by bardoczeva

PURE DESIGN

PURE DESIGN

Őszre hangoló

2016. augusztus 19. - bardoczeva

Nagyon messziről fogom kezdeni a dolgot. Ádámtól és Évától, mert szeretném, ha értenétek, mi a fő mondanivalóm. Tegnap olvastam a facebookon, hogy Hangya Peti meghalt. Aki ismeri, tudja, ki, aki nem, annak pedig elég annyit tudnia, ami a mi szempontunkból fontos, nagyon fiatal, életerős férfi volt, aki leukémiával küzdött és végül veszített. Két kisgyermeket és szerető feleségét hagyta itt ezen a világon.


Néha megfordul a fejemben, hogy manapság már az is szerencsés, aki egészen egyszerűen leélheti az életét anélkül, hogy találkozna valamilyen súlyos betegséggel. Átfut az agyamon, mennyire sokan tartják természetes dolognak az egészséget, ami mindenkinek jár. Ez nagyon nincs így, emberek...az egészség nagy kincs, akinek megvan, nagy gondot kéne fordítania arra, hogy meg is tudja őrizni. És sok esetben így sem rajtunk múlik. Előfordul, hogy az éves szűrővizsgálatok között is felfedeznek valakinél valamit, ami rövid úton elviszi, ezért olyan új hozzáállást fejlesztettem ki, amivel nagyban könnyítettem a saját életemen. 
Amikor az onkológián ülve vártam három órán át a pajzsmirigy műtétem utáni szövettan eredményét, és az előtte eltelt három hét alatt is volt időm átgondolni, mi a fontos ebben az életben. Maga az élet. Az életben maradás.

Az élet AJÁNDÉK. Minden percét ki kellene tudni használni, mert senki, soha nem tudhatja, hogy meddig él. Olyan törékeny valami, mint egy üveg karácsonyfadísz, elég kicsit erősebben megfogni és összeroppan. Úgy kellene élnie mindenkinek, hogy közben tudatosan figyel rá, hogy a családjával, a gyermekeivel töltött idejét soha senki nem fogja tudni visszaadni, de megfizetni sem. Minden egyes együtt töltött percet értékelni kell, mert ki tudja, mennyi jut,...az esély fifty-fifty...vagy megbetegszik valaki, vagy nem...vagy baleset éri, vagy nem...

Úgyhogy tényleg nem tudok mást tenni ennyi szomorú bevezető után, mint hogy javaslom, amit Annáék...Emberek...kezdjetek el élni...

És, hogy miért ez a bevezető? Mert szeretném, ha azok, akik olvasnak, hozzám hasonlóan Ünnepnek fognák fel az életet, ahol arra törekszünk, hogy mindennek megadjuk a módját. Akármilyen apró dologról is van szó.
Ennek értelmében olyan őszi hangolódást szeretnék Veletek végigcsinálni, ami nem kerül sok pénzbe, inkább csak időbe. És nincs az a pénz, ami megéri azt az időt, amit olyasmivel tölthettek, ami örömet okoz, vagy boldoggá tesz.

Hamarosan itt  nyár vége, néhány hét és visszakerül mindenki a régi kerékvágásba. A szabadságok emléke még élénk, de a gyerekek már újra kezdik a napi rutint, vissza az oviba, iskolába, mi pedig a munkához.
Olyan apró kis momentumok azonban ezerszám akadnak, amik segítségével az őszi időszak is tökéletesen jól kihasználható. 


Az én kedvenc tippjeim a következők:
1a63b4207f8c7e3c463e04756ae1af807.jpg., Főzzünk gyakrabban forró teát, nem csak este, nap közben is, vagy amikor csak kedvünk szottyan. Legyen hozzá kedvenc bögrénk, kedvenc kiskanalunk, tegyünk a bögre alá kistányért, és még az alá is tehetünk egy tálcát vagy poháralátétet, hogy a -magunk festette- bútoron nehogy nyomot hagyjon.
Jöhet hozzá egy jó flm vagy egy könyv, de ha csak egy magazin pár oldalára futja az időből, az is sokkal jobb a semminél.
Jöhet egy jó vastag zokni vagy egy klassz takaró, rengeteg kispárna, amibe bele lehet bújni és néhány falat finomság. Mondjuk szőlő...

