by bardoczeva

PURE DESIGN

Tél után tavasz lesz, felhős után felderül...

Tavaszváró lakáslesen Dabason.

2018. január 16. - bardoczeva

Ma egy kedves barátnőmnél jártam, és a legutóbbi látogatásom óta rengeteget változott Otthona teljesen lenyűgözött. Nem ez az első alkalom, hogy bekukucskálok mások hajlékába, korábban már írtam egy szentendrei álomházikóról és azt is nagyon szerettétek!

Biztos tapasztaltátok már, vannak olyan ismerőseitek, akik annyira inspirálóak, hogy amint hazaértek tőlük, kedvet kaptok, hogy elpakoljatok vagy átrendezzétek a lakást.
Én így jártam ma...

Mivel én lélekben már elengedtem ezt a tél-dolgot, reggel, amikor felkeltünk, komoly megdöbbenéssel vettem tudomásul, hogy havazott. Ahogy mentünk Dabas felé, úgy nőtt a hó mennyisége is, és mire odaértünk, akkora lett, amekkorát ezen a télen még nem is láttam.
Így még varázslatosabb volt a sok tavaszi hagymás az ablakokban a téli, havas háttérrel.

Az úticél Kmetyóné Krisztáék otthona volt, aki a LIGNOCOLOR festékmárka magyarországi nagyasszonya.
Igazán sok ámulnivalót láttam, de nem is húznám tovább, beszéljenek helyettem a képek!
Kezdjük a konyhával...
img_9999.jpgEgy régi parasztház alakult át mai otthonná, ezért voltak bizonyos adottságok, amikből a háziasszony jó érzékkel kovácsolt előnyt. Ilyen többek között a gerenda mennyezet, ami világosra festve még alacsony mivolta ellenére sem sötét, illetve a széles ablakpárkányok, amik gyönyörű gyűjteményeknek adnak helyet.img_9977.jpg

img_9994.jpgA dekorációban a kinti havas táj ellenére is fontos szerephez jutnak a tavasz hangulatát megelőlegező hagymások is, mindenféle szépséges edényben:img_9974.jpg

img_0006.jpgBárhová néz az ember, szépségeket lát, elég csak átnézni a másik ablakba:
img_9981.jpgVagy felnézni a vitrines tálaló szekrényre:
img_9993.jpgHátat fordítva ennyi szépségnek egy szintén különleges komód mellett vezet át az utunk az előszobán át.img_0009.jpgA nappali a ház másik traktusában van, a hátsó kert felé hatalmas üveg fallal:
img_0003.jpg

img_9988.jpg

img_9973.jpgInnen nyílik a csodás hálószoba:img_9985.jpg

img_0004.jpgA ház minden egyes kis részlete egyedileg kialakított és a tulajdonosok hibátlan ízlését dicséri. Rengeteg saját kézzel elvégzett bútorfelújítás, falfestés, stencilezés, millió munkaóra fekszik benne, de szerintem éppen ettől tökéletes!
Nyilván nem tudtam és nem is akartam volna minden egyes részletet bemutatni, de higgyétek el, a konyha is álom, ahogyan a fürdő is és sorolhatnám, de talán ezekről majd egy következő posztban...

Addig is, ha tetszik ez a stílus, szereted az itt látható árnyalatokat, formákat, akkor biztos, hogy kedvedre lesz a Lignocolor világa!Érdemes bekukkantani!

Ha szívesen olvasgatnál hasonló, remek otthonokról, lakberendezési fogásokról, akkor pedig gyere és kövess facebokoon, ahol naponta frissülő tartalmakkal várlak!
Kellemes időtöltést!
alairas_3.jpgLouisa Thomsen Brits : HYGGE - Harmónia dán módra

Könyvajánló a hideg téli estékre

img_9896.jpg

Gondolatfoszlányok a könyv kapcsán:

Legyen a célunk törődni másokkal és ÖNMAGUNKKAL!
Ennek feltétele, hogy észrevegyük a hétköznapiban az ünnepit.
Az átlagos, hétköznapi dolgok különleges tartalommal, lélekkel, jelentéssel való megtöltése csak eleinte nehézkes, de ha ráérez az ember az ízére, hamar rutinná válik. Végeredményben pedig boldoggá tesz.
img_9845.jpg
-Értékeld, amid van!
-Becsüld meg az élet apró örömeit!
-Igyekezz a legtöbbet kihozni adottságaidból és lehetőségeidből!
-Helyezd a hangsúlyt a belső értékekre!
-Szándékaid legyenek tiszták!
-Vezess be rituálékat, melyek segítenek a nagyobb tudatosság állapotának segítségével életed mélyebb megélésében.
-Légy mértéktartó, kerüld a hivalkodást!
-Érezd a család biztonságát, a barátság ölelő auráját!
-Élvezd a közös tevékenységek örömét!
-Élj gazdag társasági életet, amit nem a barátok száma, hanem a kapcsolatok minősége határoz meg!
-Törekedj a jobbra, vedd észre és orvosold azokat az apró hibákat, amelyek egymással összeadódva könnyen visszavethetik az élményt!
-Kerülj összhangba önmagaddal!
-Birtokolj kevesebbet, szerezz több lelki élményt!
-Oltalmazzuk, óvjuk, kényeztessük, melengessük, és öleljük körül önmagunkat és egymást!
img_9963.jpg
Címszavakban:

