by bardoczeva

PURE DESIGN

PURE DESIGN

Chalkboard 1x1 - avagy minden, amit tudnod kell a táblafestékről

Lignocolor "CEMENT" színű táblafesték

2018. június 04. - bardoczeva

Napjainkban nagyon divatos szó a "krétafesték", mellyel a jól tapadó, könnyen csiszolható, matt, porózus felületet adó anyagokat szokták illetni a gyártók. Ezek közül a festékek közül van, amely tényleg tartalmaz krétaport és van, amelyiknek semmilyen köze nincs hozzá konkrétan.

Az angol elnevezése CHALK PAINT, mely alig különbözik a táblafesték nevétől, ami CHALKBOARD PAINT.

Magyarul a táblafesték-krétafesték szó pár az, ami néha okoz kavarokat, ezek tisztázására írom, hogy a táblára írunk a krétával, ezért a táblafesték az, ami sokszor lemosható, nem csiszolható, tökéletes alap a krétával vagy kréta filccel íráshoz, és NEM IGÉNYEL ZÁRÁST.
A krétával való írhatóság feltétele a zsírmentes, s így viaszmentes felület!


A krétafesték EZZEL SZEMBEN az. amivel a krétához hasonlító felületet kapunk a festés során, ezt a típust előszeretettel használjuk bútorok festéséhez, valamint ez az az anyag, ami FELÜLETZÁRÁST IGÉNYEL a végén.


Most pedig, hogy ezt tisztáztuk, nézzük, mit érdemes tudni, mielőtt valaki táblafestékkel kezd dolgozni!
A táblafestékkel festett felületeket, legyenek bármekkorák, a festés és a TELJES SZÁRADÁS után BE KELL AVATNI!

img_1965_1.JPG

img_1966.JPGFontos, hogy tényleg várjuk meg, amíg megszárad a festék és ha lehet, eleve ne vigyük fel olyan puha fára, amit a manapság kapható hengeres kréták éle benyomhat. (Jártam már így...ezek a hengeres kréták valamilyen vékony hártyás felületkezelést kapnak, hogy ne fogják össze az ember kezét, de emiatt az élük konkrétan vés.)

A beavatás egy halál egyszerű dolog, az egész felületet be kell krétázni. Ehhez az előbb ismertetett okból a fektetett krétát javaslom, ha hengeres van, akkor csiszolópapírral kicsit érdemes megbontani a palástját. 
Enélkül szinte minden esetben előfordul, hogy az első felrakott motívum gyakorlatilag örökre "beleég" a felületbe és akárhányszor törlöd majd le, ott fog maradni.
Ennek szemléltetésére készítettem az alábbi kollázst:
100canon27.jpgTehát ezt elkerülendő, az egész felületet be kell krétázni egyenletesen, majd letörölni szárazon, és aztán vizes ronggyal is.
A makulátlanságnak vége, de így kapunk autentikus tábla kinézetet és ezt a minimálisan foltos alapot a további munkához.

img_1974.JPG

img_1975.JPGAki makulátlan háttérre vágyik, azok számára teljesen feleslegesnek tartom a táblfestéket és a krétát, mert akril festékkel ugyanígy elkészíthető a tábla-kinézet és az garantáltan soha nem maszatolódik el.

img_1976.JPG

img_1977.JPG

Miután előkészítettük az alapot, jöhet az alkotás. 

Ehhez két fő segítséged lehet, kréta, vagy kréta toll. Aki bátrabb, a hagyományos krétával próbálja meg, aki szeret precízebben dolgozni, a krétatollat vegye kézbe. Mindkét típus elérhető számtalan színben, a toll több vastagságban is.
Utóbbinak továbbá nagy előnye, hogy az üvegre is írhatunk vele, így kapjuk azt a menő bisztró-hatást, amit stílusos vendéglátó-ipari egységekben látni, amikor az ajtó üvegén szerepel a komplett menü-többek között.

img_1968.JPG

img_1978.JPGPersze kicsit más értelemben a kréta "vastagságát" is tudod variálni egy egyszerű jumbo hegyező segítségével. Tudod, az a nagyobb lyukú történet!

Mivel a táblafestés külön szakma gyakorlatilag, én egy egyszerűbb verzióval szerettem volna kezdeni, de a határ a csillagos ég, a bonyolultságot tekintve.

img_1990.JPG

img_1983.JPG

A kréta toll csak nedves törlővel jön le igazán (üvegről is), de azzal tényleg nyom nélkül, a sima kréta értelemszerűen száraz javításokat is jól bír.

Hogy fokozzam, természetesen tükörre is remekül fog, ennek illusztrálására a pinterestről hoztam egy ötletet, de még számtalan vár Benneteket pl. a "chalk marker", "chalkboard", "chalkboard art" keresőkifejezések alatt.

106d788782d2be3da2a13a9a3bb752cf.jpg

Számomra egy új világ nyílt ki, amikor rengeteg színben elérhetővé váltak ezek a festékek, nagyon jó muri kísérletezgetni ezzel a technikával is.
28055730_1716096428451292_5502728065982279639_n.jpgHa maradt benned még kétely azzal kapcsolatban, hogy menni fog-e ez a dolog, van egy jó hírem. Itt aztán tényleg nincsen mitől tartani, elég egy vizes rongy és kezdheted elölről vagy javíthatod, ahol csak szeretnéd, amennyire szeretnéd.

Mostmár tényleg nincsen kifogás!
Alkotásra fel!
Ha tetszett a bejegyzés, és szívesen olvasnál még hasonló tippektől, tedd könyvjelzőbe a blogot, vagy gyere és kövess facebookon, ahol naponta frissülő tartalmakkal várlak!

Jó munkát!

alairas_4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://bardoczeva.blog.hu/api/trackback/id/tr4514023204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
background-repeat: no-repeat; background-attachment: fixed;