis szemelvényt. Az aukción egyébként 1880. körüli díszek is helyet kaptak, és összesen 795 tétel szerepel a listán. Van olyan tétel, ami tíznél is több darabból áll, egyik-másik 3-4 ezer euróért kelt el végül.

Nem csak függő díszekről beszélhetőnk, a fa alá berakható jászlak is mesések, itt a két kedvencem például, az első egy 27 cm-es viasz kisded, a második pedig így, kompletten 35 cm.
Ez szintén viasz, kék, üveg szemei vannak,  teste textil, és a végtagjai készültek csak viaszból.

2726.jpg

2708.jpg

A  hagyományosabb ,de hagyományosnak egyáltalán nem mondható üveg díszek is megérnek néhány szót...a gyűjteményben igen sok darab származik az orosz cári udvartól is. Ezek jellemzően a formájukról, díszítésükről is felismerhetőek:

2966.jpg

2806.jpg

Az itthon is elterjedt gomba forma temérdek változatban lelhető fel az aukción:2783.jpg

Szép formájú, vékony falú, belül foncsorozott üveg díszek, melyek kívülről kézzel festettek:

2782.jpg

2964.jpg

2860.jpg

3000.jpg

A papírmasé figurák is nagy számban vannak jelen, ezek lehetnek teljes mértékben csak papírból készültek, vannak, amik a papírmasé testre viasz borítást is kaptak. A ruhájuk vatta, mohair vagy krepp, ez a baba pl. egy 19 cm magas szépség, aprólékos kidolgozottsággal:

2826.jpgEzek után nem feledkezhetünk meg a hihetetlen aprólékos gyertyacsipeszekről sem, melyek végtelen formában és színben vannak/voltak jelen, a sokból néhány kedvenc:

2973.jpg

Az egyik legnagyobb értékű például ez a szamáron érkező Mikulás. 48 cm magas, a kis kocsi kerekei öntött alumíniumból készültek, a Mikulás papírmasé, a ruhája krepp. Ez a darab végül 2000 euróért kelt el:

2752.jpg

Nagyon sok olyan dísz van, melyek inspirálóak és hangulatuk akár DIY dekorként is visszahozható. Ilyennek gondolom például ezeket a vatta jégcsapokat vagy papír csillagokat, gömböket.

2886.jpg

Aki szívesen böngészne az aukció online katalógusában, amit egyébként melegen ajánlok, mert az tuti, hogy lesz olyan, amin ledöbbentek, az kattintson IDE!

Hihetetlen motiváló a munka eredményét látni, amit ez az ember abba fektetett, hogy ezeket az igazi relikviákat katalogizálja és megőrizze megfelelő módon.
A tárgyaiból egy második aukció is volt idén februárban, ám sajnos annak nem leltem meg a katalógusát.
Ha valaki nálam ügyesebb igen, sikítson!

Ez a téma nálam kimeríthetetlen...
Úgyhogy holnap érkezem a karácsonyfadíszek gyűjtőinek számomra legnagyobb hazai alakjával!
Nemsokára találkozunk!
Addig is kattints a felső menü KARÁCSONY pontjára a további ünnepi tartalmakért vagy gyere és kövess facebookon!

Adventi naptár másképp

Kiemelt helyen a díszek.

A legutóbbi piacos körúton akadtam erre a keretre és haza kellett hoznom Már ott eleve abba a kopottas külsőbe szerettem bele, amivel bír, így eszemben sem volt átfesteni, úgy voltam vele, bármi kerül bele, az fog alkalmazkodni a kerethez és nem fordítva.

_dsc9741.JPG

_dsc9742.JPG

A karácsonyi színeim a Pentart színei között a burgundi vörös és az indigókék, ezeket vegyítem egy kis homok színnel. Ezért úgy döntöttem, hogy mivel a vörös elég merész lenne ekkora háttérnek, a kékkel festem le a használt bútorlapot, amit méretre vágtunk.

A kék festés után előkerestem a kedvenc betűtípusom a wordben, kiírtam vele az "Advent" szót és szemmérték alapján egy grafittal lemásoltam a táblára. Fogtam egy kontúrozó ecsetet és homok színű matt akrillal kifestettem. Aztán pedig a barna tintával 24 számot pecsételtem alá.

_dsc9743.JPG

_dsc9745.JPG

Amikor megszáradt, opál repesztővel végigkezeltem az egészet és legvégül következett az umbra színű, szintén Pentartos antik paszta.