-harmonikus atmoszféra
-meghitt légkör
-elégedettség
-valahová tartozás
-bizalom
-kapcsolatteremtés
-kölcsönösség
-közösség
-kötődés
-biztonság
-otthon
-oltalom
-tudatos jelenlét
-szeretet
-optimizmus
-környezettudatosság
-visszafogottság
-emberléptékűség
-odafigyelés
-fizikai/lelki közelség
-őszinteség
-elfogadás
-béke
-spontaneitás
-közvetlenség
-stabil jelenlét
-önazonosság
-hitelesség
-egyszerűség
-hétköznapi varázslatok
-tisztaság
-rend
-frissesség
-természetesség
-tökéletlenség
-szerénység

img_9684.jpg

Nagyszerű könyv a téli estékre, amikor lefőz az ember magának egy jó teát vagy kávét és bebújik az ágyba vagy a kanapéra valami kellemes, puha, meleg holmiban, hogy elmerüljön az élményben!

Nem akartam konkrét mondatokat idézni az említett könyvből, mert azt hiszem, hogy mindenkiben a saját lelkiállapotától függő gondolatokat indít el, néhány kedvenc idézettel viszont hadd zárjam a posztot, amik szintén szerepelnek a könyvben:

"Semmi olyat ne tartsunk otthonunkban, amiről nem gondoljuk, hogy hasznos, vagy nem hisszük, hogy szép."
(William Morris)

És az abszolut kedvenc:

"Megváltoztatni napunk jellegét:
ez a művészetek legmagasabbika."
(Henry David Thoreau)

Ha tetszett a bejegyzés és úgy érzed, szívesen olvasnál hasonló hangulatú bejegyzéseket, akkor tedd könyvjelzőbe a blogom, vagy gyere és kövess facebookon, ahol naponta frissülő tartalmakkal várlak!
alairas_3.jpg

Ecsetek és szalagok hengerben

Dobozok újrahasznosítása scrapbook kartonnal

Az új év a tiszta lap ideje, amikor az ember igyekszik a dolgait rendbe tenni. 
Hogy megvehetnék a boltban ezer tárolót, az nem kérdés, de mennyivel jobb, amikor a háztartásban meglevő holmikat alakítja át az ember!

Igyekezzünk a meglevő lehetőségeinkből kihozni a legtöbbet, legjobbat, hogy harmonikus atmoszférát teremthessünk magunk körül!

Ha egy átlagos, hétköznapi dolgot töltünk meg különleges tartalommal, lélekkel, jelentéssel, nem is fog emlékeztetni egykori önmagára.
Így vettem kézbe ezt a két papír hengert is. Az egyik egy csipszes doboz, átlátszó műanyag fedővel, a másik egy nyers, kraftpapír doboz, amit a fiam már elkezdett kidíszíteni.

A bevonásukhoz egy nagyon látványos Stamperia scrapbook kartont választottam, a rögzítéshez kétoldalú ragasztót és a pentás expressz ragasztót használtam. Ezeken kívül csak egy ollóra volt szükség.

img_9943.jpg

img_9931.jpg

A hengeres palást bevonása az viszonylag egyszerű történet, le kell mérni és méretre kell szabni a téglalapot, mind a négy oldalára két oldalú ragasztót tenni és rögzíteni a helyére, utána korrigálni ollóval, ha szükséges.

Ennél egy fokkal nehezebb, de jobban kontrollálható, ha a henger tetejére, aljára kerül egy-egy két oldalú ragasztó csík. A téglatestet nem az elejénél rögzítjük, hanem egy pár centivel beljebb, így van lehetőség az áthelyezésre, és ha rendben van, ráér az ember ragasztani.