Tökéletes levezetés ez egy igazán nagy séta után, aminek a végére talán kicsit már át is fázik az ember...

 

fe328a925934b28b7926f736779d7c25.jpg2., Fontos szerephez jutnak ebben az időszakban a fényforrások, mert odakint már korábban sötétedik és kevesebb a napos órák száma, az emberi test és lélek pedig továbbra is ugyanolyan mennyiségben igényelné azt mint néhány hónappal korábban.

Itt az ideje kis hangulatvilágításokat elhelyezni a lakás több pontján, ha lámpát nem is, de mécseseket, gyertyákat mindenképp. Sokkal nagyobb kedvvel gyújt meg az ember ezek közül többet, ha van otthon kéz közelben két kis kosár, az egyik tele teamécsesekkel, a másik gyertyákkal.
Így nem esünk abba a hibába, amibe én korábban rendszeresen, hogy sajnáltam meggyújtani őket, mert nem volt "raktáron" otthon nagyobb mennyiségben és féltem, ha egyszer jobban fog kelleni, nem lesz.
A kedvenc beszerzési forrásom természetesen az IKEA a verhetetlen árai miatt is, teamécsesből ezt választom általában, gyertyából pedig ezt. Ősz nem indulhat anélkül, hogy ezekből ne vennék egy-egy csomaggal.

Rengeteg mécsestartót lehet már kapni, de szerintem bőven megvan a bája annak, amikor mi magunk készítjük el az otthon levő anyagokból a magunk egyedi darabját.  Itt van egy remek ötlet ahhoz, hogy az őszi séták alkalmával gyűjtött ágacskákat mire lehet jól felhasználni. Célszerű beszerezni egy ragasztópisztolyt otthonra, ha még nincsen, ilyenkor és főleg karácsony előtt pótolhatatlan segítség.
Ennél a típusnál arra kell figyelni, hogy mivel a ragasztópisztolyban levő ragasztó hőre lágyul, a pohárnak megfelelően nagynak kell lennie ahhoz, hogy a benne levő gyertya miatt ne essen szét idővel.

Az őszi sétákat amúgy is lelkesebben teszi meg az ember, ha közben tudja, hogy módja és alkalma nyílik rá, hogy összegyűjtse a majdani ünnepi dekor fontos elemeit.
Olyan, mint nyáron a tavak, folyók vagy a tenger mellett sétálni, uszadékfát és egyéb más kincseket gyűjtögetve...az ember nem érzi úgy, hogy most épp semmi értelmeset nem csinál, nem sajnálja annyira az időt az ilyesmire. (Itt most magamból indultam ki, nekem néha azért nincs kedvem csak úgy elmenni sétálni, mert azt érzem, fontosabb dolgokkal kell foglalkoznom. Pedig  séta az egyik legfontosabb, testnek-léleknek és az emberi kapcsolatoknak egyaránt.)

sutotok1-650x431.jpg

3., Az egyik fontos motívuma ennek az időszaknak a tök. Ha nem vagyunk olyan nagy narancs szín rajongók, mint amilyen élénk színe  sütőtöknek az esetek nagy százalékában van, akkor mindenkinek a figyelmébe ajánlom a szürke színű nagydobosi sütőtököt!

Ennek a formája és a színe is olyan, ami további rengeteg variációra ad lehetőséget. Festhető, díszíthető,mert elég vastag a héja.

2ca1a2bac04cab3a7747e21650a9adfc.jpgJól lehet dekupázsolni vagy traszferálni is, kinek-kinek kedve-kénye szerint.

Azoknak, akik éreznek magukban elég erőt, hoztam egy nagyon jó kis elkészítési útmutatót is, ennek a töknek a textilből készített verziójához és az biztos, hogy én ezt ki fogom próbálni idén. Karen, a MyDesertCottage bloggere tette fel 2009-ben, nem is értem, hogy nem akadtam eddig rá. 

