by bardoczeva

PURE DESIGN

PURE DESIGN

Átalakított forgó ingás órák

2016. január 03. - bardoczeva

Biztosan mindannyian ismeritek az arany színű forgóingás órákat, amik -jó esetben- üveg búra alatt forogtak-pőrőgtek nagyanyáink asztalán. Vannak ezekből igényes, értékes fajták, de nagyon sok a műanyag verziója a piacon, kvarc szerkezettel. Ezeket néhány ezer forintért meg lehet kapni, jobb napokon ezer forint is elég rá. Érdemes az üveg búrásokat keresni, az akril búrák az óvatlan pakolás miatt sokszor karcosak.

Legutóbb két ilyenbe is beleszaladtam, két különböző méretben. Az első dolgom az volt, hogy leszedtem a felépítményt az alapról, a szükségtelen műanyag elemeket pedig egy kézi fűrésszel egyszerűen lefűrészeltem.
A durva belevágásokat csiszolópapírral simítottam el, ami amúgy is szükséges, mert a makulátlan műanyagon könnyen elcsúszna a festék.

Ezek után sörkartonra rajzoltam a búrák átmérőjénél fél centivel kisebb kört, kivágtam és ragasztópisztollyal ráragasztottam az egyenetlen felületre.

img_0579.JPGimg_0581.JPG
Amikor ez megvolt, matt akril festékkel lefestettem az egészet, két rétegben, hogy egységes legyen a végeredmény.

img_0600.JPGimg_0603.JPG

 

Ezen felhordott festékrétegek megszáradása után vettem elő a Pentart opál repesztőjét, ami nagy kedvencem, mert néhány egyszerű szabály betartásával nem lehet hibázni vele.  Garantált a sikerélmény.

2 komponensű a készítmény, az első réteget én mindig egy irányba igyekszem felvinni, nem túl vastagon, de azért mindenhol egyenletesen. Ezen a rétegen fog majd "elcsúszni", vagyis megrepedni a második réteg, ezért fontos, hogy mindenhol egyenletesen fedjen. Amikor ez az egyébként fehér anyag teljesen átlátszóra és fényesre száradt, akkor jöhet rá a második réteg, ami a selyemfényű, sejtelmes, ködös, vagyis opál fényt adja meg neki és a repedéseket természetesen.

img_0605.JPGimg_0611.JPG

Nem kell megijedni, ha elsőre nem látszanak a repedések, mert olyan hajszál vékonyak, hogy leginkább akkor kerülnek csak elő, ha az ember jó alaposan bedörzsöli antik pasztával az egészet. 
Gyakorlatilag szabályként elmondható, hogy minél vastagabbak a rétegek, annál mélyebbek és nagyobbak a repedések, valamint a repedések közötti "szigetek".

A felületkezelést nem igényli az opál repesztő, nem kell lakkozni, mint néhány hasonló termék esetében, az antik paszta is csak a repedések kiemelése miatt fontos. 

img_0606.JPGimg_0610.JPG

 

 

 

 

 Végeredményben egy öreg hatású, patinás felületet kapunk, pedig egy teljesen hétköznapi, nem túl szép műanyag van alatta. 
Aki nagyon szeretne minőségi, igényes talpat, annak mégis azt javaslom, fogja a műanyagot, vigye el egy asztaloshoz, aki esztergál is, és esztergáltasson magának egy ilyen talpat fából. Utána ugyanezek a lépések várnak rá.

Ha tetszett a bejegyzés, gyere és nézz körül a facebookos oldalamon, ahol naponta frissülő tartalmakat és remek közösséget találsz! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bardoczeva.blog.hu/api/trackback/id/tr958228738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
background-repeat: no-repeat; background-attachment: fixed;