A csipszes doboznál nem kell figyelni arra, hogy illeszkedjenek az elemek, de a papírdobozoknál fenn áll az esély, hogy ha a tető alá is teszünk a kartonból, akkor nem fog már rámenni a teteje. Szerencsére ebben az esetben nem volt ilyen gond, de a biztonság kedvéért a tetőnél alulról nem hajtottam át a peremen a papírt, pedig az igényesebb megoldás lett volna.

img_9946.jpg A méretet érdemes úgy leszabni, hogy kb 1-1.5 cm-rel szélesebb legyen a papír, alul szebb, ha be van hajtva a fedőlap alá a peremnél. 
Ehhez a felragasztás után kb fél centinként a doboz széléig be kell vagdosni és az expressz ragasztóval gondosan rögzíteni a cikkelyeket.
img_9947.jpgMiután behajtogattuk ezeket és fixen a helyükön is maradtak, a dobozt sablonként használva rajzoljuk körbe a papíron, majd a kivágásnál körben kb 1-1.5 mm-rel beljebb vágjuk ki a kört. 
Ezzel azt érjük el, hogy nem lóg túl a lap a peremen, sokkal szebb az átmenet.

img_9938.jpg

img_9936.jpg

Ahogy írtam, a csipszes dobozzal nem volt sok munka, az egyszerűbb történet.
A papírdoboznál pedig az a lényeg, hogy befelé nem hajtottam a kartont, hogy ne szoruljon a teteje, egyébként pedig ugyanaz volt a menet a tetejénél is, mint az aljánál.

Utóbbinál a szalagok papír tartóra kerültek, amiket East India márkájú szalagokkal kaptam anno, egy ebayes rendelés alkalmával. (Egyébként nagyon jó minőségűek, nem drágán, érdemes rákeresni: "east india ribbons".)

img_9954.jpg

img_9953.jpgAlapvetően mindkét alap olyan, hogy simán lehetett volna festeni, vagy transzferálni is, dekupázsolni, bármire alkalmas. Én kizárólag a papír mintája miatt döntöttem így, de ez egy olyan megoldás, ami kezdőknek is garantált sikerélményt ígér.
img_9948.jpgIgyekeztem érthetően leírni a dolgot, és kiemelni az esetleges buktatókat, de ha marad kérdés, akkor írjatok nyugodtan itt, vagy a facebookon is!
Jó munkát kívánok! 
alairas_3.jpg

Karácsony 2017.

Fák, nappalik, étkezők...

Kezdjük az elején... a dekorok nagy része leírással elérhető a karácsony menüpontban, szezonon kívül a karácsony címke alatt, így azokat nem részletezném. Kifejezetten a karácsonyi dekorra élezném ki a posztot, hogy készültem fel az Ünnepre a lakás központi helyén, a nappaliban.

Advent időszaka a tervezettnél sűrűbb lett, ahogy évek óta mindig eltervezem, hogy a december már csak a családé, ez sosem jön össze. Idén se sikerült így, de azt megfogadtam, hogy nem fogok rohanni. Annyit nem ér.
Tehát... a rengeteg elkészült dekor után az alábbi állapotból indult a nappali, valamikor december 20-án:

img_0231.JPG

Két nap megfeszített munka után pedig ide érkeztem el:

img_0334.JPG

Ennek a története kb annyi, hogy huszadikán jutottunk el fát venni. Az árusnál volt kemény 3 db nordmann, mondom, ez minden? Válasz: két hete ezer fám volt, ma van ötven, előbb kellett volna jönni...Ja....

Jó, mondom, mindegy, kiválasztottunk egy méretben nagyjából stimmelőt, aminek az egyik fele hiányzott gyakorlatilag, így jó áron megkaptuk.

Itt jött a kedvencem, hogy csináljunk a hátrányból előnyt? 
Szerettem volna elférni, tavaly a földön álló fa sok helyet elvett, ezért a ládára akartam felrakni, de ha a ládán van, akkor úgyse látszik, milyen a teteje hátul...alul meg azért nem, mert az ablakhoz van tolva, szóval...némi forgatás, helyezkedés után egészen elfogadható képet nyújtott csóri fa...
Talán egy olyan szög volt csak, ahonnan (formára) nem nyújtott olyan szép látványt és az ez a szög:
img_0337_1.JPG
No, de semmi baj, végül senkit nem érdekelt a fa, mindenki a fényeket figyelte, így ez kis mellékzönge maradt.
img_0336.JPG
Karácsony másnapján kézhez kaptam az új fényképezőgépem, azzal pedig már sokkal könnyebb dolgom volt..
img_9466_1.JPG

img_9483.JPG

img_9464_1.JPG

Idén először csináltam azt, hogy négy nappal előbb, december 20-án már feldíszítettem a fát. Akkor hoztuk el az árustól, semmi kedvem nem volt pár nap miatt leszenvedni az alagsori pincébe, ahol dohos minden, vagy a padlásra, ahol meg poros, mondtam, vigyük be, nem érdekes.

Szépen, nyugodtan, ráérősen feldíszítettem én, mert a többiek két felrakott dísz után leléptek játszani, de cseppet sem bántam. Betettem a kedvenc zeném, főztem egy jó teát és órákon át csak fát díszítettem. Semmiért nem adnám, így ezt be fogom vezetni, idén is biztos, hogy pár nappal már előbb felállítom. Ez volt eddig a fő stresszforrás minden évben.
Bőven elég feladat estére a két gyereket lecsutakolni, meg magamat rendbe tenni.