Természetesen nem hagyhatjuk ki azt a jó tulajdonságát is a sütőtöknek, hogy rendkívül finom és egészséges is, az elkészítésének a módja pedig rendkívül változatos lehet. Süteménybe, köretként, levesként, vagy akár magában, desszertként is megállja a helyét.

13bd2bc9c4346ef9ffba1f66d5b10ff6.jpg

b98a583b65cae14df74cf8bce9204be2.jpg

 

Persze nem kell "igazi" tökökkel variálnia annak, akinek vagy hozzájutni nehéz, vagy sajnálná hagyni, hogy tönkremenjen a szezon végére, a textilből elékszíthető verzió mellett számos más módon is gazdagíthatjuk magunkat és a környezetünket egy-egy darabbal. A gombolyagba állított "tök szár", levéllel és némi kacskaringós dróttal ugyanolyan jó megoldás, mint a krepp papírból készült verzió, ahogy itt is elkészítették.

Sokig ágálltam az ellen, hogy az őszt ünnepeljem, mert nem értettem, mi ünnepelni-való van rajta, pedig igenis van! Mint mindenben, ebben is van szerethető momentum és nem is kevés. 

De tulajdonképpen ez sem szól másról, mint arról, hogy minden napunk minden perce Ünnep ezen a világon. És törekedhetünk rá, hogy mindennek megadjuk a módját. Nem anyagi értelemben gondolom elsősorban, inkább úgy, hogy FIGYELMET és időt szentelünk a02bb1f6592526cc2c503f3e33e48e33.jpga saját életünknek és az életünk szereplőinek. Ez az igazi ajándék.

A tökök mellett megjelennek a lámpások, a baglyok, a makk, a termések, a lehulló falevelek. Az erdő lakóival kapcsolatos illusztrációk és motívumok ideje ez, ami egészen a karácsonyi időszakig húzódhat.

A rozsdabarnák, narancsok veszik át az uralmat, én pedig már hónapok óta edzem magam, hogy életem első rozsdás-narancsos dekorját elkészítsem itthon. De ez is egy lépés előre, próbálom a saját korlátaim döntögetni, kisebb-nagyobb sikerekkel. A lelki egyensúlyom is kezd talán helyre billenni, és ezt megtapasztalni remek érzés. De ez is csak azóta lett fontos a számomra, hogy kicsit átértékelődtek a dolgok az életemben.

 

65657e83516df2542ab0fef4558e7242.jpgA lehullott leveleket is rengeteg módon tudjuk használni. Textilfestékkel pecsételőnek, a körvonalát használva sablonnak, ám ennek a girlandnak inkább a szőlő levélre hajaz a formája.
Nagyon jó muri végiggondolni akár a gyerekekkel is, hogy mi minden tartozhat az időszak kedvencei közé, ezek közül pedig ki-ki kiválaszthatja a személyes favoritokat...szőlő, dió, alma, szilva...mind remek finomság.

Közös időtöltésként a dió vagy mandula megtörése és elrakása egy kézzel varrott kis zsákba a kamrába (ha van), közben egy jó beszélgetés, kellemes zene...felér egy meditációval.

Az a helyzet, hogy ezer és ezer dolgot tudnék még sorolni ide, ami mind-mind segít az őszi időszakot élvezni, de már így is hosszúra nyújtottam a mondókámat. 

A posztban szereplő képek forrása a témába vágó pinterestes albumom, amit megnézhettek ITT. 


Ha tetszett a bejegyzés, gyertek és kövessetek facebookon, ahol naponta frissülő tartalommal várlak Benneteket!

Ne felejtsétek!
"Az ünnep nem egy nap. Az ajándék nem a fa alatt vár. Az igazi ajándék az Életben vár."

(Csitáry-Hock Tamás)

A bejegyzés trackback címe:

https://bardoczeva.blog.hu/api/trackback/id/tr8710428366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
background-repeat: no-repeat; background-attachment: fixed;