Ezek után ragasztópisztollyal a lap hátoldalán a helyükre ragasztottam a madzagokat és az egész "képet" szintén ragasztópisztollyal beragasztottam a keretbe.

Nem volt más hátra, mint kiválogatni a kedvenc pici méretű díszeimet, amik a fán úgysem mutatnának, a méretükből kifolyólag, és felcsipeszelni minden naphoz egyet.

_dsc9753.JPG

_dsc9755.JPG

_dsc9756.JPG

_dsc9759.JPG

Nagyon megtetszett a végeremény. A már elkészült bordó díszek és dekorok mellett igazán üdítő ez a kék...
Próbálok izgalmas látványt összehozni idén Karácsonykor, időutazást, nosztalgiát, mesét, varázslatot...meglátjuk, hogy sikerül!

Ha tetszett a bejegyzés, és szívesen látnál még hasonlót, gyere és kövess a facebookon, vagy nézd meg a többi karácsonyi témájú bejegyzésem itt a blogon, a KARÁCSONY menüpontra kattintva!

Kell egy kis zöld...

A téli időszak kezdete nálam az a nap, amikor a fák az első fagyok hatására szinte egyben dobják le a sárguló leveleiket. Ha ez még bőven a naptári ősz, az sem jelent problémát, én a hideghez kötöm a telet, nem a dátumokhoz. Ilyenkor már könnyebben veszem rá magam, hogy karácsonyi tevékenykedéssel töltsem a szabad időm.

Amikor minden fa sárga és/vagy csupasz lesz, elkezd hiányozni a szememnek a zöld. Sajnos a növények tartásával hadilábon állok, eddig még nem igazán sikerült huzamosabb ideig életben tartanom azokat a plédányokat sem, amik pedig -állítólag- mindent kibírnak. Mindent, kivéve engem....

A műanyag növényekkel ettől független továbbra is hadilábon állok, úgyhogy egy köztes megoldást választottam a mostani projekthez. Szárított és festett mohát. Valamikor minden bizonnyal élt és talán természetesebb volt a színe is, ám nekem ebben a formájában több a haszna, mert ezen már nem tudok rontani...

Vettem néhány hónapja a KIK-ben ezeket a fehér gyertyatartókat. Nem volt olyan veszélyes az áruk, nekem olyan hatásúak, mint egy tiszta lap, tudtam, hogy valamilyenre majd alakítom őket. Így nagyon meztelenek voltak.

_dsc9676.JPG

_dsc9679.JPG

_dsc9681.JPG

_dsc9686.JPG

Kevertem anno a Lignocolor maradékaimból egy jó kis szürke árnyalatot, belekalkulálva, hogy az umbra színű pasztával fogom használni, ezért egy fokkal hidegebb színre volt szükségem, mint amilyennek a végeredményt elképzeltem.
Azonban mivel a gyertyatartó alapszíne fehér, először lefestettem az egészet a pentartos földbarna színű matt akrillal. Ez látszik ki a végén a visszacsiszolásnál, ez adja az öregített hatást, többek között.

A hungarocell kúpokat pedig szintén a matt akrillal festettem be, csak khaki zöldre, hogy ha a mohával beborítva véletlen valahol kilátszana, ne legyen olyan feltűnő.

A gyertyatalpakat a rozsda effekttel tettem izgalmasabbá. Ehhez az öntapadósra száradó hobbyragasztót tunkoltam fel egy szivaccsal a barna akrillal már lefestett felületre. Miután megszáradt, rászórtam a vasport, és kicsit megnyomogattam, hogy jól feltapadjon. Eztán jöttek az effektek, mindből cseppentettem és ecsettel elkeverve terítettem szét, hogy természetesebb legyen a hatás.

_dsc9692.JPG

_dsc9693.JPG

_dsc9694.JPG

_dsc9684.JPG

Amíg a rozsda hatott, a kúpokat vettem kezelésbe. A khaki zöld akril már megszáradt, így ezeket is bekentem az öntapadós ragasztóval. amikor megszáradt a ragasztó, szépen elkezdtem feltenni a mohát, egyenletesen,amennyire csak tudtam. Amikor már jónak láttam, egy színben passzoló cérnával tekertem át, viszonylag szorosan.

_dsc9681.JPG

_dsc9688.JPG

_dsc9690.JPG

_dsc9691.JPG

Mire ezzel elkészültem, a lignos két réteg is megszáradt a gyertyatartókon, jöhetett a csiszolás. Nagyon finoman kellett simogatnom a vászonnal, ami legalább 100-as finomságú, de a 200-as még jobb, hogy ne szaladjak túl a sötétbarnán. Ez után pedig jöhetett a kedvencem, a pentartos umbra színű antik paszta.