27-én anyuékhoz mentünk, ahol hasonlóan barátságos hangulatban telt el az óév.

img_9612.JPG

img_9617_2.JPG

img_9619_1.JPG
Minden közül a NYUGALOM volt az idei Ünnep kulcsszava, és tervezem, hogy ez is hagyománnyá válik a jövőben. Semmi másra nem fogok vágyni, csak néhány hét együttlétre és nyugalomra.
Mivel idén anyuék jönnek hozzánk, ki szeretnék tenni magamért.
Már most izgatottan várom, komolyan!

A terv alapjai megvannak, és a "készülődés" már most kezdetét vette a maga módján.

Ha tetszettek a képek és szívesen nézegetnél hasonló stílusú posztokat, gyere és kövess facebookon, ahol naponta frissülő tartalommal várlak!
alairas_3.jpg

A Kézzel Készített Karácsony csoport évadzáró bejegyzése 2017.

A célom az, hogy ezzel a bejegyzéssel hagyományt teremtsek. Nem évértékelő ez, hanem valami olyasmi, ami sokak szívében gyújthat lángot, és talán többeknek visszaadja a hitét abban, hogy amit csinál, az jó.

Összegyűjtöttem azokat a csoportban elhangzott és privátban megírt gondolatokat, amik a számomra a legjobban estek.
Név nélkül szeretném idézni őket, mert ebben a kivételes esetben nem fontos, ki mondja, az a fontos, mit mond. Ebben a virtuális világban mind idegenek vagyunk egymásnak és mégis, két módon szoktak reagálni az emberek.

Vagy nagyon őszinték, vagy egyáltalán nem azok. A végletek kiütköznek, vagy dózerként megy át valaki mindenkin vagy ügyel arra, hogy még véletlen se bántson meg másokat.

Számtalan példát láthattunk erre is, arra is a csoportban szeptembertől kezdve és az én számomra érdekes vonal rajzolódott ki így, év végére.
Szeptemberben 90.000 taggal kezdtük az idei évet. Nagyon gyorsan, szinte exponenciálisan nőtt a tagok száma és néhány hét múlva már közel 1000 új embert vettünk fel naponta (!!!).

Úgy vettük észre, hogy sokan nem tudják, milyen közösség ez, ami hosszú évek óta működik, belecsöppentek és még nem ismerték azokat az íratlan szabályokat (a néhány írottat se), amik ezt a társaságot valóban összetartották.

Sokan kihullottak kihullottak menet közben, és sokan velünk maradtak, de én úgy érzem, hogy a néha botrányosan nehéz október-november után decemberre a tagok segítségével sikerült nagyjából visszaállítani a nyugalmat. 

Nem fogom azt hazudni, hogy soha egy pillanatra sem inogtunk meg (admintársaimmal), de szerintem mind éreztük végig, hogy nem szabad ezt feladni, mert alapvetően jó. Ez egy giga nagy család és bár a családias hangulatát kicsit már elveszítette, megpróbálunk újra életet lehelni bele egy másik módszerrel, jövőre.
Egyelőre többet nem mondok, meglátjátok majd szeptember elsején, mi a változás, de az már biztos, hogy LESZ folytatás.
2018. szeptember elsején újra fogja nyitni a kapuit az eredeti Kézzel Készített Karácsonyi csoport!

Most pedig lássuk, hogy mi volt az egész poszt apropója, olvassátok a hozzászólásokat, melegedjetek meg egy kicsit a szeretet tüzénél, így Karácsony előtt..

"KARÁCSONY!

Egy szó, ami számomra maga a varázslat. Varázslat, ha el nem rontjuk, rontják el mások vagy maga az élet. De minden rosszból lehet tanulni. Én is tanultam, nem is akármit. Értékelni.
Értékelni, és ebben a szóban minden benne van.
Hetek óta arra készülünk, hogy "na majd karácsonykor pihenünk/alszunk/boldogok leszünk/lelassulunk stb." Ezek a "na majd"-ok azonban ritkán működnek. Ha előtte négy hetet vagy az egész évet végig rohantunk, nem fog hirtelen menni a mesterséges nyugalom, megállás.

De meg kellene érteni, hogy egy szép csillagos égbolt alkalmasint többet érhet, mint az elmaradt kültéri díszvilágítás, egy az erdőben közösen kötött fenyőágcsokor könnyen pótolhat egy karácsonyfát, és egy őszinte hálaszó vagy egy vers időnként szebb lehet némely ajándéknál is.

A karácsony nem csak a fáról szól, vagy az ajándékról. Mert ha mindezt meg is kapjuk, nem ér semmit, ha nincsen együtt a családod. Mert a család maga az ajándék
Ahogy Böjte Csaba mondta – merjünk ajándékká válni.Áldott, békés karácsonyt kívánok mindenkinek."


"Sziasztok! így karácsony közeledtével csak annyit szeretnék írni Nektek, hogy köszönöm a sok tanácsot és inspirációt, amit a csoport tagjaitól kaptam. 2 éve a férjem még csak annyit mondott: Minek akarod megcsinálni? Megveszed a boltban azt kész. Idén már többször mondta: Nézd, ugye milyen szép? Képzeld az asszony csinálta  Indítottam 2 éve pár zokni hóemberrel, amire baromi büszke voltam. Mára már több decoupage dolgom van, adventi boxom, épp készülök nekiállni a gömbfámnak, és még fonott textil kopogtatót is fogok csinálni Fantasztikus ez a csoport, és örülök, hogy a tagja lehetek. Mindenkinek nagyon szép napot és jó készülődést kívánok 

Ezekkel a kedves gondolatokkal szeretném megköszönni mindenkinek az aktív részvételt, azt, hogy segítettetek egymást is rendezni, köszönöm Admintársaimnak, így nagy A-val, hogy kitartottak mellettem és az ügy mellett is, pedig nem volt könnyű sokszor, tudom jól.
De a legyőzött nehézségek véleményem szerint közelebb hozzák egymáshoz az embereket, legalábbis azokat, akikben megvan a hajlandóság rá, hogy megértsék a másik felet is, ne csak a saját oldalukra koncentráljanak.

Boldog Karácsonyt kívánunk itt is minden Tagunknak és várunk Titeket szeretettel 2018 szeptember elsejétől!
Szeretettel:
alairas_3.jpg

Tolvaly Ferenc: A Zsolnay-kód

covers_411543.jpg
Ez nem kalandregény. Aki a Da Vinci-kód hangulatát szeretné újra olvasni, az csalódni fog. 
Ez egy csodásan megírt családtörténet. 
Melegen ajánlom mindenkinek, akit érdekelnek régi nagyjaink, aki érdeklődik a régi porcelánok, fajanszok iránt, esetleg gyűjti is őket.

Én- és ezt szégyellem is- még nem jártam Pécsett a Zsolnay-negyedben, nem láttam a múzeumot, de ezt a könyvet elolvasva alig várom, hogy eljussak és komótosan megnézhessem.

Őszinte leszek, nem vagyok nagy könyv gyűjtő. A helyi könyvtárban nagy figyelmet szentelnek rá, hogy folyamatosan frissüljön az újdonságok polca, ott fedeztem fel magamnak ezt a kötetet is. És ha már felfigyeltem rá, ki is vettem.
Sokáig tartott,amíg elolvastam, mert egyrészt nagyon terjedelmes, másrészt nagyon tartalmas.

Azt azonban már most tudom, hogy amint oda jutok, meg fogom venni ezt a könyvet, hogy a könyvespolcomon mindig ott legyen. Elmondhatatlanul inspiráló, mert az az érzésem támadt, mikor leraktam, hogy én is bármit elérhetek, kérdés, hogy hajlandó vagyok-e megfizetni az árát. De egyébként az egész időszakra jellemző volt, amíg olvastam, hogy nehezemre esett letenni.

Részletekre kiterjedően tartalmaz minden részletet arra vonatkozóan, hogyan fejlődött ki a semmiből, minden szükséges eszköz és hozzávaló hiányában az a gyár, ami aztán 5 generáción át alkotott kiemelkedőt.

Zsolnay Vilmos titkos kódjának nyomában járva fedezhetjük fel, hogy mire képes a kitartó, szorgos munka, a családi összefogás. A regény végén pedig fény derül a titkos kód megfejtésére is, mely tulajdonképpen végig ott volt a szemünk előtt.

Ha van olyan ismerősötök (és az olvasóim között tudom, hogy rengeteg van), akiről tudjátok, hogy szereti, esetleg gyűjti a régi porcelánokat és ezt a könyvet még nem olvasta, ennél jobb ajándékkal nem tudjátok meglepni...
Kellemes időtöltést hozzá!
alairas_3.jpg

Sütipecsét nélkül pecsételt süti,

avagy fahéjas vajas keksz gomb formában, karácsonyra!

Volt korábban már egy nagyon nagy sikert aratott vajas keksz recept a blogon, az áfonyás vajas keksz, melyet nagyon szerettetek, ízre, állagra, mindenhogyan. Nos, az a jó hírem van, hogy az egy alaprecept, kedvetek szerint variálhatjátok!

Ezúttal nem akartam ismételni magam és egy kicsit megvariáltam. Az áfonyát elhagytam, a darált mandulát is, sima réteslisztet használtam és két kiskanál fahéjat szórtam bele az íze (és illata) kedvéért.