A felhordásához szerintem a legpraktikusabb az ecset, az minden mélyebben levő vájatba is segít bejuttatni az anyagot. Ez nagyon feldobja a végén az eredményt. Sokkal autentikusabb így, hogy "beül" a kosz a mélyedésekbe, ugye?
Aztán amikor elkészültem vele, fogtam egy rongyot és szépen visszatöröltem a felesleget.

_dsc9704.JPG

_dsc9707.JPG

_dsc9706.JPG

_dsc9710.JPG

Ugyanezt a másikkal is megcsináltam, aztán visszaraasztottam a gyertyatalpakat, amik ekkorra már szépen oxidálódtak.

Az utolsó előtti lépés, hogy felraktam a kúpokat, az utolsó pedig, hogy passzoló szalagokat kötöttem a kompozíció nyakába.

Mivel elsősorban a természetes árnyalatokra volt szükségem, barnás szalagokat választottam, egy barna szív függőt és csengettyűket. (Gondolkodom rajta, hogy ezeket is be kéne rozsdázni...) 
Úgy érzem, hogy hiányzik még valami csúcsdísz, talán két rozsdás csillag...az jó lenne...

UPDATE 2016. november 6.
Tegnap is éreztem, hogy valami még nem kerek, ezért fogtam két hópihét, amit nem rég öntöttem ki. Két komponensű ragasztóval két fogpiszkálót ragasztottam a hátoldalára, hogy jól tartson a hungarocellbe szúrva.
Amikor megfogta a ragasztó és megszáradt, lefestettem őket földbarna akrillal, beszórtam vasporral és lecsepegtettem a rozsda effekttel.

Szerintem így lett igazán kész...

_dsc9717.JPG

_dsc9719.JPGHa tetszett az ötlet és szívesen olvasnál még ilyesmiről, gyere és kövess a facebookon, ahol naponta frissülő tartalommal várlak.
A többi karácsonyi témájú bejegyzésemért kattints a felső menüsor jobb szélén a KARÁCSONY menüpontra!

 

 

 

Boldog Karácsonyt!

Album ajánló függőknek

Tudom, hogy sokan vagytok, akik hozzám hasonlóan rajongva szeretitek ezt az Ünnepet.

Engem anyukám lepett meg ezzel az albummal néhány éve és azóta is megrögzötten lapozgatom ilyentájt..minden évben találok benne olyasmit, ami új, amit addig nem vettem észre.

_dsc9702.JPG

_dsc9701.JPG

Gyönyörű a kivitele, fantasztikus igényes kiadvány, közel 200 oldal, keménykötés, ahogy kell...ehhez mérten az ára sem piskóta, de ha azt nézem, mi a tartalom ezért cserébe, mégis azt mondom, tökéletes, akár ajándékba is.

_dsc9700.JPG

_dsc9699.JPG

_dsc9698.JPG

_dsc9697.JPGAmi a Tartalomjegyzéket illeti, a következő címeket találod benne:

-Mióta ünnepeljük a karácsonyt?

-Advent

-A Mikulás és a Krampusz

-Betlehem

-Ajándékozás

-Üdvözletek, képeslapok

-A karácsonyfa

-Díszek

-Fények

-Ünnepi asztal

-Felhasznált irodalom (kedvenc részem a további tanulmányozásokhoz)

-Az irodalmi szemelvények forrásai

Az én számomra azért különösen érdekes és értékes az album, mert tele van olyan eredeti képeslapok, apróhirdetések képeivel, amik idejében én még szerintem nem is éltem, mégis olyan nosztalgikus érzés rájuk nézni, hogy el sem tudom mondani...ez az én számomra az igazi hangulat.

Arról nem is beszélve, hogy ha valaki szeretne gyűjtővé válni, a karácsony, mint téma szerintem tökéletes. Rengeteg olyan holmi van még mindig a piacon,ebek harmincadján, ami jobb életet érdemel. A magam részéről engem ezzel mindig meg lehet venni, ha bármi témába vágót látok, általában magammal hozom. Akkor is, ha nem olyan különleges...
Ha tehát komolyan érdeklődsz az ilyesmi iránt, vagy ismersz olyat, aki ilyen, ennél az albumnál tényleg keresve sem találhatnál jobbat.

Jelen pillanatban is kapható, például ITT , de mindenképp érdemes nyitott szemmel járni az antikváriumokban!

 

 

background-repeat: no-repeat; background-attachment: fixed;