A recept tehát a következő, a 10-20-30-ról könnyen megjegyezhető:

  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 30 dkg liszt
  • egy tojás sárgája

Nem bonyolult, ugye?
Elég összegyúrni és már formázható is. Ha a vaj túlságosan megolvadna menet közben és túlságosan ragadna a tészta, akkor folpackban egy kicsit tegyétek vissza a hűtőbe, de nekem pl enélkül is jól működött.

img_0226.JPG

img_0224.JPG

img_0223.JPG

img_0220.JPG
A nyújtáshoz finomlisztet hívtam segítségül a letapadás megakadályozására, a formázáshoz pedig egy egyszerű kör alakú kiszúróra volt szükség, valamint egy fokkal kisebb átmérőjű pohárra, és egy szívószálra.
Kiszaggattam a köröket, a poharat fejjel lefelé a peremével belenyomtam a tésztába és végül a szívószállal (nagyobb lyukú papírszívószál) két lyukat is készítettem.

150 fokon 15-20 perc alatt sült meg alul-felül sütős beállítás mellett.

Ez a tészta híres arról, hogy nagyon jól tartja a formáját, ezért az aprólékosabb sütipecsétekkel is működik, ám amint láthatjátok, nem szükséges hozzá mindig.
A formázás ötletét pinteresten láttam és évek óta tudtam, hogy ezt egyszer megvalósítom, miután pedig sikerült  sparban megfelelő méretű kör formát vennem, már nem teketóriáztam.

Ha tetszett az ötlet, készítsétek el a barátaitoknak, egy méretben passzoló hengeres dobozban (akár chipsesben is el tudom képzelni), biztosan nagy örömet szereztek majd vele!

Kellemes időtöltést kívánok és jó étvágyat!
További hasonló kreatív ötletekért pedig kövessetek a facebookon, ahol naponta frissülő ünnepi tartalmakkal várlak Benneteket!

Békés készülődést!

 alairas_3.jpg

Harangok PET palackból

Pentart "SZÜRKE" dekor paint, umbra paszta + hópaszta és hótoll

Ha már vissza nem váltják, miért ne használhatnánk fel? A neten számtalan megoldást találni az újrahasznosítás témakörében, és egyik-másik tényleg fenomenális szerintem. Így találtam valamilyen hasonló megoldásra is, arany színre fújva, de leírást nem találtam hozzá. Mint már olyan sokszor, megpróbáltam kép alapján elkészíteni a saját verziómat, így született meg ez a három darab.

A kompozíció lényege, hogy nem egy készült, és véleményem szerint a hármas szett három különböző méretben szép igazán. Ezért egy 1.25 literes, egy 1.75 literes és egy 0.5 literes flakont használtam fel. (Utóbbi ásványvizes, hogy ne legyen olyan szűk a felső része.)

img_9958.JPG

img_9957_1.JPG

Egy hegyes, éles késsel vágtam le nagyjából, ahol jónak gondoltam, aztán ollóval egyenesítettem ki. Nem csiszoltam meg, mert a papírtörlőből kb 2x2 cm-es darabokat téptem és matt dekupázsragasztóval végigragasztgattam a felületeket.

A vágásnál kb egy centiméternyit áthajtottam a harangok belső oldalára, így tompítottam az élüket.

img_9960.JPG

img_9959_1.JPG

Miután az egészet befedtem egy rétegben, hagytam megszáradni. Ezzel a dekupázzsal egy könnyen kezelhető, jól tapadó felületet készítettünk, amit utána tetszés szerint lehet festeni.

Én a magam részéről a természetes, fagyos világot szerettem volna a hangulat középpontjába állítani idén, ezért szürkére festettem az egészet, mindhármat, utána umbra színű antik pasztával (esetleg a barna befejező viasszal) töröltem át az egészet, majd a színtelennel vissza. Aztán a szürkével az élétől a teteje felé húztam csíkokat,és egy ronggyal visszatöröltem azt is, majd jött a hópaszta, azzal is ugyanígy jártam el.

A célom az volt, hogy a csengők nyaka legyen sötét és átmenet képződjön a fehér hópasztához, mire a peremükhöz érek.
A hópaszta után pedig a végső simítást a hópaszta toll adta, ami finomabb anyag a tégelyes pasztánál. Húztam vele egy vékony csíkot a harang peremére, és az ujjammal elkentem kicsit a teteje felé.

A végső lépés a kupak ezüstre festése, umbrával bemaszatolása (hogy ne világítson annyira), és a szemescsavar becsavarása volt.
img_9999.JPG

img_9990.JPG

img_9991.JPG

img_9995.JPG

img_9998.JPG

A külseje ezzel kész mindháromnak, ám nem teljes a kép. A belsejét is kifestettem a szürke dekor painttel és mielőtt megszáradt volna a festék, ezüst csillámport szórtam bele. Szakaszonként haladtam, mert gyorsan szárad az anyag. Egyébként nem baj, ha nem teljesen egyenletes a csillámpor, mert a szürke alap miatt ez nem lesz feltűnő.

A harang nyelvét pedig papírgolyóba szúrt saslikpálcával oldottam meg.
A golyót ragasztópisztollyal rögzítettem a perem fölé úgy, hogy kicsit kilógjon.

img_9972.JPG

img_9992.JPG

img_9993.JPG

img_9990.JPG

Természetesen festhetitek aranyra, ezüstre, sőt pirosra is, rozsdázhatjátok, repeszthetitek, kinek hogyan tetszene jobban, tényleg végtelen számú a lehetőség! Hogy az illúzió teljes legyen, maradék zöld műselyemből csíkokat téptem és azokból készült masni rájuk, a lelógó végeket v alakban bevágtam, hogy "elegánsabb" legyen.
img_9983_1.JPGHa tetszett az ötlet és szívesen olvasnál még hasonlóakról, tedd könyvjelzőbe a blogom, vagy gyere facebookra, ahol naponta frissülő tartalmakkal várlak!
Újrahasznosításra fel! 
Jó munkát!

alairas_3.jpg

Kőhatású díszek hungarocell alapon

Pentart "MÉSZKŐ" kőhatású paszta + befejező viaszok

Szeretem az "álcázott" díszeket, amik drágának, minőséginek tűnnek és mégsem kerülnek egy vagyonba. Ezekhez a legjobbak a hungarocell díszek vagy a műanyagok. Míg korábban nem szerettem az utóbbiakat, ma már a lehetőséget keresem bennük.

Két formát is választottam, amiket kezelésbe vettem, egy csepp alakút és egy gömböt, mindkettő bordás.
Az alapanyagokat tekintve kell egy jó ecset, mészkő színű kőpaszta, barna és fehér befejező viasz és átlátszó is jó, ha van.

img_9857_1.JPG

img_9886.JPG

img_9894_1.JPG

img_9888.JPG

A munka menete a következő: Alapozót nem használtam, mert a kőpasztát ecsettel vittem fel. Mivel az eredmény elég rücskös, struktúrált, nem szükséges alá alapozni, vagy kiglettelni a hungarocell gömböcskék közötti réseket. Elsősorban emiatt választottam ezt a technikát, bevallom.

Az alábbi bal oldali képen látszik, hogy miután három vékony rétegben felhordtam az ecsettel a kőpasztát (kb 5 ilyen nagyobb díszre elég egy adag, ha megvan mind a három réteg), jött a barna befejező viasz, vagy az umbra színű antikoló paszta. Természetesen a rétegek között meg kell várni a teljes száradást, ahogy a viaszolás előtt is!
A barna viasz felhordásához ajánlom a vastag, erős sörtéjű stencilező ecset használatát, mert tényleg rücskös...

A következő lépés pedig a barna visszatörlése az átlátszó viasszal. Ennek az eredménye látszik jobb alul. A sima visszatörlés után túl sötét maradna, ezért szoktam színtelennel visszaszedni. Úgy világosabbat kapok.

img_9898.JPG

img_9897_1.JPG

Már így is nagyon jó az eredmény és ha nem az lenne a koncepcióm, ami, akkor itt meg is lehetne állni.

De én elvarázsolt erdőt szeretnék, hóval, jéggel, hogy legalább a lakáson belül legyen ilyesmiben részünk. Emiatt az egészet átkentem még fehér viasszal is, amitől jeges-hamvas lett az eredmény, ráadásul egy nagyon picike csillámporral is megszórtam.
Bal alsó képen jól látszik a különbség, a csepp alakún már fenn van a fehér viasz is, ködösebb, hamvasabb, mint az előtérben levő gömb alakú, amin még nincsen fenn a fehér, csak a visszatörölt barna látszik.
A jobb alsón pedig már a gömbön is fenn van a fehér, meg minimális csillám.

Az akasztást simán szemescsavarral oldottam meg. A festéshez használt saslikpálcák helyére könnyen be tudtam csavarni és épp eléggé tart.

img_9902_1.JPG

img_9900_1.JPG

A végereményt lehet variálni ezer módon, mert nem csak mészkű árnyalatú kőpaszta kapható, ezek egymással is keverhetőek, így tényleg végtelen a színek száma, amit fel tudtok hordani a hungarocellre.

Sötétebb (pl cement) színű paszta alá érdemes lehet az alapot is sötétebbre festeni, hogy véletlenül se látszódjon ki sehol.

img_9883_1.JPG

img_9903.JPG

img_9907.JPG

img_9911.JPG

Nyilván a képeken is látszik, hogy a napfény nem volt tökéletes, ha kisötütt a nap, kicsit melegebbek a színek, amikor beborul, akkor hidegebbek, de a lényeg így is ott van, szerintem nagyon izgalmas struktúrát kap a hungarocell ettől az anyagtól.

Játsszatok, kísérletezzetek vele bátran, a magam részéről idén ezeket a természetes hatású felületeket részesítem majd előnyben.

Ha tetszett a poszt, akkor lesd meg EZT vagy EZT a másikat is, ahol szintén a mai nap folyamán, csak egészen más technikával készített díszekről olvashatsz! 

img_9919_1.JPG

img_9915.JPG

Ha tetszett a bejegyzés, és szívesen olvasnál hasonló ötletekről, technikákról, akkor tedd könyvjelzők közé a blogot, vagy gyere és kövess facebookon, ahol naponta frissülő tartalmakkal várlak!

alairas_3.jpg

ANTI határidőnapló 2018

A Slow Budapest legnépszerűbb projektje

Van ez a slow-mozgalom, biztos tudjátok...persze, hogy tudjátok, ha itt vagytok és engem olvastok, tudnotok kell. Szóval. Írtam korábban már róla, de most is leírom, hogy én sokáig nem tudtam magam megfelelően kategorizálni.
Persze nyilván nem is kell, de én szeretem, ha tudom, hova tartozom és bár sokat lazultam az elmúlt években, még mindig szeretem tudni, hogy melyik "skatulyában" van a helyem.
Ennek elsősorban az az oka, hogy sokan, sokszor kérdezik meg, hogy mivel is foglalkozom és nem tudok nekik egyszavas választ adni. Pontosabban nem tudtam addig, amíg fel nem fedeztem magamnak ezt az életmódot, azóta pedig ha kérdeznek, egyszerűen azt válaszolom, hogy igyekszem a slow design és a slow life szellemében vezetni a blogot és az oldalt.

Itthon ennek az irányzatnak számomra a Slow Budapest az atyja, őket itt találod.
Három éve adják ki az úgynevezett anti-határidőnaplójukat, ami majdnem olyan, mint egy sima naptár, csak sokkal jobb.

A mottó: "Szánj időt az életedre!" remekül kifejezi, mire is való ez a kiadvány.
Alább majd képekkel is illusztrálom, milyen szakaszai vannak, de azért szeretném előre bocsátani, nagyon igényes, minőségi KÖNYV van a kezemben.
Ez bőven több egy sima naptárnál.

-összegző lap arra vonatkozóan, mit kívánsz magadnak erre az évre?
-éves naptár
-minden hónapra választhatsz egy mottót magadnak
-minden hónapra le van bontva, abban a hónapban milyen idényjellegű zöldséget/gyümölcsöt érdemes fogyasztani
-minden hónap megfelelő ünnepnapjai, világnapjai
-minden hétre egy tanács, és minden hétre egy kreatív mondat, amit neked kell befejezned
-hó végén "elszámolás", milyen emléket viszel magaddal a hónapból és mit kívánsz magadra a következő időszakra?

(Az első képért bocsi, csak magyar scrabble-m volt.)

img_9763_1.JPG

img_9755.JPG

De akkor nézzünk bele...milyen belül. A grafika egyébként három kivitelben érhető el, de mindhárom stílusban hasonló. A többit egyébként ITT nézhetitek meg!

img_9758_1.JPG

img_9757.JPG

img_9760_1.JPG

img_9759.JPG

img_9761_1.JPGimg_9762.JPG

Mint minden grafománnak, nekem is mániám a sok kütyü, minden papírbolt az ellenségem, mert egyszerűen nem tudok határt szabni a vágyaimnak, amikor ilyesmi közelébe kerülök. Itt is van a naptár hátuljában egy kis boríték, amiben kis matricák is vannak, kiegészítendő a kreatív lassítást.

img_9754.JPG

198d700012.jpg

AZ ANTI-HATÁRIDŐNAPLÓ ELŐNYEI

ÖNISMERETI SEGÍTSÉG

TUDATOSSÁGNÖVELÉS

MINDENNAPI INSPIRÁCIÓ

JÁTÉKOS TERVEZÉS

EGYEDÜLÁLLÓ DESIGN

KÖRNYEZETBARÁT ÉS IDŐTÁLLÓ KIVITELEZÉS

KÉNYELMES HASZNÁLAT A MINDENNAPOK SORÁN

Nagyon tudom ajánlani...tudom azt is, hogy nem olcsó mulatság, de ha azt veszem, hogy mennyibe kerül egy szebb album, vagy egy bőr kötésű határidőnapló, máris nem olyan veszélyes. Szerintem karácsonyi ajándéknak is tök jó!

Ha többet szeretnétek olvasni arról, mi ez pontosan és mire való, akkor kattintsatok a Slow Budapest ide vonatkozó honlapjára és böngésszetek!

A többi könyvajánlómért kattintsatok IDE, és más, hasonló tartalmakért pedig irány a facebookra, ahol naponta frissülő posztokkal várlak!
alairas_3.jpg
background-repeat: no-repeat; background-attachment: fixed;